Contoh Surat Jemputan Rasmi yang Baik dan Betul (Terkini)

contoh surat jemputan rasmi

Contoh surat jemputan rasmi dapat digunakan agar surat jemputan yang anda buat sesuai dengan tulisan yang baik dan betul. Di sini kami memberikan contoh surat jemputan rasmi yang dapat dijadikan rujukan dalam membuatnya.


Surat jemputan adalah surat yang mengandungi undangan kepada seseorang atau kumpulan untuk menghadiri aktiviti tertentu. Terdapat dua jenis surat jemputan, iaitu surat jemputan tidak rasmi dan rasmi. Perbezaannya ialah kedua-duanya mempunyai struktur yang berbeza dan untuk tujuan yang berbeza.

Surat jemputan rasmi menurut KBBI adalah surat yang digunakan untuk tujuan rasmi.

Sebagai contoh, seseorang, agensi atau organisasi mempunyai kepentingan rasmi dan kemudian memberikan surat kepada pihak yang dimaksudkan dalam bentuk jemputan, surat pekeliling, surat pemberitahuan dan orang lain yang ingin menghadiri acara tersebut.

Bahagian Surat Jemputan Rasmi

Dalam membuat surat jemputan rasmi, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan mengenai komponen surat jemputan dan urutannya. Jadi berikut adalah beberapa komponen penting dari surat jemputan rasmi yang baik dan betul.

Kepala Surat

Kop surat adalah identiti syarikat atau agensi sehingga penerima surat mengetahui asal surat jemputan. Setiap jemputan rasmi mesti mempunyai kop surat yang menggambarkan institusi tertentu.

Tarikh Surat

Tarikh surat ditulis adalah rujukan untuk relevansi surat jemputan ketika surat jemputan dibuat.

Nama dan Penerima

Bahagian ini perlu dinyatakan dengan jelas agar nama dan pihak utama yang diberi perhatian tidak menimbulkan salah faham mengenai penerima.

Kandungan surat

Kandungan surat adalah bahagian yang paling penting kerana menerangkan isi surat yang berguna untuk mengajak penerima menghadiri acara atau minat rasmi tertentu.

Masa dan tempat

Baca juga: Cara Menukar Suhu dan Contoh Fahrenheit ke Celsius

Bahagian yang perlu dinyatakan adalah masa dan tempat pelaksanaan, ini supaya penerima surat jemputan tidak keliru dan mengetahui masa dan tempat acara.

Lampiran atau Agenda

Beberapa surat jemputan rasmi menggunakan bahagian ini dan ada yang tidak. Agenda biasanya digunakan untuk memperjelaskan topik acara agar para jemputan dapat mengetahui peristiwa tersebut secara umum.

Setem dan Tandatangan

Setem dan tandatangan adalah bukti kukuh bahawa surat jemputan berasal dari pihak rasmi yang mengadakan aktiviti.

Contoh surat jemputan rasmi

Agar anda dapat membuat surat sesuai dengan tulisan yang baik dan benar, di sini kami memberikan contoh surat jemputan rasmi yang dapat dijadikan rujukan dalam membuatnya.

Surat Jemputan Syarikat Rasmi

Contoh surat jemputan rasmi

Surat Jemputan Rasmi Pertubuhan Belia

Contoh surat jemputan rasmi

Surat Pertubuhan Pelajar Sekolah Intra (OSIS)

Surat Jemputan Sekolah Rasmi

Surat Jemputan Rasmi untuk Organisasi Tambahan Kampus

Contoh surat jemputan rasmi

Surat Jemputan Rasmi Desa

Contoh surat jemputan rasmi

Ini adalah penjelasan mengenai contoh surat jemputan rasmi yang baik dan betul. Semoga bermanfaat!