5 Petua mengenai cara menetapkan masa yang paling berkesan (100% bekerja)

Petua untuk menguruskan masa perlu dilaksanakan lebih awal.

Sebabnya, apabila anda berjaya menguruskan dengan baik, semua aktiviti dapat dijalankan dengan optimum dan masa yang dihabiskan tidak sia-sia.

Proses membahagikan masa mesti dirancang dan dikawal secara sedar dalam aktiviti yang ingin kita lakukan. Ini bertujuan untuk meningkatkan keberkesanan, kecekapan dan produktiviti.

Terapkan pengurusan masa dengan baik, kemudian rasakan impaknya.

Menguruskan masa

Pada dasarnya, masa tidak dapat diuruskan dengan mudah. Ia memerlukan usaha dan keyakinan maksimum agar aktiviti yang kita lakukan dapat berjalan dengan optimal.Pada mulanya ia hanya aktiviti wajib, tetapi akhirnya dikembangkan untuk merangkumi kegiatan pribadi juga.

Sistem pengurusan masa adalah gabungan proses, alat, teknik dan kaedah yang dirancang. Ini adalah keperluan dalam setiap pembangunan projek kerana menentukan masa dan skop penyelesaian projek.

Adakah anda sudah merancang masa anda dengan baik?

Penting juga untuk difahami bahawa perbezaan teknikal dan struktur dalam pengurusan masa wujud disebabkan oleh perbezaan konsep budaya tempat anda tinggal dan bekerja.

Untuk mempermudahnya, berikut adalah 5 petua untuk perkongsian masa yang optimum:

1. Tetapkan Matlamat dengan Cara yang Betul

Ada cara yang betul dan salah untuk menetapkan matlamat. Sekiranya anda tidak menetapkan matlamat dengan cara yang betul, maka anda tidak akan mempunyai sasaran yang tepat yang akan memaksa anda untuk memfokuskannya. Mula belajar untuk fokus sekarang.

Gunakan kaedah penyasaran tepat untuk membantu

anda melihat semua sasaran dan matlamat di hadapan. Apabila anda ingin menetapkan matlamat, pastikan anda mempunyai makna mendalam yang kuat untuk mencapainya.

2. Cari sistem pengurusan masa yang baik.

Salah satu petua untuk menguruskan masa anda ialah mencari sistem yang tepat untuk melakukannya. Sistem pengurusan masa mungkin yang paling berkesan. Setiap orang mempunyai muslihat yang berbeza, jadi anda perlu menerapkan usaha anda sendiri.

Baca juga: Manfaat Limau untuk Kesihatan Tubuh

Setiap aktiviti yang berbeza perlu dilaksanakan dengan betul oleh setiap individu. Sekiranya anda seorang pekerja, tentukan sistem perkongsian masa yang baik antara rutin pejabat dan masa lapang peribadi. Jangan pincang antara satu sama lain.

3. Menghilangkan Tabiat Buruk

Salah satu pembaziran masa terbesar yang kita miliki adalah tabiat buruk.

Sama ada menonton filem berjam-jam, melayari terlalu banyak di media sosial, bermain permainan dan sebagainya, tabiat buruk ini boleh memakan masa kita yang berharga.

Gunakan masa dengan bijak dengan menghilangkan tabiat buruk jika anda serius dalam mencapai tujuan besar dalam hidup. Ketahuilah bahawa masa itu berharga dan tidak dapat diulang, terutamanya jika

anda membazirkannya.

4. Jangan Lupa untuk Rehat!

Satu kajian menunjukkan bahawa anda harus bekerja selama 52 minit dan berehat 17 minit - lakukan ini dengan kerap. Definisi rehat tidak semestinya selalu pergi makan, tidur dan sebagainya, tetapi luangkan masa untuk tenang dan tenang.

Jaga mental, emosi, dan fizikal anda pada tahap puncak dengan berehat sebentar. Selain fizikal, menjaga minda yang sihat adalah penting agar anda tetap produktif. Petua untuk membahagikan ini sekali tidak boleh diabaikan.

5. Buat Senarai Yang Harus Dilakukan untuk Esok

Setiap malam sebelum tidur, buatlah senarai untuk keesokan harinya. Lihat matlamat yang boleh anda ambil untuk menghampiri perkara-perkara ini. Apakah aktiviti ini? Lalu, agenda apa yang akan berlaku setelah rutin harian wajib?

Melalui senarai tugasan atau senarai tugasan , anda berjaya menetapkan matlamat untuk hari ini. Matlamat harian lebih mudah dicapai sambil membantu menggerakkan kita ke arah yang lebih besar. Ayuh, terapkan petua perkongsian masa ini mulai sekarang!