Adakah benar bahawa karbon dioksida (CO2) bermanfaat bagi tubuh kita?

Apa pendapat anda apabila anda mendengar pernyataan bahawa CO 2 juga sangat penting dalam badan kita? 

Bukankah CO 2 adalah sisa gas yang dilepaskan ke persekitaran ketika kita bernafas? Lalu apa sebenarnya fungsi CO 2 ini ?

Mari kita teliti peranan CO 2 dalam badan kita ...

CO 2  (karbon dioksida) adalah sebatian yang terdiri daripada satu unsur karbon dan dua unsur oksigen. CO 2 adalah gas sisa yang dikeluarkan ke persekitaran melalui proses pernafasan.

Ramai orang berpendapat bahawa CO 2 adalah gas yang tidak signifikan, malah membahayakan kesihatan kita.

Sumber CO 2 juga berasal dari aktiviti yang membahayakan kesihatan seperti asap kilang, kenderaan, rokok, pembakaran hutan dan lain-lain.

Namun, tahukah anda bahawa CO 2 sebenarnya mempunyai fungsi penting dalam tubuh manusia, terutama dalam sistem peredaran darah?

CO 2 sememangnya berbahaya jika " dalam jumlah yang di luar toleransi badan ". Sekiranya jumlah CO2 dalam badan berada dalam had normal, ini adalah normal.

CO 2 tepat memainkan peranan penting bersama dengan komponen darah dalam sistem peredaran darah.

Sebenarnya, badan kita juga mempunyai sifat berasid dan alkali. Melalui sistem peredaran darah, tubuh mengekalkan pH optimumnya.

Untuk mengekalkan keseimbangan keadaan asid dan alkali dalam badan, eritrosit membawa sebahagian gas karbon dioksida bebas di sekitarnya.

Sebilangan gas yang diangkut ini kemudian diikat secara langsung oleh hemoglobin. Sementara itu, gas karbon dioksida lain ditukar menjadi ion HCO 3 - atau bikarbonat.

CO 2 adalah sumber asid penting dalam darah kita. Enzim karbonat anhidrase dapat menukar H 2 CO 3 menjadi ion HCO 3 - dan H +.

Baca juga: Gas Air Mata: Bahan, Cara Mengatasinya, dan Cara Membuatnya

Proses ini adalah yang menimbulkan keadaan berasid dan mengekalkan keadaan optimum dalam badan, di mana komponen sel darah lain juga membentuk keadaan alkali dengan sebatian lain (tidak dibincangkan dalam artikel ini).

Anda tahu, tahap CO 2 yang rendah juga boleh menyebabkan masalah kesihatan, anda tahu.

Tahap CO 2 yang rendah boleh menyebabkan gejala hiperventilasi.

Hiperventilasi adalah keadaan di mana kadar pernafasan lebih cepat sementara tahap gas dalam darah normal (berterusan). Jadi, buang terlalu banyak CO 2 dan ambil O 2 .

Ini menimbulkan peningkatan dalam darah Ph. Hiperventilasi menyebabkan pening, kebas pada jari dan sakit dada.

Selain hiperventilasi, ada juga penyakit yang dikenali sebagai alkalosis. Alkalosis adalah keadaan di mana darah mempunyai tahap alkali yang berlebihan. Ini dipicu oleh pengurangan ion H + dan pengurangan sebatian berasid seperti CO 2 dalam darah.

Melalui penerangan di atas, kita dapat menyimpulkan bahawa sebenarnya CO 2 juga memainkan peranan penting dalam tubuh kita.

CO 2 dalam jumlah normal, membantu tubuh mengekalkan keadaan asid-basa melalui sistem peredaran darah.

Namun, harus diingatkan, jumlah CO 2 yang berlebihan di dalam badan juga sangat berbahaya.

Keracunan CO 2 akan menyebabkan penyakit dan juga kematian. Semua mesti seimbang. Begitu juga badan kita. Badan kita juga mempunyai kemampuan dan had untuk mentolerir jumlah gas karbon dioksida.

Atas sebab ini, menjauhkan diri dari rokok dan sumber gas CO 2 yang lain adalah langkah penting untuk menjaga kesihatan dan menjaga keseimbangan asid-basa dalam tubuh kita.

Rujukan

  • //www.sridianti.com/ kesan-karbon-dioksida-dalam-darah-aliran.html
  • //usaha321.net/what-functions-carbon-dioxide-co2-in-body-human.html
  • //hellosehat.com/hellosehat/fakta-unik/hanger- simptom-alkalosis-basa /