Wanita Sholehah: Sifat dan ciri-ciri dalam Islam

wanita soleh

Seorang wanita yang soleh mempunyai sifat taat dan taat kepada Allah SWT dan memahami agama, menutupi kemaluan dan menjaga tudungnya, pandai bersyukur, selalu mempunyai istigfar, dan taat kepada suaminya.

Wanita yang soleh, lebih baik dari dunia dan segala yang ada di dalamnya. Hal ini dinyatakan dalam sebuah hadis Muslim bahawa: “Dunia adalah perhiasan. Dan sebaik perhiasan adalah wanita yang soleh.

Sesungguhnya, perumpamaan yang Allah SWT berikan kepada setiap wanita soleh sangat indah. Demikian juga, perhiasan dunia lebih baik daripada yang lain.

Sungguh hina, jika kegemilangan wanita dilihat dari segi pendapatan, pendidikan, status, dan kedudukan. Selain itu, Allah SWT menjanjikan syurga kepada setiap wanita yang soleh.

Sifat dan Ciri Wanita Sholehah

Wanita yang saleh adalah makhluk Allah SWT yang sangat istimewa, terbukti bahawa banyak bab Al-Quran menyebut tentang banyak keistimewaan wanita.

Islam meletakkan wanita, sebagai makhluk yang paling mulia untuk dijaga, dan juga meletakkan wanita dalam kedudukan yang terhormat.

wanita soleh

Allah SWT menciptakan wanita dan kecantikan mereka, dari kepala hingga kaki. Kecantikan tidak hanya dinilai dari fizikal, tetapi juga hati dan fikiran. Seperti perhiasan, ia mesti dijaga dan dijaga.

Sifat wanita tercermin dalam sikap dan tindakan mereka, yaitu:

1. Wanita yang taat dan taat kepada Allah SWT dan memahami agama.

Ketentuan yang sangat penting adalah memahami ajaran agama, dapat membaca dan membaca ayat-ayat Al-qur'an, yang dapat menjadi asas untuk dapat mewujudkan rumah tangga seseorang dengan landasan yang kukuh, untuk mempersiapkan generasi umat Islam yang diberkati olehnya.

Baca juga: Ayat Kursi: tulisan Arab, makna dan kebaikannya

Seorang wanita yang saleh akan selalu percaya dan percaya bahawa Allah Subhaanahu wata'ala adalah Rabbnya, dan Muhammad Shallallahu 'alaihi wasallam adalah nabi-nya, dan Islam adalah petunjuk hidupnya.

Kesan dari semua ini dapat dilihat dengan jelas dalam perkataan, perbuatan dan amalannya. Dia akan menjauhkan diri dari segala perkara yang menyebabkan kemurkaan Allah, takut akan siksaan-Nya yang menyakitkan, dan tidak menyimpang dari peraturan-Nya.

2. Wanita yang menutupi kemaluan dan menjaga tudung.

Wanita yang saleh selalu menjaga tudung mereka dengan senang hati. Supaya dia tidak keluar kecuali dengan kerudung yang rapi, meminta perlindungan dari Allah dan bersyukur kepada-Nya, atas penghormatan yang diberikan oleh adanya undang-undang tudung ini.

Di mana Allah Subhaanahu wata'ala menginginkan kekudusan baginya dengan tabir. Allah berfirman:

Maksudnya: "Wahai Nabi, Katakanlah kepada isteri-isteri, anak-anak perempuan dan isteri orang-orang yang beriman:" Biarkan mereka merentangkan kerudung mereka ke seluruh tubuh mereka ". supaya mereka lebih mudah dikenali, oleh itu mereka tidak terganggu. dan Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang. " (Surah Al Ahzab: 59).

3. Wanita yang pandai bersyukur

Wanita yang tidak sering mengeluh, dan dapat menikmati, dan mengambil pelajaran dari setiap kehidupan yang ada.

Rasulullah SAW menjelaskan bahawa sebahagian besar penghuni neraka adalah wanita yang kufur, salah satunya adalah wanita yang kufuri dengan suami mereka dan yang kufur dalam kebaikan suami mereka.

Sekiranya seorang wanita telah menjadi seorang isteri, adalah wajar untuk bersyukur dan menerima hadiah yang diberikan oleh suaminya, dan dapat menerima kebaikan suaminya dan tidak melupakannya.

4. Seorang wanita yang selalu istigfar

Seorang wanita yang saleh, di dalam hatinya ditanam dengan rasa takut kepada Allah, ketika dia melakukan kesalahan atau perbuatan yang dilarang dan dibenci oleh Allah.

Sehingga wanita yang saleh selalu menjaga diri dengan selalu melakukan istighfar dan meminta keampunan dari Allah SWT. Bibirnya, yang selalu basah, melafazkan nama-nama Allah, melakukan zikir dan melakukan istigfar.

Baca juga: Solat Hajat (Selesai) - Niat, Bacaan, Prosedur, dan Waktu

5. Seorang wanita yang taat kepada suaminya

Wanita yang saleh wajib taat dan taat kepada suami. Seorang wanita yang saleh selalu menaati suaminya, seiya satu kata, mencintainya, mengajaknya kepada kebaikan, menasihatinya, menjaga kesejahteraannya, tidak mengangkat suara dan kata-katanya kepadanya, dan tidak menyakitkan hatinya.

Allah berfirman dalam Al Quran surah An Nisa ayat 34:

فَالصَّالِحَاتُ قَانِتَاتٌ حَافِظَاتٌ لِلْغَيْبِ بِمَا حَفِظَ اللَّهُ

Makna:

"Isteri Shlehah taat dan menjaga dirinya ketika suaminya tidak ada kerana Allah telah menjaga mereka." (An-Nisa: 34).

Tinjauan di atas, membincangkan sifat dan ciri wanita saleh, sehingga dengan mengetahui ciri-ciri wanita saleh, kita dapat meniru dan mempraktikkannya.

Dan selalu menjadikannya sebagai motivasi, untuk menjadi wanita Muslim yang memperbaiki diri dan selalu menjadi orang yang lebih baik. Aamiin.