FREELANCE Adalah: Definisi, Syarat & Contoh Kerja

bebas adalah

Freelance adalah seseorang yang bekerja tanpa hubungan jangka panjang dengan pelanggan atau orang yang memberikan pekerjaan.

Biasanya kontrak kerja frelance merangkumi projek yang diusahakan, kos dan masa yang diperlukan untuk bekerja.

Pekerjaan freelance berbeza dengan bekerja sepenuh masa di mana pendapatan yang dihasilkan oleh freelance tidak sama dengan bekerja sepenuh masa, tetapi freelance mempunyai kelebihan yang tidak bekerja sepenuh masa.

Sudah tentu, waktu bekerja bebas lebih fleksibel kerana tidak perlu pergi ke pejabat untuk bekerja, selain itu waktu kerja tidak terikat sehingga waktu bekerja bebas adalah apa yang kita mahukan.

Seorang freelance boleh dikatakan sebagai bos untuk dirinya sendiri kerana dia harus menguruskan masa sendiri, meja kerja sendiri dan sebagainya. Walaupun freelance cukup percuma, terdapat tarikh akhir kerja yang mesti diselesaikan mengikut perjanjian dengan pelanggan.

bebas adalah

Syarat untuk menjadi freelancer

Menjadi freelancer tidak semudah yang kita bayangkan, seseorang yang ingin menjadi freelance mesti mempunyai pengalaman dan portfolio yang menarik bagi pelanggan, jadi ada syarat yang harus dipenuhi oleh freelance:

  • Mempunyai kepakaran dan pengalaman tertentu

Freelancer mempunyai kepakaran dan pengalaman yang terbukti dalam sesuatu bidang. Seorang freelancer tidak belajar dari awal, tetapi dia sudah mempunyai pengalaman dan kemahiran yang sangat diperlukan oleh klien untuk melengkapkan tarikh akhir kerja yang telah ditentukan.

  • Keupayaan pengurusan masa

Seorang freelancer mesti mempunyai kemahiran pengurusan masa yang baik sehingga mereka dapat menyelesaikan pekerjaan dalam jangka masa yang ditentukan.

  • Mempunyai komitmen kerja dan profesionalisme

Kerana mereka jarang bertemu pelanggan secara langsung, komitmen dan profesionalisme adalah wajib bagi pekerja bebas.

Apa sahaja masalah yang anda hadapi semasa mengerjakan projek, semuanya dilihat dari hasil akhirnya. Perkara yang paling penting ialah kerja disiapkan dalam masa yang ditentukan.

  • Kemudahan sokongan
Baca juga: Contoh Cadangan Perniagaan 2020 Lengkap & Terkini (Pelbagai Bidang)

Freelancer memerlukan kemudahan sokongan untuk menyokong kerja sehingga terus berjalan dengan lancar seperti komputer, wifi atau rangkaian internet dan banyak lagi yang diperlukan.

Contoh Kerja Bebas

Mungkin sebahagian besar pekerjaan bebas dilakukan dalam talian dan boleh mempunyai pelanggan domestik dan juga asing. Oh ya, seperti jenis pekerja sambilan bebas yang merupakan pekerjaan sampingan untuk mengisi masa kosong untuk mendapatkan pendapatan tambahan.

Berikut adalah beberapa contoh kerja bebas.

  1. Pengarang
  2. Pemandu pelancong
  3. Tunjuk ajar Persendirian
  4. IT (pembangun laman web, pemaju android, reka bentuk web, pengaturcara desktop, penyelenggaraan web, dll.)
  5. Reka bentuk (logo, laman web, produk, dll.)
  6. Juru gambar

Ini adalah penjelasan mengenai makna freelance, istilah dan contoh pekerjaan. Semoga bermanfaat!