Bagaimana Kafein Memberi Kesan kepada Tubuh Kita?

Bagi sebilangan orang yang menikmati pagi sambil menyeduh secawan kopi dan teh adalah pilihan terbaik yang boleh dilakukan. Kopi atau teh adalah kawan terbaik yang menemani pagi mereka.

Kebanyakan orang tahu bahawa kopi atau teh mengandungi perangsang semula jadi yang disebut kafein.

Walaupun sebenarnya kafein tidak hanya terdapat dalam kopi atau teh. Malah minuman ringan, minuman bertenaga, dan coklat mengandungi kafein.

Kerana kesan kafein ini, orang sering merasa lebih baik setelah meminumnya.

Kafein adalah bahan kimia yang berguna sebagai perangsang semula jadi untuk badan kita.

Kafein yang dimakan diserap secara langsung ke dalam usus dan kemudian masuk ke dalam aliran darah. Kemudian bergerak ke hati dan dipecah menjadi sebatian yang mempunyai kesan pada beberapa organ.

Kesan utama kafein adalah pada otak. Kafein akan menghalang fungsi adenosin.

Adenosine sendiri adalah neurotransmitter yang bertanggungjawab untuk mengurangkan kerja sistem saraf pusat sebelum kita tidur.

Di samping itu, ia juga merehatkan badan dan menghantar isyarat ke otak ketika badan letih.

Sebaliknya, kafein meningkatkan tahap adrenalin darah. Inilah yang membuat kita merasa lebih segar dan menghilangkan keletihan setelah memakan kafein.

Gabungan ini meningkatkan mood, kewaspadaan, semangat dan fokus kita.

Minuman seperti kopi, teh, dan lain-lain yang mengandungi kafein mempunyai faedah tersendiri jika diminum secara sederhana. Walau bagaimanapun, dos kafein yang tinggi akan buruk bagi tubuh kita.

Walau bagaimanapun, kafein sebenarnya boleh mempunyai pelbagai kesan negatif:

Baca juga: Mengapa penyu hidup selama beratus-ratus tahun?

1. Keresahan

Dalam dos yang rendah, kafein dapat meningkatkan kewaspadaan dan mood kita. Walau bagaimanapun, dos kafein yang berlebihan sebenarnya boleh menyebabkan kegelisahan dan tekanan.

2. Insomnia

Kafein dapat membuat kita terjaga dari tidur. Tetapi, dos berlebihan akan mengurangkan kualiti dan kuantiti tidur kita.

Minum kopi pada waktu siang dapat membantu kita berjaga. Lebih baik tidak mengonsumsi kafein pada waktu malam untuk mengelakkan masalah tidur.

3. Masalah Pencernaan

Kafein yang memasuki usus meningkatkan peristalsis, pengecutan yang menggerakkan makanan melalui saluran pencernaan.

Oleh itu, tidak menghairankan bahawa dalam dos yang besar boleh menyebabkan najis longgar atau bahkan cirit-birit bagi sesetengah orang.

Sebagai tambahan, sebilangan orang percaya bahawa terlalu banyak minum kopi, misalnya, boleh menyebabkan bisul. Tetapi ini belum terbukti benar.

4. Ketagihan

Terlepas dari manfaat kafein untuk kesihatan, tidak dapat dinafikan bahawa ia dapat menjadi kebiasaan. Kebiasaan ini akan menimbulkan rasa saling bergantung. Orang yang terbiasa mengonsumsi kafein, jika suatu ketika mereka tidak meminumnya, mereka akan mengalami semacam gejala psikologi.

5. Keletihan

Kesan kafein seperti menutup keletihan yang dirasakan oleh badan. Kafein akan memberikan tenaga yang meningkatkan kerja otak dan kewaspadaan. Namun, secara tidak langsung akan membuat kita letih apabila kesannya hilang.

6. Kerap membuang air kecil

Pengambilan kafein yang tinggi berkaitan dengan kekerapan kencing. Ini disebabkan oleh kesan sebatian yang merangsang pundi kencing.

Setiap orang mempunyai toleransi yang berbeza terhadap dos kafein. Namun, menurut Mayo Clinic, disarankan agar anda mengambil 400 mg kafein sehari, atau lebih kurang 4 cawan kopi.

Menikmati kopi, teh dan minuman berkafein lain dapat membuat kita merasa lebih baik, segar, meningkatkan mood, fokus dan berjaga-jaga. Walau bagaimanapun, dalam dos yang berlebihan akan buruk bagi kesihatan kita.

Baca juga: 8 Khasiat Kulit Manggis untuk Kesihatan Tubuh

Rujukan:

  • Kafein 101 (Geografi Nasional)
  • Kesan Sampingan Kafein (Garis Kesihatan) 
  • Kafein: Bagaimana ia mempengaruhi kesihatan kita?
  • Gementar selepas minum copo adalah tanda berlebihan kafein