Pengertian dan Kepentingan Tuma'ninah dalam Solat

tumaninah-makna

Tuma'ninah bermaksud berhenti sejenak setelah pergerakan sebelumnya, kira-kira setelah semua anggota badan tetap (tidak bergerak) untuk jangka waktu yang sama dengan membaca ayat tasbih (subhanallah).

Semasa waktu solat, kita sering melakukannya dengan tergesa-gesa, bahkan dari takbiratul ikhram hingga salam, solat hanya dilakukan selama 5 minit.

Pada hakikatnya, ketika kita berdoa kita diharuskan untuk bersungguh-sungguh dan tuma'ninah dalam setiap gerakan solat, tuma'ninah sangat mempengaruhi kesahihan solat kita.

Oleh itu, kita harus membiasakan diri dengan tuma'ninah dalam gerakan solat. Jadi, apa itu tuma'ninah ?.

Memahami Tuma'ninah

Tuma'ninah bermaksud berhenti sejenak setelah pergerakan sebelumnya, kira-kira setelah semua anggota badan tetap (tidak bergerak) untuk jangka waktu yang sama dengan membaca ayat tasbih (subhanallah).

Tuma'ninah juga merupakan salah satu perkara yang sering dilewatkan secara tidak sedar dalam solat, baik kerana tergesa-gesa atau alasan lain. Walaupun tuma'ninah adalah salah satu rukun solat yang tidak boleh ditinggalkan.

Tuma'ninah bermaksud

Kepentingan Tuma'ninah

Dari sahabat Abu Hurairah ra katanya, "Sesungguhnya Rasulullah adalah salah satu ketika dia memasuki masjid. Kemudian seorang lelaki memasuki masjid dan dia bersolat. Kemudian, orang itu datang dan memberi salam kepada Rasulullah.

Rasulullah juga menjawab salamnya dan berkata, "Kembalilah dan ulangi solatmu, kerana kamu belum berdoa (dengan doa yang sah)!". Kemudian lelaki itu kembali dan mengulangi doanya seperti sebelumnya.

Kemudian dia kembali menemui Nabi Muhammad, memberi salam. Maka Nabi Muhammad bersabda, "Wa'alaikas salaam." Kemudian dia berkata, "Kembalilah dan ulangi solatmu kerana kamu belum solat!". Oleh itu, dia mengulanginya tiga kali.

Oleh itu, lelaki itu berkata, "Demi Dia yang mengutus kamu dengan kebenaran, aku tidak dapat berbuat lebih baik daripada berdoa seperti ini, jadi ajarlah aku."

Baca juga: 20 Atribut Wajib dan Mustahil Allah (LENGKAP) bersama dengan Makna dan Penjelasannya

Dia, Nabi Muhammad SAW bersabda, "Sekiranya kamu berdiri untuk bersolat, maka bertakbirlah, kemudian bacalah ayat yang mudah dari Al-Quran. Kemudian tunduklah sampai benar-benar tuma'ninah (tenang dan stabil) di rukuk, kemudian bangun (dari busur) hingga kamu berdiri lurus (i'tidal), kemudian sujud hingga kamu tuma'ninah dalam sujud, kemudian angkatlah (kepalamu) duduk sehingga tuma'ninah berada dalam keadaan duduk anda. Maka lakukanlah sepanjang solat anda. " (Diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim).

Sekarang dari hadis di atas, ini menggambarkan bahawa pentingnya tuma'ninah, yang mesti dilakukan dalam gerakan solat, kerana dapat mempengaruhi kesahihan solat.

Sebenarnya tuma'ninah adalah salah satu kewajiban setiap muslim untuk menjaga sholatnya, dan menegakkan shalatnya dengan sempurna dalam menjaga syaratnya, rukun-rukun (rukun-rukun), kewajiban dan sunnahnya.

Allâh SWT telah berfirman: "Sesungguhnya beruntunglah orang-orang yang beriman, (yaitu) mereka yang bertaqwa 'dalam solat mereka. [al-Mukminûn / 23: 1-2]


Ulasan di atas adalah tinjauan mengenai makna dan kepentingan tuma'ninah dalam solat.

Mudah-mudahan, kita dapat belajar dari kesilapan dan memperbaiki ibadah kita, sehingga kita termasuk orang yang bertuah.