Sistem Rembesan Manusia, Organ Berpengaruh + Bagaimana Ia Berfungsi

sistem rembesan pada manusia

Sistem rembesan adalah proses membuang zat yang dilakukan oleh kelenjar yang masih digunakan oleh tubuh, zat yang biasanya dilepaskan dalam bentuk enzim dan hormon.

Sistem sekretori merujuk kepada proses yang dilakukan oleh organisma secara aktif, memindahkan molekul yang dihasilkan dari dalam sel ke luar sel.

Bahan yang dilepaskan biasanya dalam bentuk protein berfungsi seperti enzim dan hormon, tetapi juga boleh menjadi bahan yang dilepaskan dalam bentuk zat bukan protein seperti steroid. Proses ini berbeza dengan perkumuhan yang melibatkan pembuangan sisa produk di luar badan.

Untuk keterangan lebih lanjut mengenai organ dalam sistem rembesan ini dan cara kerjanya, mari lihat penjelasan artikel di bawah.

Organ yang Mempengaruhi Sistem Rembesan

Sistem rembesan adalah

Rembesan pada organ manusia bertujuan untuk membebaskan enzim dan hormon serta mengatur proses biokimia yang kompleks di dalam badan, selain itu tisu badan juga mengeluarkan pelbagai bahan untuk mengekalkan kelembapan dan pelumasan dalam sel.

Di dalam sel, alat Golgi dan bahagian-bahagian sekretori yang berkaitan dianggap struktur yang bertanggungjawab untuk pengeluaran dan pembebasan bahan-bahan sekretori. Sebilangan besar rembesan berlaku di sel, tetapi ada beberapa yang berlaku di luar seperti peluh dan air mata.

Bahan yang dirembeskan biasanya bertindak sebagai isyarat untuk jarak pendek atau jarak jauh ke sel lain. Sebagai contoh, neuron merembeskan neurotransmitter yang menghantar mesej ke neuron lain dan kelenjar endokrin mengeluarkan beberapa jenis hormon yang mengalir melalui aliran darah ke seluruh badan. Isyarat jarak jauh boleh mempunyai pelbagai fungsi seperti pada organ pembiakan, ginjal dan metabolisme.

Dalam beberapa kes lain, bahan yang dirembeskan mempunyai peranan penting dalam organ atau tisu, misalnya pada organ perut. Kelenjar gastrik mempunyai tiga jenis sel yang mengeluarkan asid perut. Sel mukosa mengeluarkan lendir pelincir, sel Parietal mengeluarkan asid hidroklorik dan sel utama mengeluarkan enzim pepsin. Semua zat yang dibebaskan berfungsi bersama untuk memecah makanan di perut.

Baca juga: Cara mengira berat badan ideal (Rumus dan penjelasan yang mudah)

Bagaimana sistem rembesan berfungsi

Sistem sekretori boleh berlaku melalui pelbagai laluan bergantung pada jenis sel dan bahan yang diangkutnya.

Pada akhirnya, bahan yang dirembeskan akan dilepaskan melalui membran sel, dalam kes tertentu, bahan yang dirembes masuk melalui membran.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai bagaimana sistem rembesan berfungsi, berikut adalah jalan utama sistem rembesan pada manusia.

1. Endoplasma-Golgi Reticulum dan Porosom

Sistem rembesan adalah

Rembesan dalam jalur retikulum endoplasma-Golgi, bahan rembesan pertama kali dihasilkan dalam retikulum endoplasma (ER) dan kemudian masuk melalui sistem pengangkutan sfera yang terbentuk daripada dua lapisan lipid.

Selanjutnya, ia menuju ke badan Golgi di mana pengubahsuaian dibuat untuk dijadikan vesikel sekretori seperti label pada pakej penghantaran menggunakan trak.

Bahagian yang mengatur jalan keluar rembesan ini sangat penting kerana berguna untuk memisahkan protein daripada keadaan kimia di sitosol kerana boleh menyebabkan reaksi kimia yang dapat mengubah struktur dan fungsi beberapa protein yang tidak diingini.

Setelah melalui alat Golgi, vasikel sekretori akan membawa muatannya di sepanjang sitoskeleton ke membran sel, di mana interaksi dengan struktur berlaku di dalam batang.

Porosom adalah liang yang bergabung dalam bentuk kerucut kecil seperti lubang yang terletak di membran sel.

Gambar di atas adalah pengangkutan bahan yang akan dirembes ke poros, proses ini berlaku pada membran sel (dikenali sebagai membran plasma).

2. Membran membran

Dalam beberapa kes, protein yang terdapat dalam sitosol bergerak ke membran sel melalui pengangkut protein, iaitu eksositosis.

Apabila ini berlaku, mereka tidak dikemas dalam vesikel, tetapi secara langsung diangkut oleh protein khas ke membran sel.

Baca juga: Rumusan untuk Perunding Gaya dan Contoh Soalan + Perbincangan

3. Lisosom

Walaupun lisosom adalah organel penting dalam pencernaan intraselular, mereka juga berperanan dalam sistem rembesan. Pada jenis sel tertentu, jalur rembesan lisosom sering digunakan, seperti pada sel pigmen dan sel stem darah.

Seperti pengangkutan zat sekresi, lisosom dapat menyatu dengan membran sel untuk melepaskan kandungannya, walaupun urutan protein yang berbeza digunakan dalam proses peleburan.

Ini adalah penjelasan mengenai sistem rembesan pada organ manusia dan bagaimana ia berfungsi. Semoga bermanfaat!