Rumah Tradisional Jawa Barat: Gambar dan Penjelasan

Rumahadat Jawa Barat

Rumah tradisional Jawa Barat dan gambarnya termasuk Imah Badak Heuay, Togog Dog House, Imah Julang Ngapak, Imah Jolopong, Imah Parahu Kumureb dan lebih banyak perincian dalam artikel ini.

Jawa Barat atau Bumi Pasundan adalah salah satu provinsi di Dunia yang terletak di bahagian barat Pulau Jawa. Jika dibandingkan dengan daerah lain di pulau Jawa, Jawa Barat memiliki budaya tersendiri yang dikuasai oleh orang Sunda.

Tanah Sunda terkenal sangat indah, subur, dan makmur. Selain itu, orang terkenal ramah, sopan, dan optimis. Simbol keperibadian orang Jawa Barat tercermin dalam pelbagai budaya, salah satunya adalah rumah tradisional.

Berikut ini adalah deretan rumah tradisional di Jawa Barat.

1. Imah Badak Heuay

Rumah tradisional Jawa Barat

Rumah tradisional ini mempunyai nama unik Badak Heuay. Ia dinamakan begitu kerana bentuk rumah ini menyerupai badak yang menguap.

Reka bentuk rumah tradisional ini menyerupai rumah tradisional Anjing Tagog. Keistimewaan rumah ini terletak di bumbung. Atap belakang di tepi nampak benar-benar menguap badak.

Keberadaan rumah tradisional Bada Heuay ini masih banyak dijumpai di daerah Sukabumi, Jawa Barat. Walaupun sekarang orang, terutama kawasan luar bandar, masih menggunakan model rumah tradisional ini sebagai kediaman.

2. Rumah Anjing Togog

Rumah tradisional Jawa Barat

Sama seperti rumah tradisional Badak Heuay, rumah tradisional Togog Dog dinamakan demikian kerana reka bentuknya menyerupai bentuk anjing duduk.

Ciri khas rumah tradisional ini ialah bumbungnya terdiri daripada dua sisi yang membentuk segitiga bersama-sama. Sementara bahagian depan bumbung rumah ini bersambung dengan satu yang menunjuk ke hadapan. Perhubungan ini dikenali sebagai soronday . Fungsi atap soronday adalah untuk memberi naungan untuk teras depan.

Reka bentuk rumah seperti ini adalah ciri khas rumah orang Garut. Reka bentuk bumbung rumah Anjing Togog ini memberikan kesan klasik dan sangat sederhana.

Baca juga: Koleksi Puisi Kerinduan Romantik dan Bererti 20+

3. Imah Julang Ngapak

Rumah tradisional Jawa Barat

Rumah tradisional Julang Ngapak mempunyai arti seperti burung yang mengepakkan sayapnya. Ini kerana bentuk rumah tradisional ini mempunyai reka bentuk atap yang kelihatan lebar di setiap sisi sehingga menyerupai sayap burung yang mengepakkan. Biasanya di atas bumbung terdapat garpu gunting (claw hurang) di rabung.

Bahan asas untuk atap rumah tradisional ini berasal dari bahan gentian, jerami atau alang-alang. Seluruh bahan diikat bersama dengan bumbung bumbung buluh. Walaupun terbuat dari jerami, bumbung rumah ini mempunyai hasil yang baik dan tidak bocor ketika hujan.

Reka bentuk rumah tradisional ini terdapat di daerah Tasikmalaya, Jawa Barat. Malah bangunan di bangunan ITB (Institut Teknologi Bandung) sendiri menggunakan model reka bentuk bumbung ini.

4. Imah Jolopong

Rumah tradisional Jolopong adalah rumah tradisional yang masih sangat popular di masyarakat Jawa Barat. Seperti namanya, jolopong, rumah ini bermaksud "terkulai".

Bentuk bumbung rumah tradisional ini mempunyai bentuk yang hampir kelihatan lurus. Dengan reka bentuk bumbung yang sederhana, rumah ini sangat diminati kerana pengerjaannya yang mudah dan tentunya dapat menjimatkan bahan binaan.

Di atas bumbung terdapat dua bahagian dengan kedua ujungnya membentuk segitiga isosceles. Rumah tradisional Jolopong lebih dikenali oleh masyarakat dengan istilah suhunan. Keberadaan rumah tradisional ini banyak terdapat di kawasan Garut, Jawa Barat.

5. Imah Parahu Kumureb

Rumah tradisional Imah Parahu Kumureb juga dikenal sebagai Perahu Tengkurep. Ini kerana bentuk reka bentuk rumah ini kelihatan seperti perahu terbalik.

Reka bentuk rumah ini terdiri daripada empat bahagian utama. Bahagian depan dan belakang rumah ini membentuk trapezoid. Kemudian sisi kanan dan kiri rumah membentuk segitiga sama sisi.

Orang Sunda jarang menerapkan reka bentuk rumah tradisional ini kerana atapnya mempunyai banyak sendi yang menyebabkannya bocor ketika hujan. Namun, sebilangan orang di kawasan Ciamis masih menggunakan reka bentuk rumah tradisional ini.

6. Gunting Cakar Imah

Nama Capit Gunting berasal dari kata Capit yang bermaksud mengambil barang dengan memotongnya, dan Gunting yang bermaksud pisau berbentuk silang. Seperti namanya, yang unik dari rumah ini ialah bumbung depan dan belakang bahagian atas rumah ini diperbuat daripada buluh yang melintasi ke atas seperti bentuk gunting.

Baca juga: 20+ Manfaat dan Kandungan Plum untuk Kesihatan

Rumah tradisional Capit Gunting adalah nama untuk susuhan (bentuk atap) rumah tradisional Sunda pada zaman dahulu. Istilah susuhan bermaksud sama dengan undagi yang bermaksud susunan seni bina.

Rumah Capit Gunting kini dapat dijumpai di beberapa daerah di Tasikmalaya, Jawa Barat.

7. Rumah Tradisional Kasepuhan

Rumah tradisional Kasepuhan ini lebih terkenal sebagai Istana Kasepuhan. Untuk rumah tradisional Jawa Barat, rumah ini berbentuk istana. Istana ini didirikan oleh Pangeran Cakrabuana pada tahun 1529. Dia adalah putera Prabu Siliwangi yang berasal dari Kerajaan Padjajaran.

Istana ini adalah lanjutan dari Istana Pakungwati yang ada. Beberapa bahagian yang terdapat di Istana Kasepuhan:

a. Pagar utama

Terdapat dua pintu gerbang, yang pertama di sebelah selatan sementara yang kedua di sebelah utara kompleks. Yang selatan disebut LawangSanga (pintu sembilan). Sementara itu, pintu utara disebut Kreteg Pangrawit (dalam bentuk jambatan).

b. Bangunan Pancaratna

Fungsi utama bangunan Pancaratna ini adalah sebagai tempat berhadapan dengan pegawai desa atau desa. Paseban ini kemudiannya akan diterima oleh Demang atau Wedana. Lokasi bangunan ini berada di bahagian kiri kiri kompleks di sebelah barat.

c. Bangunan Pangrawit

Bangunan Pangrawit terletak di sebelah kiri kompleks yang menghadap ke utara. Sementara itu, nama Pancaniti sendiri berasal dari dua kata, iaitu panca yang bermaksud jalan dan niti yang bermaksud raja (atasan).

Fungsi utama bangunan ini adalah sebagai tempat istirahat, tempat petugas melatih askar, dan sebagai tempat pengadilan.


Ini adalah tinjauan rumah tradisional di Jawa Barat. Semoga ini bermanfaat.