Rumah Tradisional Sumatera Selatan, Penerangan Ringkas dan Gambar

Rumah tradisional Sumatera Selatan mempunyai nama yang berbeza berdasarkan lokasi kawasan tersebut, misalnya, ada rumah piramid dari suku Palembang, rumah kingking dari suku Pasembah dan sebagainya.

Nusantara adalah kepulauan yang memiliki banyak adat dan budaya. Sebenarnya, budaya di Dunia sangat berbeza di setiap wilayah dari Sabang hingga Merauke. Salah satu adat yang dimiliki oleh setiap wilayah adalah rumah tradisional.

Bentuk rumah tradisional adalah budaya yang diturunkan sejak zaman kuno oleh nenek moyang.

Peninggalan ini telah tersebar di Dunia oleh banyak suku yang tinggal di Dunia. Oleh itu, terdapat pelbagai jenis rumah tradisional di Dunia.

Rumah tradisional Sumatera Selatan

Hampir setiap kawasan mesti mempunyai bentuk rumah yang unik, terutama di Sumatera. Pulau ketiga terbesar di Dunia mempunyai bentuk rumah tradisional yang bervariasi dari satu wilayah ke wilayah yang lain, mulai dari bentuk piramid, panggung, kingking dan banyak lagi.

Di samping itu, terdapat juga ciri-ciri setiap rumah tradisional di Sumatera Selatan seperti rumah yang dibentuk di atas panggung. Untuk lebih jelasnya, marilah kita melihat lebih dekat rumah tradisional di Sumatera Selatan.

Rumah Tradisional Palembang, Sumatera Selatan

rumah tradisional limas sumatera selatan

Sebilangan besar penduduk di Sumatera Selatan, terutama suku Palembang, memiliki rumah dalam bentuk panggung. Ini kerana kawasan ini mempunyai banyak paya dan sungai. Rumah di atas panggung dirancang untuk mengatasi penyusupan air ke dalam rumah. Oleh itu, rumah di atas panggung adalah salah satu ciri rumah tradisional oleh suku Palembang. Namun, Palembang sendiri mempunyai pelbagai jenis rumah tradisional, termasuk:

Baca juga: 35+ Contoh Surat Pengunduran Diri yang Baik dan Jelas (LENGKAP)

1. Rumah Limas

Seperti namanya, rumah piramid adalah rumah yang berbentuk seperti piramid di atapnya. Rumah ini mempunyai lantai bertingkat atau biasa disebut kekijing. Biasanya, rumah piramid terdiri daripada 2 hingga 4 kekijing.

Rumah piramid mempunyai tiang setinggi 1,5 hingga 2 meter, diukur dari tanah. Di samping itu, rumah limas terdiri daripada 3 bilik, iaitu ruang depan, ruang tamu dan ruang belakang yang mempunyai fungsi yang berbeza.

2. Rumah Rakit

Berasal dari perkataan 'rakit', pada dasarnya rumah rakit adalah rumah yang menyerupai rakit. Rumah rakit terdiri daripada beberapa bongkah kayu dan jalur buluh. Setiap sudut dilekatkan dengan tiang yang dilekatkan pada tiang yang menempel di tebing sungai. Biasanya, tiang ini diikat menggunakan tali yang diperbuat daripada rotan.

Bumbung rumah rakit atau biasa dikenali sebagai awning terdiri daripada dua kawasan. Bilik ini terdiri daripada dua bilik dan dua pintu menghadap ke sungai dan menghadap ke tebing sungai. Biasanya, rumah ini mempunyai dua tingkap yang terletak di sebelah kanan dan kiri rumah dan mempunyai jambatan yang menghubungkan rumah dengan tanah besar.

3. Cara Gudang Rumah

Di rumah kaedah gudang, terdapat tiang penyangga yang tingginya sekitar 2 meter dan mempunyai bentuk memanjang seperti gudang. Rumah gudang mempunyai bumbung berbentuk piramid. Walau bagaimanapun, rumah kaedah gudang berbeza dengan rumah piramid kerana rumah kaedah gudang tidak mempunyai kekijing yang dipasang.

Rumah Tradisional Suku Pasemah Sumatera Selatan

Suku Semidang atau Pasemah adalah penduduk asal Sumatera Selatan yang tinggal di kawasan dengan dataran tinggi atau pergunungan. Udara yang sejuk di pergunungan menjadikan rumah-rumah di kawasan ini mempunyai ciri-ciri tertentu. Berikut adalah beberapa jenis rumah tradisional suku Pasemah di Sumatera Selatan:

Baca juga: Rumusan Peluang dan Contoh Masalah

1. Rumah Kingking

Rumah kingking adalah sejenis rumah di atas panggung yang menggunakan tiang duduk berbentuk persegi. Di rumah kingking ada atap yang terbuat dari buluh yang dibelah dua yang biasa disebut gelumpai. Bilik di rumah kingking terdiri daripada dua bilik, iaitu ruang depan dan ruang tamu.

2. Rumah Kilapan

Seperti rumah tradisional Sumatera Selatan, rumah kilapan memiliki bentuk seperti rumah di atas panggung dengan ketinggian 1.5 meter. Di rumah kilapan tidak ada hiasan atau ukiran di dinding kerana dindingnya hanya dibuat dari ketam atau sugu.

Tiang di rumah kilapan sama dengan rumah kingking yang disebut tiang duduk. Bilik ini terdiri daripada dua bahagian, iaitu ruang depan dan ruang tamu.

3. Rumah Inlay

Tidak seperti rumah kilapan, rumah bertatahkan adalah rumah yang kaya dengan ukiran sebagai hiasan.

Seperti namanya, inlay berasal dari 'tatah' atau pahat. Hiasan di rumah inlay dibuat dengan pahat. Secara umum, rumah ini setinggi 1.5 meter dan dibina menggunakan kayu tahan lama seperti kayu tembesi dan kayu chelate. Bilik hanya dibahagikan kepada dua bahagian, iaitu ruang tamu dan ruang depan.

Seiring dengan perkembangan teknologi, manusia mulai bersaing untuk membangun bangunan yang megah dan mewah. Tetapi jangan lupa bahawa sebagai warga Dunia, kita harus berbangga dengan adat dan budaya yang kita miliki seperti rumah tradisional tempatan kita.

Demikianlah artikel mengenai rumah tradisional Sumatera Selatan, saya harap artikel ini dapat bermanfaat.