Doa dan Zikir Selepas Solat (PENUH) -Doa Zikir Fardhu

doa selepas solat

Doa selepas solat adalah amalan yang disyorkan untuk dilakukan oleh umat Islam setelah berdoa agar Allah mengabulkan doa kita dan menjadi alat untuk meminta pertolongan kepada Allah.

Nabi Muhammad SAW selalu menjaga zikir dan berdoa selepas solat. Ini tersirat dalam hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari-Muslim yang dikemukakan oleh Ibnu Abbas RA yang bermaksud

Dari Ibnu Abbas ra ia berkata: 'bahawa suara yang kuat dalam zikir ketika orang selesai solat maktubah sudah ada pada masa Nabi. (Diriwayatkan oleh Bukhari-Muslim).

Oleh itu, adalah wajar bagi kita untuk meniru tabiat Nabi dengan mengucapkan doa dan zikir selepas solat yang mesti diikuti dengan adab yang baik dan betul.

Mengucapkan doa dan zikir setelah berdoa setiap hari akan dapat meningkatkan amalan ibadah kita kepada Allah dan akan selalu menenangkan fikiran ketika menghadapi masalah. Ini pasti akan memberi kesan positif kepada kehidupan kita dan menjadi amalan yang akan berguna di akhirat.

doa selepas solat

Bacaan Zikir selepas solat

Berikut ini adalah bacaan dzikir yang boleh kita solat dan amalkan setelah berdoa.

zikir selepas solat

Astaghfirullahal'adzim, Alladzi la ilaha illa huwal hayyul qoyyumu wa atubu ilaihi (baca 3 kali)

"Saya meminta pengampunan dari Allah Yang Mahakuasa, tidak ada Tuhan melainkan Dia yang Hidup, Yang Maha Esa sahaja, dan saya bertaubat kepada-Nya".

bacaan zikir selepas solat

La ilaha illallahu wa'hdahula syariikalahu, lahulmulku walahul'hamdu yu'hyii wayumiitu wahuwa 'alakulli syai'ing qodiiru (baca 3 kali)

" Tidak ada Tuhan melainkan Allah sendiri, tidak ada pasangan bagi-Nya. Bagi-Nya adalah kerajaan dan bagi-Nya segala puji. Dia menghidupkan dan mematikan, dan Dia berkuasa atas semua perkara ”.

Bacaan doa selepas solat

Allahumma angtassalamu wa mingkassalamu wa ilaika ya'uwdussalamu, fakhayyina rabbana bissalamu wa adkhilnaljannata darossalami tabarokta rabbana wa ta'alaita yadzaljalali wal ikromi.

"Ya Allah! Anda adalah pemilik kedamaian, dari Engkau adalah kedamaian, dan bagi-Mu perdamaian itu kembali. Oleh itu, hidupkanlah kami, ya Tuhan kami, dalam kedamaian. Masukkan kami ke syurga, tempat damai. Engkau, ya Tuhan kami, Yang Maha Suci dan Maha Tinggi, Zat Yang Mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan ”.

bacaan zikir

A'uudzu billahiminasy-syaithonirrojiim

Saya berlindung kepada Allah dari godaan syaitan terkutuk

bacaan dzikir selesai berdoa

Bismillahir rahmanir Rahim

Dengan nama Allah, Yang Maha Penyayang, Maha Penyayang

alḥamdulillahirabbil 'aalamīn. arraḥmaanirraḥiim. maaliki yaumiddiin. iyyaaka na'budu wa iyyaaka nasta'iin. ihdinaṣ-ṣiraatal-mustaqīm. ṣiraaṭallażiina an'amta 'alaihim gairil-magḍụbi' alaihim wa laḍ-ḍaalliin

" Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam," "Yang Maha Penyayang, Maha Penyayang," "Pemilik hari perhitungan." "Hanya untukmu kami menyembah dan hanya untukmu kami meminta pertolongan." Bimbing kami jalan yang lurus, ”(itulah) jalan orang-orang yang telah Engkau memberkati-Nya; bukan (jalan) orang-orang yang marah, dan bukan (juga cara) orang-orang yang sesat. "

Wa ilaahukum ilaahuw waa hidu laa ilaaha illaa huwar rohmaanur rohiimu. Allaahu laa ilaaha illaa huwal hayyulqoyyuumu. Laa ta'khudzuhu sinatuw wa laa nauum. Lahuu maa fissamaawaati wa maa fil ardhi. Man dzal ladzii yasfa'u 'indahuu illaa bi idznihi. Ya'lamu maa baina aidiihim wa maa khalfahum. Wa laa yuhithuuna bi syai-in min 'ilmihii illaa bi maasyaa-a. wasi'a kursiyuhussamaawaati wal ardha. Wa laa ya-udhuu hifzhuhumaa wahuwal 'aliyyul azhiim.

" Allah, tidak ada tuhan yang berhak disembah melainkan Dia yang hidup selama-lamanya lagi dan terus menjaga makhluk-makhluk-Nya; tidak mengantuk dan tidak tidur. kepunyaan-Nya yang ada di langit dan di bumi. Tidak ada yang dapat memberikan syafa'at dengan Allah tanpa izin-Nya? Allah mengetahui apa yang ada di hadapan dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari pengetahuan Allah melainkan apa yang Dia kehendaki. Tempat duduk Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat menjaga keduanya, dan Allah Maha Tinggi, Maha Besar. "

Baca juga: Bacaan Niat dan Prosedur untuk Solat 5 Waktu (PENUH) - bersama dengan maknanya

Ilahana robbana angtamaulana sub'hanallohi

" Ya Tuhanku / kami, Engkau adalah tuanku / kami adalah petunjuk kami, Allah yang Maha Suci "

Sub'hanallah (baca 33 kali)

" Maha Suci Allah . "

Sub'hanallahi wabi'hambdihi da'iman abadan Al'hamdulillah

" Maha Suci Allah, Maha Besar, dan dengan Puji-Nya selalu kekal dan kekal ."

Alhamdulillah (33 kali)

" Segala puji bagi Allah ."

Al'hamdulillahi 'ala kulli'halinn wafiikulli'halin wabini'mati percaya pada anda

" Segala puji hanya bagi Allah, untuk segala sesuatu dan dalam keadaan senang, Allah itu hebat." Allah Maha Besar ".

Allahu Akbar (baca 33 kali)

" Allah maha hebat ."

Allahu Akbaru kabiiron wal'hamdulillahi katsiron wasub'hanallahi bukratan wa ashiilan, lailaha illallahu wa'hdahulasyariikalahu, lahulmulku walahul'hamdu yu'hyi wayumiiyu wahuwa 'alakulli syai ingqodiiru. Wala'hawla walaquwwata illabillahil 'aliyyil'adzhiimi

" Tidak ada yang berhak disembah dengan baik kecuali Allah, satu-satunya dan tidak ada pasangan bagi-Nya. Dia adalah semua kerajaan, segala puji dan Allah, Yang Maha Kuasa atas segala sesuatu, tidak berdaya dan tidak berkuasa, tetapi dengan pertolongan Allah SWT ."

Astaghfirullahal'adzhiim (33 kali), Innallaha ghofuururo'hiimu

Afdholudz-dzikri fa'lam annahu

doa dan zikir selepas solat

La ilaha illallah

doa selepas solat

La ilaha illallahu muhammadurosuulullahi sallallahu 'alaihi wa sallama, kalimatu'haqqin' alaiha na'hya wa'alaiha namuutu wa biha nub'a-tsu ingsya 'allahu minal aminiina

Doa Selepas Solat

Berikut ini adalah bacaan doa selepas doa yang boleh kita doakan dan amalkan.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ. اَلْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ. حَمْدًا يُوَافِىْ نِعَمَهُ وَيُكَافِئُ مَزِيْدَهُ. يَارَبَّنَالَكَ الْحَمْدُ وَلَكَ الشُّكْرُ كَمَا يَنْبَغِىْ لِجَلاَلِ وَجْهِكَ وَعَظِيْمِ سُلْطَانِكَ

Bismillaahirrahmaanirrahiim. Alhamdu Lillaahi Rabbil 'Aalamiin. Hamday Yu-Waafii Ni'amahuu Wa Yukaafi'u Maziidah. Yaa Rabbanaa Lakalhamdu Wa Lakasy Syukru Ka-Maa Yambaghiilijalaaliwajhika Wa 'Azhiimisul-Thaanik.

"Dengan nama Allah, Yang Maha Penyayang, lagi Maha Penyayang. Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Pujian yang setimpal dengan nikmat-Nya dan jaminan tambahan. Ya Tuhan kami, bagiMu segala puji, dan kepadaMu semua terima kasih, sesuai dengan kehalusan zatMu dan kebesaran kekuasaanMu. "

اَللهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ. صَلاَةً تُنْجِيْنَابِهَا مِنْ جَمِيْعِ اْلاَهْوَالِ وَاْلآفَاتِ۔ وَتَقْضِىْ لَنَابِهَا جَمِيْعَ الْحَاجَاتِ.وَتُطَهِّرُنَا بِهَا مِنْ جَمِيْعِ السَّيِّئَاتِ. وَتَرْفَعُنَابِهَا عِنْدَكَ اَعْلَى الدَّرَجَاتِ. وتبلغنا بها اقصى الغيات من جميع الخيرات فى الحياة وبعد الممات انه سميع قريب م ب الدعوات تبقاضى الحاجات.

Allahumma Shalliwasallim 'Alaa Sayyidinaa Muhammadiw Wa' Alaa Aali Sayyidinaa Muhammad. Shala Atan Tun Ajihnaa Bíhaa Minjamii'il Ahwaali Wal Aafaat. Wa Taqdhii Lanaa Bihaa Jamii'al Haajaat. Wa Tuthahhirunaa Bihaa Min Jamii'is Sayyi'aat. W Atarfa 'Un AA Bihaa' Indaka 'A'laddarajaat. Wa Tuballighunaa Bihaa Aqshal Ghaayaati Min Jamii'il Khairaatifil Hayaatiwa Ba'dal Mamaat. Innahu Samii'un Qariibum Mujiibud Da'awaat Wayaa Qaadhiyal Haajaat.

"Ya Allah, kurniakan rahmat dan kesejahteraan kepada penguasa kami, Nabi Muhammad dan keluarganya, yaitu rahmat yang dapat menyelamatkan kita dari semua ketakutan dan penyakit, yang dapat memenuhi semua keperluan kita, yang dapat membersihkan diri kita dari segala keburukan, yang dapat menaikkan pangkat kita. ke tahap tertinggi di sisiMu, dan dapat membawa kita ke tujuan maksimum dari semua kebaikan, baik dalam kehidupan maupun setelah kematian. Sebenarnya Dia (Allah) Maha Mendengar, Paling Dekat, dan Maha Mengizinkan semua doa dan permintaan. Wahai Hakikat yang Memenuhi semua keperluan hamba-Nya . "

.اللهم انا نسائلك سلامة فى الدين والدنيا والآخرة وعافية فى الجسد وصحة فى البدن آزادادة فى العلم وبركة فى الرزق وتوبة قبل الموت ورحمة عند الموت ومغفرة بعد الموت اللهُمَّ هَوِّنْ عَلَيْنَا فِىْ سَكَرَاتِ الْمَوْتِ وَالنَّجَاةَ مِنَ النَّارِ وَالْعَفْوَ عِنْدَ الْحِسَا.

Baca juga: Doa Selepas Solat Duha Latin Lengkap dan Maknanya

Allahumma Innaa Nas'aluka Salaamatan Ftddiini Waddun-Yaa Wal Aakhirah. Wa 'Aafiya-Tan Fil Jasadi Wa Shihhatan Fil Badani Wa Ziyaadatan Fil' Ilmi Wa Barakatan Firrizqi Wa Taub Atan Qablal Maut Wa Rahm Atan 'Indalmaut Wa Maghfiratan Ba'd Al Maut. Allahumma Hawwin 'Alainaa Fii Sakaraatil Maut Wan Najaata Minan Naari Wal' Afwa 'Indal Hisaab.

"Ya Allah! Sebenarnya, kami meminta kepada-Mu, kesejahteraan dalam agama, dunia dan akhirat, kesihatan tubuh, kesihatan tubuh, pengetahuan tambahan, keberkatan rezeki, pertobatan sebelum kematian datang, rahmat ketika kematian datang, dan pengampunan setelah kematian datang. Ya Allah! Permudahkan kami menghadapi sakaratul maut, (Beri kami) keselamatan dari api neraka, dan pengampunan ketika kami melakukan perhitungan . "

.اَللهُمَّ اِنَّا نَعُوْذُبِكَ مِنَ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَالْبُخْلِ وَالْهَرَمِ وَعَذَابِ الْقَبْرِ

Allahumma Innaa Na'uudzu Bika Minal 'Ajzi Wal Kasali Wal Bukhli Wal Harami Wa' Adzaabil Qabri.

"Ya Allah! Sesungguhnya, kami berlindung kepadaMu dari kelemahan, kemalasan, pelit, pikun dan dari azab kubur ".

اللهُمَّ اِنَّا نَعُوْذُبِكَ مِنْ عِلْمٍ لاَيَنْفَعُ وَمِنْ قَلْبٍ لاَيَخْشَعُ وَمِنْ نَفْعُ وَمِنْ قَلْبٍ لاَيَخْشَعُ وَمِنْ نَفْسَ وَمِنْ قَفَ

Allahummainnaa Na'uudzu Bika Min 'Ilmin Laa Yanfa' W Amin Qalbin Laa Yakhsya 'W Amin Nafsin Laa Tasyba' Wamin Da'watin Laa Yustajaabu Lahaa.

"Ya Allah! Sesungguhnya, kami berlindung kepadaMu dari pengetahuan yang tidak berguna, dari hati yang tidak berbakti, dari jiwa yang tidak puas, dan dari doa yang tidak dijawab. "

.ربنااغفرلنا ذنوبنا ولوالدينا ولمشايخنا ولمعلمينا ولمن له حق علينا ولمن احب واحسن الينا ولكافة المسلمين اجمعين

Rabbanagh Firlanaa Dzunuubanaa Wa Liwaa-Lidiinaa Walimasyaayikhinaa Wa Limu'alli-Mienaa Wa Liman Lahuu H Aqqun 'Alain Aa Wa Lim An Ahabba Wa Ahsana Ilainaa Wa Likaaffatil Mus Limun A Ajma'iin.

"Ya Tuhan kami, ampunilah dosa-dosa kami, dosa orang tua kami, penatua kami, guru kami, mereka yang mempunyai hak atas kami, orang-orang yang mengasihi dan berbuat baik kepada kami, dan semua umat Islam. . "

رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا اِنَّكَ اَنْتَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ وَتُبْ عَلَيْنَا اِنَّكَ اَنْتَ التَّوَّابُ المرَّحِي

Rabbanaa Taqabbal Minnaa Innaka Antas Samii'ul 'Aliim, Wa Tub' Alainaa Innaka Antat Ta Wwa Abur Rahiim

"Ya Tuhan kami, perkenankan (permintaan) dari kami, sesungguhnya Engkau Maha Mendengar, Maha Mengetahui. Dan terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkau Maha Menerima Taubat, Maha Penyayang. "

رَبَّنَا أَتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي اْلأَخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

Rabbanaa Aatinaa Fiddunnyaa Hasanah, Wa Fil Aakhirati Hasanah, Waqinaa 'Adzaa Ban Naar.

"Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan hidup di dunia ini dan kebaikan hidup di akhirat, dan lindungi kami dari siksaan api neraka. "

وَصَلَّى اللهُ عَلى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ وَالْحَمْدُ ِللهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ وَالْحَمْدُ ِللهِ وَبِّ الْعَالَ

Washallallaahu 'Alaa Sayyidinaa Muhamma-Din Wa'alaa Aalihiwa Shahbihiiwa Sallam, Wal Hamdu Lillaahirabbil' Aalamiin.

" Semoga Allah memberikan rahmat dan kesejahteraan kepada penguasa kita, Nabi Muhammad, keluarga dan rakan-rakannya dan segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam."

Oleh itu, perbincangan mengenai doa dan zikir selepas solat. Semoga bermanfaat!