Alat dan Gambar Muzik tradisional Bali yang lengkap

alat muzik dari bali

Alat muzik dari Bali termasuk genggong Bali, pereret Bali, alat muzik seruling Bali, ceng-ceng Bali dan banyak lagi dalam artikel ini.

Kita mungkin hanya mengenali Bali melalui pantainya yang indah, pelbagai budaya, tarian dan nuansa Hindu yang kuat, ternyata Bali juga mempunyai pelbagai jenis alat muzik tradisional yang berasal dari daerah mereka.

Bali mempunyai pelbagai alat muzik tradisional yang unik. Jadi, berikut adalah beberapa alat muzik tradisional Bali yang masih popular dan telah dipelihara hingga kini.

1. Genggong Bali

alat muzik dari bali

Genggong Bali adalah alat muzik dari Bali yang mempunyai suara getaran yang unik dan cara memainkannya adalah unik dengan menggunakan rongga mulut untuk membunyikan alat ini sebagai resonator.

Alat muzik ini sering digunakan sebagai alat hiburan, alat iringan di majlis perkahwinan atau pesta dan banyak lagi.

2. Peruncit Bali

alat muzik dari bali

Pereret Bali adalah alat muzik seperti sangkakala yang terbuat dari kayu.

Dari segi sejarah, alat ini dikenali sebagai belas kasihan kerana sering digunakan oleh perawan untuk menarik perhatian wanita.

Alat muzik ini digunakan untuk menemani seni Sewo Gati yang masih ada hingga kini.

3. Seruling Bali

Bali juga mempunyai alat muzik seruling tradisional seperti daerah lain.

Seruling Bali terbuat dari bahan berupa buluh dengan 6 lubang yang digunakan untuk menyesuaikan nada dan tempat untuk meniup udara sehingga ada irama yang unik dengan suara seruling.

4. Ceng-Ceng Bali

alat muzik dari bali

Alat muzik ceng-ceng Bali adalah salah satu bahagian dari alat gamelan Bali yang tidak dapat dipisahkan dari satu set ini.

Baca juga: Chord If Rasaku Ini Rasamu - Kerispatih (PALING MUDAH)

Ceng-ceng Bali terdiri daripada enam kepingan logam dalam bentuk cekung ke bawah dan dua logam bulat di atasnya. Alat muzik ini berbentuk seperti penyu yang mempunyai falsafah nilai ajaib yang kuat.

Oh ya, cara bermain alat ini sangat mudah dengan memukul tembaga bulat di atas dengan tembaga di bawah.

5. Rindik Bali

Alat muzik rindik adalah alat muzik yang terbuat dari buluh dan dimainkan dengan memukulnya sehingga timbul nada celendro. Ringkasnya, Rindik Bali adalah angklung yang berasal dari Bali.

Alat muzik rindik dimainkan oleh dua hingga lima orang, ada yang memainkan rindik dan ada yang memainkan seruling dan gong.

Alat muzik ini biasanya digunakan sebagai alat hiburan rakyat yang dikenali sebagai Joged Bumbung. Selain itu, ia juga digunakan untuk menemani majlis perkahwinan dan menyambut tetamu.

6. Gamelan Bali

Gamelan Bali berasal dari daerah Denpasar yang merupakan salah satu alat muzik tradisional di sana. Biasanya Gamelan Bali digunakan sebagai pendamping dalam acara seni persembahan dan acara keramat di Bali.

Selain itu, Gamelan Bali juga sering digunakan untuk mengiringi upacara keagamaan dan sebagai alat hiburan ketika menyambut tetamu.

7. Gong Bali

Sejak abad ke-13 dan ke-14, gong telah digunakan sebagai alat muzik untuk menemani kegiatan keagamaan di kuil-kuil Kerajaan Hindu, sehingga ada hubungan sejarah antara kerajaan Hindu dan alat gong ini di Bali.

Gong diperbuat daripada logam yang dipukul dengan dipukul dengan tongkat dan akan berbunyi apabila terkena pusat yang menonjol.

8. Gerantang Bali

Gerantang adalah alat muzik tradisional yang berasal dari Denpasar Bali yang terdiri dari beberapa buluh rata dan dimainkan dengan cara dipukul menggunakan 2 batang kayu.

Baca juga: Guitar Chords Belakang Alon Alon - Ilux (Paling mudah)

Alat ini mirip dengan Gambang yang berasal dari daerah Jawa. Biasanya alat ini digunakan dalam aktiviti gamelan kelentang atau angklung dan ada yang menyebutnya sebagai alat muzik rindik.

Alat muzik Gerantang sering digunakan untuk menemani seni Cupak Gerantang yang menceritakan kisah dua bersaudara, di mana cupak menggambarkan watak dengan sifat buruk sementara gerantang menggambarkan kualiti yang baik.

Ini adalah penjelasan mengenai beberapa jenis alat muzik tradisional Bali, lengkap dengan gambar. Semoga bermanfaat!