8 Sungai Terpanjang di Amerika (+ Foto dan Penjelasan)

Sungai terpanjang di Amerika adalah: sungai Amazon, Parana, Missouri, Mississippi, Yukon, Rio Gande, Tocantins, dan Colorado.

Sungai mempunyai peranan penting untuk hidupan, baik untuk pelbagai flora dan fauna dan untuk kehidupan manusia.

Sebilangan besar sungai di seluruh dunia mempunyai peranan penting untuk pembangunan kawasan. Oleh itu, tidak menghairankan jika negara ini dilintasi oleh sungai, pembangunan negara ini lebih cepat daripada negara-negara pedalaman.

Benua Amerika

Amerika, benua Amerika terdiri daripada 2 benua, iaitu Amerika Utara dan Amerika Selatan.

Luas keseluruhan dua benua Amerika ialah 42,188,569 km2 (4 kali luas kawasan Eropah). Benua ini adalah yang terpanjang di dunia, jarak 15,300 km, bermula dari wilayah Artik hingga Cape Horn di hujung selatan benua Amerika.

Benua Amerika berbentuk dua segi tiga. Segitiga pertama membentuk Amerika Utara dan segitiga kedua membentuk Amerika Selatan.

Keduanya dihubungkan oleh 60 km daratan yang paling sempit yang merupakan wilayah Amerika Tengah, yang dikenali sebagai Isthmus of Panama yang memisahkan Lautan Pasifik dan Lautan Atlantik.

Benua Amerika juga menjadi tuan rumah sungai-sungai yang panjang dan hebat di dunia. Kerana topografi di kawasan timur berbentuk lembangan yang luas.

Air di sungai

Tahukah anda bahawa air tawar hanya membentuk kurang dari 3% dari jumlah air di Bumi. 99% air tawar ini terdapat dalam bentuk glasier, penutup ais, dan air bawah tanah.

Ini bermaksud bahawa air tawar di permukaan tanah hanya membentuk kurang dari 1% air di planet ini. Walaupun begitu, sungai adalah sumber semula jadi yang penting dan indah.

Sungai adalah sumber semula jadi yang sangat penting bagi kebanyakan makhluk hidup. Sungai membawa kehidupan di sekitarnya dan mempengaruhi iklim kawasan di mana ia melintasi.

Hutan bergantung pada keberadaan sungai-sungai ini, seperti hutan hujan Amazon dan hutan biasa di Mississippi dan Missouri.

Bukan hanya digunakan sebagai tempat tinggal bagi beberapa makhluk hidup, para ahli arkeologi telah menemui banyak peradaban yang pernah hidup dan berkembang di sepanjang sungai, salah satunya berhampiran dengan Sungai Colorado, Amazon, Mississippi dan yang lain.

Sungai mempunyai peranan penting untuk pembangunan kawasan dan penduduk yang menghuninya. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa jika kawasan itu dilintasi oleh sungai, pengembangan kawasan tersebut lebih cepat daripada di kawasan tanpa sungai.

Setiap sungai juga memiliki keunikan dan ciri tersendiri yang berbeda dengan sungai lain, termasuk panjang, luas, sumber air, dan geologi sungai itu sendiri.

Baca juga: Mengapa Sirap dan Sos Soya Lekit? Adakah ia dicampurkan dengan gam?

Sungai terpanjang di Amerika

Berikut adalah senarai sungai terpanjang di Amerika:

  1. Sungai Amazon
  2. Sungai Parana
  3. Sungai Missouri
  4. Sungai Mississippi
  5. Sungai Yukon
  6. Sungai Rio Gande
  7. Sungai Tocantins
  8. Sungai Colorado.

Berikut adalah penjelasan lengkap:

1. Sungai Amazon

Sungai terpanjang di benua Amerika, Amazon

Sungai Amazon terletak di Amerika Selatan dan mempunyai panjang aliran sungai sekitar 7,200 km.

Aliran ini dari Sungai Amazon melalui beberapa negara di Amerika Selatan termasuk Brazil, Peru, Ecuador, Colombia dan Bolivia.

Sumber Sungai Amazon berasal dari dataran tinggi Andes yang berhampiran dengan Lautan Pasifik sehingga ia mengosongkan atau berakhir di Lautan Atlantik di khatulistiwa.

Ciri khas Sungai Amazon adalah bahawa ia terletak di pedalaman Hutan Amazon dengan aliran sungai yang berliku dan merupakan habitat bagi beberapa haiwan endemik seperti ikan piranha yang terkenal dengan ikan paling ganas di dunia.

Selain ikan piranha, terdapat juga jenis ikan lain seperti Dugong, Arapaima atau Piracuru yang merupakan antara ikan air tawar terbesar di dunia, beratnya sekitar 200 kilogram dengan panjang badan hingga 3 meter.

2. Sungai Parana (Rio de La Plata)

Sungai Parana

Sungai ini, yang diambil dari bahasa Sepanyol, mengalir dari wilayah Brazil, Paraguay dan Argentina dengan panjang 2,570 km. Namun, ia menjadi lebih panjang jika dihitung dari kawasan hulu Sungai Paranaiba, Brazil, yang berjarak 3,998 km.

Sungai ini berasal dari Sungai Paranaiba dan Sungai Grande yang terletak di Brazil Selatan. Panjang 200 km

Sungai Parana menghala ke selatan untuk membentuk sempadan semula jadi antara Paraguay dan Brazil dan akhirnya berakhir di Sungai Iguazu.

Ketika bergabung dengan Sungai Iguazu, Sungai Parana memisahkan Paraguay dari Argentina.

3. Sungai Missouri

Sungai Missouri Sungai terpanjang di benua Amerika

Sungai Missouri adalah sungai terpanjang kedua di benua Amerika. Sungai ini terletak di sebelah barat Amerika Syarikat tepat di Missouri.

Panjang Sungai Missouri itu sendiri adalah sekitar 3,768 km dan merupakan anak sungai Sungai Mississippi. Sungai Missouri mengalir melalui Great Plains, yang merupakan daratan paling kering di Amerika Utara.

Sumber Sungai Missouri berasal dari Pegunungan Rocky yang merupakan sebahagian dari negara Montana dan terus mengalir ke arah timur kemudian membelok ke selatan di perbatasan Kanada sehingga bertemu dengan Sungai Mississippi di bahagian utara St. Louis.

Keberadaan Sungai Missouri itu sendiri sangat penting bagi suku-suku Asli Amerika yang tinggal di Dataran Besar dan juga digunakan sebagai laluan ekspedisi oleh Lewis dan Clark pada tahun 1804 - 1806.

4. Sungai Mississippi

Sungai Mississippi

Sungai di Amerika Utara ini mempunyai panjang sekitar 3,734 km. Sungai Mississippi adalah salah satu sungai ikonik bagi penduduk Amerika Syarikat.

Nama Mississippi diambil dari bahasa Asli Amerika yang bermaksud "Bapa Air".

Sumber sungai ini berasal dari Danau Itasca, negara bagian Minnesota, perbatasan Kanada dan terus melalui sekurang-kurangnya 10 negeri, iaitu Louisiana,

Baca juga: Mengapa penguin tidak dapat terbang ketika mereka burung?

… Mississippi, Arkansas, Tennessee, Kentucky, Missouri, Illinois, Lowa, Wisconsin dan Minnesota, mengosongkan ke Teluk Mexico.

Selain itu, Sungai Mississippi adalah rumah bagi berbagai jenis haiwan termasuk 260 spesies ikan (25% ikan berada di Amerika Utara), 326 jenis burung (40%), 60 jenis kerang, lebih dari 50 spesies mamalia, dan 145 reptilia dan amfibia.

5. Sungai Yukon

Sungai Yukon adalah sungai utama di barat laut Amerika Utara. Hulu Sungai Yukon adalah di British Colombia, Kanada, yang merupakan wilayah Yukon Kanada dan mengosongkan ke Laut Bering, Alaska.

Panjang Sungai Yukon adalah kira-kira 3,190 km dengan pelepasan air 6,430 meter padu sesaat. Sungai Yukon pernah menjadi laluan pengangkutan utama dari tahun 1896 hingga 1903 untuk Klondike Gold Rush.

Dari segi sejarah, Sungai Yukon telah tercemar kerana pembuangan air buangan, pemasangan tentera dan sebagainya. Setelah disiasat oleh Kajian Geologi AS, tahap kekeruhan, logam dan oksigen terlarut cukup baik di Sungai Yukon.

6. Sungai Rio Grande

Sungai ini adalah sungai utama di Amerika Syarikat Barat Daya dan Mexico utara.

Sumber Sungai Rio Grande berasal dari selatan-tengah Amerika Syarikat di Colorado dan berakhir di Teluk Mexico.

Panjang Rio Grande adalah 3.051 km (diukur pada tahun 1980), ada kemungkinan panjangnya telah berubah kerana pergeseran dan faktor lain.

.. Sungai ini membentuk penghalang semula jadi antara negeri AS di Texas dan juga negara Mexico Chihuahua, Coahuila, Nuevo Leon dan Tamaulipas.

Sejak pertengahan abad ke-20, air dari Rio Grande telah banyak digunakan untuk penggunaan dan juga sebagai sumber pengairan pertanian.

Tidak hairanlah terdapat banyak empangan yang dibina di sepanjang sungai. Akibatnya, pelepasan air yang menuju ke Teluk Mexico telah menurun sekitar 20%.

7. Sungai Tocantins dan Araguaia

Sungai Tocantin dan Araguai adalah dua sungai besar yang bergabung menjadi satu. Terletak di tengah Brazil.

Nama sungai ini menurut bahasa Tupi bermaksud paruh burung tukan. Aliran mengalir dari selatan ke utara sepanjang 2.450 km.

… Sungai ini bukan cabang Sungai Amazon, hanya airnya yang mengalir selari dengan Lautan Atlantik.

Ia mengalir melalui 4 negeri Brazil iaitu, Goiás, Tocantins, Maranhão dan Pará.

Sungai Tocantins adalah salah satu pembekal air tawar terbesar di Amerika Selatan.

8. Sungai Colorado

Sungai terpanjang di Amerika, Colorado

Bersama dengan Sungai Rio Grande, Sungai Colorado terletak di barat daya Amerika Syarikat dan juga utara Mexico.

Panjang Sungai Colorado mempunyai jarak kira-kira 2.330 km dan sungai mengalir ke lembangan sungai gersang yang cukup luas merangkumi tujuh negeri Amerika Syarikat dan dua negeri Mexico.

Sungai ini bermula di tengah-tengah Pegunungan Rocky di Amerika Syarikat dan terus mengalir ke barat daya melalui Grand Canyon dan mengosongkan ke Danau Mead, sempadan Arizona, Nevada.

Aliran tidak berhenti di Danau Mead, Sungai Colorado terus mengalir sehingga berhenti di Teluk California.


Rujukan : Sungai Terpanjang di Amerika Syarikat - WorldAtlas.com