7 Faedah Tumbuhan untuk Kehidupan Manusia + Penjelasan

faedah tumbuh-tumbuhan untuk manusia

Manfaat tumbuhan untuk manusia banyak, mulai dari sumber makanan hingga penyedia oksigen untuk keperluan setiap makhluk hidup di bumi.

Makhluk hidup diciptakan dengan kegunaan masing-masing. Seperti haiwan, tumbuh-tumbuhan mempunyai peranan yang sangat penting sebagai sumber kehidupan.

Secara amnya, tanaman mempunyai akar, batang, daun, buah dan biji. Setiap bahagian mempunyai faedah tersendiri untuk manusia. Oleh itu, dalam artikel ini kita akan membincangkan pelbagai faedah tumbuhan untuk manusia.

Seperti yang kita ketahui, tumbuh-tumbuhan mempunyai pelbagai faedah untuk manusia. Sebenarnya, manusia mungkin tidak dapat hidup ketika tidak ada tumbuh-tumbuhan di bumi. Pelbagai jenis faedah yang dimiliki oleh tanaman termasuk:

1. Sumber makanan

faedah tanaman untuk padi manusia

Sebilangan bahagian tanaman boleh dimakan sama ada dengan daun, buah, batang, akar atau biji. Seperti tanaman padi, yang ketika diproses menjadi padi,. Nasi adalah sumber makanan ruji di Dunia.

Dari nasi kemudian dimasak menjadi nasi, bubur atau makanan lain. Selain itu, kita juga dapat menggunakan daun sebagai sayuran dan akar (ubi) sebagai sumber karbohidrat.

Tumbuhan mengandungi nutrien yang kita perlukan, seperti karbohidrat, vitamin, serat dan lemak. Dengan memakan tumbuh-tumbuhan ini, anda dapat menjadikan kulit anda lebih sihat, kuat dan lebih pintar.

2. Sumber Dadah

faedah tumbuhan untuk manusia 2

Kandungan dalam tumbuhan juga berkhasiat sebagai ramuan ubat untuk merawat pelbagai penyakit.

Sebilangan tanaman yang biasa digunakan untuk perubatan termasuk sirih, kunyit, brotowali, misai kucing, halia, halia, dan sebagainya.

Baca juga: Berkesan dan Efisien - Definisi dan Perbezaan

Seperti halia, apabila diproses menjadi minuman, ia dapat mengatasi selesema.

3. Sumber Pakaian

faedah tumbuh-tumbuhan untuk manusia 4

Sejak zaman nenek moyang kita, kita telah menggunakan tanaman sebagai pakaian yang berguna untuk melindungi tubuh.

Seperti daun yang dianyam menjadi gaun. Tetapi zaman semakin moden.

Sebagai contoh, kapas digunakan sebagai bahan asas untuk pelbagai kain, kapas digunakan sebagai pengganti kapas, dan getah getah yang digunakan untuk pelbagai pakaian getah seperti kasut.

4. Sumber oksigen

oksigen

Manusia memerlukan oksigen untuk bernafas. Seperti yang kita ketahui, tumbuhan menyerap karbon dioksida dan menghasilkan oksigen yang terbentuk dari proses fotosintesis.

Berkat tumbuh-tumbuhan, udara di sekelilingnya menjadi sejuk dan udara yang dihirup oleh makhluk hidup bersih dan segar.

Oleh sebab itu, kita tidak boleh menebang pokok dengan cuai kerana sebenarnya pokok adalah sumber oksigen bagi kita.

5. Bahan Perabot Rumah

Almari pakaian di rumah anda boleh diperbuat daripada kayu dari kayu jati. Perabot rumah lain seperti bangku, meja, dan bahan binaan juga tidak bebas dari tanaman.

Di samping itu, peralatan memasaknya, terdapat sotong nasi dari tempurung kelapa. Daun pisang, dan banyak perkara lain di sekitar kita.

6. Sumber Bahan Api

bahan api

Pada masa ini, ketersediaan bahan bakar perlombongan hampir habis kerana tidak dapat diperbaharui.

Oleh itu, para saintis bersaing untuk membuat bahan bakar yang boleh diperbaharui agar lebih mesra alam, salah satunya adalah dari tanaman.

Seperti biodiesel, yang diproses dari buah jarak, dan dapat digunakan sebagai bahan bakar kendaraan.

7. Keadaan Persekitaran

persekitaran

Pada tengah hari, matahari bersinar terik, menjadikan cuaca sangat panas. Cahaya matahari memang berguna dan baik untuk tubuh, tetapi pada siang hari ia berbeza dan boleh menjadikan kulit menjadi panas.

Baca juga: Jenis Peraturan Pemain dalam Permainan Bola Sepak

Tumbuhan besar dan daun rendang dapat mengurangi sinar matahari, menjadikan lingkungan teduh.

Oleh itu, rajin menanam tanaman di berbagai halaman selain menjadi sumber oksigen, warna hijau yang serupa akan menenangkan mata kita.

Jadi, itulah beberapa faedah tumbuhan untuk kehidupan manusia. Tumbuhan mempunyai banyak faedah untuk kehidupan di muka bumi ini. Oleh itu, kita mesti terus memelihara tanaman agar kita semua dapat hidup sejahtera.