Apakah revolusi perindustrian 4.0? (Penjelasan dan cabaran)

Industrial Revolution 4.0 adalah automasi sistem pengeluaran menggunakan teknologi dan data besar. Di mana dalam proses pengeluaran teknologi baru seperti IoT (Internet of Things) telah digunakan.

Istilah Revolusi Industri 4.0 disebut untuk pertama kalinya di Hannover Fair, pada 4-8 April 2011. Istilah ini digunakan oleh kerajaan Jerman untuk memajukan industri teknologi.

Untuk memetik halaman Forbes, revolusi industri generasi keempat dapat ditafsirkan sebagai gangguan dalam sistem sektor pintar dan automatik. Data didorong melalui pembelajaran mesin dan teknologi AI.

Sebenarnya, gangguan komputer telah terlibat dalam Industri 3.0.

Pada waktu itu, komputer dianggap "mengganggu" atau dapat ditafsirkan sebagai menciptakan peluang baru. Setelah diterima, pembelajaran mesin dan AI kini berada di tahap ini.

Ringkasnya, di Industri 4.0, pemain industri membenarkan komputer berhubung dan berkomunikasi antara satu sama lain untuk akhirnya membuat keputusan tanpa campur tangan manusia.

Gabungan sistem siber-fizikal, Internet of Things (IoT) dan Internet sistem membolehkan Industri 4.0 menjadi kenyataan.

Revolusi industri 4.0

Revolusi Perindustrian 4.0 di Dunia

Di Dunia, Kementerian Perindustrian sangat menggalakkan perkembangan Revolusi Industri 4.0.

Menteri Perindustrian mengatakan bahawa agar Dunia dapat bersaing dengan negara-negara perindustrian lain, ia juga harus mengikuti perkembangannya.

Industrial Revolution 4.0 adalah usaha transformasi untuk memperbaiki sistem dengan mengintegrasikan dunia dalam talian dan barisan pengeluaran sektor ini, di mana semua proses pengeluaran dijalankan melalui Internet sebagai andalan.

Penentu Revolusi Perindustrian 4.0

Lalu, apakah faktor penentu yang mesti diperkuat untuk mengakomodasi Revolusi Industri 4.0 di Dunia?

Baca juga: Sekiranya semut dapat tumbuh sebesar manusia, adakah ia mempunyai kekuatan super?

Menurut ketua Badan Penyelidikan dan Pembangunan Industri (BPPI), beberapa bidang perlu disiapkan.

Sebahagian daripada mereka merangkumi:

 • peningkatan automasi
 • komunikasi mesin-ke-mesin
 • komunikasi manusia-mesin
 • AI (kecerdasan buatan)
 • pembangunan teknologi yang mampan.
Revolusi industri 4.0 dengan kecerdasan buatan dan robot

Kementerian Perindustrian juga mula mendorong pemain industri untuk membuat persiapan.

Mereka telah mengambil berbagai langkah, seperti insentif untuk perusahaan padat karya dalam bentuk infrastruktur industri, kolaborasi dengan Kementerian Komunikasi dan Teknologi Maklumat untuk pengoptimuman.

Tidak boleh dilupakan bahawa penyediaan sumber manusia industri melalui pendidikan profesional membawa kepada kemahiran yang tinggi serta peningkatan kemahiran sumber manusia industri, yang kebanyakannya dari peringkat kelayakan menengah / rendah hingga tinggi, juga telah dicapai.

Jadi, syarikat mana yang menerapkan Revolusi Industri 4.0 di Dunia?

Nampaknya, salah satu kilang yang segera diadopsi adalah kilang perkakas elektrik Jerman di Dunia, iaitu PT Schneider Electric Batam Manufacturing (SEMB).

Fakta menarik mengenai revolusi industri 4.0 berdasarkan data PWC.

 • Industrial Revolution 4.0 meningkatkan produktiviti dan kecekapan sebanyak 18% dalam lima tahun.
 • Sektor perindustrian diperlukan untuk menghasilkan bahan mentah dan kurang tenaga.
 • Revolusi Industri 4.0 Meningkatkan Produktiviti dan Penggunaan Sumber yang Lebih Efisien

Dan dengan berbuat demikian, ia akan mewujudkan keadaan untuk pengeluaran yang cekap dan mampan.

Syarikat yang disurvei oleh PWC menjangkakan kenaikan purata 3.3% per tahun di semua sektor kerana pendigitalan rantaian nilai. Jumlah ini mewakili 18% dalam tempoh lima tahun akan datang.

Syarikat menjangkakan penjimatan tahunan sebanyak 2.6% melalui pengurangan kos operasi.

Era revolusi industri bermula.

Kita, sebagai usahawan, harus bermula dari awal untuk mempertimbangkan revolusi ini. Era ini akan ditandai dengan penggunaan internet dan digital secara besar-besaran di syarikat besar.

Baca juga: 3 Petua untuk Belajar Matematik dengan Konsep dan Logik

Ini tidak mengecualikan kemungkinan perniagaan kecil, di sektor perusahaan mikro, kecil dan sederhana (UMKM). Hasilnya, pemain MSME dapat menyediakan keperluan teknologi untuk kelangsungan perniagaan.

Menjelang 2020, syarikat industri Eropah akan melabur 140 bilion euro setiap tahun dalam penyelesaian Internet industri.

Selama lima tahun akan datang, syarikat perindustrian Eropah akan menghabiskan purata 3.3% dari pendapatan tahunan mereka untuk penyelesaian Internet (digital) untuk industri ini.

Sekiranya secara keseluruhan semua syarikat, kos yang dikeluarkan merangkumi hampir 50% pelaburan modal baru yang dirancang. Jumlah dalam satu tahun boleh mencapai lebih dari 140 bilion euro.

Penyelesaian Internet ini berkisar dari Internet of Things (IoT) hingga kecerdasan buatan (AI) hingga pelbagai teknologi Internet.

Selama lima tahun akan datang, lebih daripada 80% perniagaan akan mendigitalkan keseluruhan proses perniagaan. 25% syarikat yang ditinjau oleh PWC mendigitalkan tonggak tahap tinggi dalam prosesnya.

Responden juga mengharapkan pendigitan perniagaan mereka mencapai 86% secara mendatar (di semua bahagian atau unit) dan 80% secara menegak (dari bawah ke atas). Syarikat Eropah akan mempunyai kadar pendigitan yang tinggi pada tahun 2020 dan akan disatukan.

Rujukan

 • Making World 4.0 - Strategi Dunia untuk Memasuki Revolusi Industri ke-4
 • Apakah Revolusi Perindustrian 4.0? - Blog Zenius
 • Industri 4.0 - Wikipedia