Pemahaman dan Ciri Ideologi Terbuka dan Contohnya

ciri ideologi terbuka

Ciri-ciri ideologi terbuka mencerminkan kekayaan budaya masyarakat, memiliki sifat yang dinamis, menegakkan pluralitas, dan sepenuhnya dalam artikel ini.

Ideologi adalah kumpulan idea atau idea asas, kepercayaan, dan kepercayaan yang bersifat dinamik. Ideologi negara dunia terbahagi kepada dua, iaitu ideologi tertutup dan ideologi terbuka.

Di sini, kita akan membincangkan ideologi terbuka. Pancasila sebagai ideologi terbuka juga mendampingi masyarakat Dunia dalam mencapai cita-cita negara. Jadi, apakah ciri-ciri ideologi terbuka? Mari kita lihat!

1. Mencerminkan Kekayaan Budaya Masyarakat

Seperti yang kita ketahui bahawa setiap negara mempunyai perbezaan di antara warganya, termasuk Dunia, yang terdiri dari kepelbagaian. Kepelbagaian masyarakat inilah yang melahirkan pelbagai budaya.

Sementara itu, budaya adalah pengembangan dan pemprosesan yang menghasilkan idea umum di atas kepelbagaian. Ideologi terbuka membenarkan sekumpulan kepercayaan, nilai dan norma yang berlaku dalam masyarakat.

Contohnya: Dunia mempunyai pelbagai jenis budaya, seperti wayang, tarian saman, tarian kecak, dll.

2. Muncul dari masyarakat

Ideologi yang kita ketahui hari ini, sebenarnya wujud dalam masyarakat, dalam kumpulan, dan di kalangan orang itu sendiri. Ideologi secara langsung berkaitan dengan struktur sosial, sistem ekonomi pengeluaran, dan struktur politik.

Ideologi terbuka adalah cerminan semua budaya yang hidup dalam masyarakat. Oleh itu, ideologi ini disebut idea masyarakat mulia yang melahirkan ideologi negara yang digunakan pada masa kini.

Contohnya: sejak zaman kuno orang-orang Dunia telah membuat keputusan secara musyawarah, sehingga Dunia telah menerapkan sistem pemerintahan demokratik di mana pengambilan keputusan berdasarkan pertimbangan orang-orang Dunia.

3. Mempunyai sifat yang dinamik

Dinamik sering ditakrifkan sebagai perubahan atau pengembangan proses. Perkembangan era yang ada mencipta definisi dinamik baru di mana semuanya akan berubah dari masa ke masa.

Baca juga: Elemen Seni Halus (LENGKAP): Asas, Gambar, dan Penjelasan

Ideologi terbuka menjadi kaedah yang dapat menampung ciri-ciri dinamik yang dimiliki masyarakat dalam perkembangan yang kerap.

Sebagai contoh, artikel dalam Undang-Undang sering direvisi sesuai dengan waktu dan masyarakat di dalamnya.

4. Mempunyai Kebebasan Bersuara dan Bertindak

Kebebasan adalah perkara biasa di negara demokratik. Kebebasan adalah hak untuk mencari, menerima, menyebarkan, maklumat dan idea dari semua jenis, dengan cara apa pun.

Kebebasan bersuara dan ekspresi diri adalah hak yang dimiliki oleh semua orang. Kebebasan bersuara dan bersuara berlaku untuk semua jenis idea, termasuk idea yang mungkin sangat menyinggung perasaan.

Ciri-ciri ideologi terbuka adalah memberi peluang kepada sesiapa sahaja untuk bercakap dan bertindak. Namun, kebebasan bersuara dalam ideologi terbuka mesti disertai dengan rasa tanggungjawab penuh dalam batas norma yang berlaku.

Sebagai contoh, dalam organisasi adalah perlu untuk mempunyai pendapat setiap ahli kerana perlunya wawasan yang luas untuk membuat keputusan.

5. Memartabatkan Pluraliti

Pluralisme adalah kepercayaan perbezaan. Pluralisme sering dijumpai dalam toleransi yang pelbagai dan pelbagai budaya. Pluralisme kontroversial kerana hampir semua masyarakat mengalami ketegangan antara kepelbagaian dan homogenitas.

Namun, selagi kemajmukan masih dalam batas yang benar, ia akan memberikan manfaat besar bagi kemajuan sebuah negara, termasuk Dunia, yang memiliki berbagai bangsa dan budaya.

Ideologi terbuka dapat menegakkan kemajmukan, dalam hal ini, menerima dan merangkul perbezaan dan melepaskan semua perasaan tidak bertoleransi terhadap orang yang berlainan di sekitar mereka.

Sebagai contoh, kita mesti menyedari bahawa Dunia terdiri daripada banyak agama dan menjaga toleransi antara penganut agama.

6. Hasil Konsensus yang Sengaja

Musyawarah dikenal pasti dengan pertimbangan yang baik. Musyawarah sangat penting dilakukan untuk merumuskan apa yang menjadi idea umum dalam menentukan ideologi. Musyawarah dalam ideologi terbuka bermaksud mengemukakan keputusan bersama.

Contohnya, meratifikasi Undang-undang Omnibus mesti memperhatikan kepentingan bersama.

7. Mempunyai sistem pemerintahan yang terbuka untuk rakyatnya

Makna sebenar ideologi terbuka adalah sistem pemerintahan yang terbuka kepada idea-idea rakyatnya.

Dalam hal ini, biarkan warga memiliki hak untuk mengakses dokumen dan proses pemerintah untuk memungkinkan pemeriksaan masyarakat yang efektif.

Baca juga: Rumus untuk lilitan bulatan (LENGKAP) + Contoh perimeter bulatan

Konsep pemerintahan terbuka sering dikaitkan dengan konsep ketelusan dan kebertanggungjawaban pemerintah. Ideologi terbuka memperlihatkan sistem pemerintahan yang terbuka di mana warganegara dapat terlibat secara langsung dalam membuat keputusan atau polisi pemerintah.

Sebagai contoh, ucapan presiden mengenai keadaan ekonomi negeri pada suku pertama hingga keempat sehingga di mana belanjawan negara jelas.

8. Memartabatkan Hak Asasi Manusia

Hak asasi manusia atau apa yang biasa disebut hak asasi manusia adalah perhatian penuh dunia. Di Dunia, hak asasi manusia adalah undang-undang yang harus ditegakkan. Dalam artikel Perlembagaan 1945, beberapa revisi telah dibuat terhadap artikel hak asasi manusia sesuai dengan perkembangan masyarakat Dunia.

Kita tahu bahawa Pancasila memegang prinsip ideologi terbuka dan mengakui dan melindungi hak individu dan hak warganegara, baik dalam bidang ekonomi dan politik.

Sebagai contoh, terdapat beberapa perubahan pada artikel mengenai hak asasi manusia agar sesuai dengan perkembangan masyarakat Dunia.

9. Harus mencerminkan falsafah hidup yang dimiliki oleh masyarakat

Falsafah hidup ditakrifkan sebagai perspektif. Begitu juga, pandangan kita mengenai kehidupan negara akan ditentukan oleh pandangan kita mengenai kehidupan atau pandangan.

Seperti yang kita ketahui, ideologi terbuka berasal dari masyarakat sehingga harus mencerminkan falsafah hidup masyarakat.

Contohnya, ideologi terbuka mesti disesuaikan dengan Pancasila yang sesuai dengan falsafah hidup bangsa.

10. Mempunyai Sistem Perundangan yang mencukupi

Kami tahu bahawa undang-undang itu mengikat. Namun, harus digarisbawahi bahawa tidak ada warganegara yang kebal terhadap undang-undang, yang bermaksud bahawa semua orang dapat mendapatkan perlakuan yang sama sebelum undang-undang itu sendiri.

Sebagai contoh, penerapan undang-undang di Dunia mesti mematuhi peraturan yang berlaku tanpa mengira status sosial.

Setelah membaca ciri-ciri ideologi terbuka di atas, tentu kita sudah mengetahui bahawa tugas kita sebagai warga Dunia adalah untuk mewujudkan ideologi terbuka sesuai dengan Pancasila.