10 Cara Berkesan untuk Mendapatkan Penguat Mood Apabila Mood Buruk

dapatkan mod penggalak

Cara mendapatkan perangsang mood, antara lain, dengan tidur, meluangkan masa dengan teman rapat, melakukan hobi, mematahkan pemikiran negatif, dan banyak lagi dalam artikel ini.

Dalam menjalankan aktiviti harian, menjaga kesihatan badan adalah kunci kejayaan. Fit bukan sahaja keadaan fizikal, tetapi juga keadaan psikologi.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang seseorang mengalami keadaan psikologi yang tidak baik atau yang biasa disebut mood tidak baik. Ini mungkin disebabkan oleh keadaan persekitaran atau suasana hati.

Memang benar bahawa mood buruk adalah perkara semula jadi bagi semua orang. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh mengganggu perjalanan aktiviti harian kita. Untuk mengatasi masalah ini, kita memerlukan sesuatu yang dapat menaikkan semangat kita semula.

Ini sering dipanggil penggalak mood . Oleh itu, apa yang boleh menjadi penambah mood ketika anda berada dalam mood yang tidak baik ? Untuk lebih jelasnya, mari kita lihat beberapa kaedah yang berkesan untuk meningkatkan mood.

Kaedah Kuat untuk Mendapatkan Mood Booster

Selalunya kita meluangkan masa untuk menaikkan semangat kita semula. Tetapi jika anda bosan dengan hobi anda, anda boleh melakukan perkara berikut untuk mendapatkan mood yang lebih baik :

1. Tidur

dapatkan penggalak mood

Bagi sebilangan orang, tidur adalah cara terbaik untuk mendapatkan penambah mood ketika mood buruk. Ini kerana badan betul-betul berehat secara fizikal dan psikologi.

Oleh itu, tidur adalah penyelesaian yang cukup tepat untuk mengembalikan semangat anda. Namun, jangan berlama-lama lama untuk tidur kerana aktiviti lain masih menunggu untuk diselesaikan.

Baca juga: 20+ Manfaat dan Kandungan Plum untuk Kesihatan

2. Menghabiskan masa dengan orang terdekat

dapatkan penggalak mood

Sudah tentu orang yang paling dekat dengan kita boleh menjadi penguat mood untuk kita. Bersama mereka, kita dapat melepaskan keletihan dan emosi negatif seketika.

Mereka akan mendengarkan kami dan memberi cadangan agar masa depan menjadi lebih baik. Ini membolehkan kita bangun semula dan meneruskan aktiviti dengan penuh semangat.

3. Rekreasi

cuti mendapat penggalak mood

Ada kalanya kita akan merasa bosan dan bosan di dalam bilik dan melakukan perkara-perkara yang membosankan. Untuk mengatasi masalah ini, pergi ke luar bilik boleh menjadi satu jalan penyelesaian.

Dengan keluar dari bilik dan menghirup udara segar dan kemudian menghela nafas, mungkin anda dapat meningkatkan mood.

4. Melakukan Hobi

dapatkan penggalak mood

Secara umum, orang akan meluangkan masa untuk melakukan hobi mereka ketika berada dalam keadaan tidak baik .

Bermula dari membesarkan burung, futsal, bermain permainan, membaca buku dan banyak perkara lain. Dengan melakukan hobi, minda akan menyegarkan dirinya sehingga mendapat penambah mood tanpa menyedarinya.

5. Putus Pemikiran Negatif

dapatkan penggalak mood

Kadang kala, emosi negatif juga boleh membuat kita berfikir dengan lebih negatif. Ini boleh menimbulkan kekeliruan dengan perasaan negatif. Oleh itu, kita perlu melepaskan pemikiran itu dan bersikap positif.

Mungkin membuat senarai pencapaian anda atau matlamat jangka pendek dapat membantu menyelesaikan pemikiran negatif tersebut.

6. Berusaha bersyukur

Sekiranya persekitaran menjadikan kita dalam keadaan tidak baik , maka kita perlu menanamkan perkara positif yang kita dapat. Seperti bersyukur dengan keadaan semasa.

Tidak semua orang yang bernasib baik seperti anda atau orang lain mempunyai masalah yang jauh lebih sukar. Oleh itu, bersyukur adalah penggalak mood yang kuat.

Baca juga: Fungsi Cukai Adalah: Fungsi, dan Jenis [LENGKAP]

7. Bermain dengan Haiwan

dapatkan penggalak mood

Bagi sesetengah orang, haiwan itu comel dan menggemaskan, terutamanya ketika kecil. Oleh itu, bermain dengan haiwan juga dapat meningkatkan mood kita semula.

Setelah bermain dengan haiwan, anda juga akan mendapat perasaan senang dan puas sehingga anda dapat meneruskan aktiviti anda tanpa halangan.

8. Mendengar Muzik

dapatkan penggalak mood

Terdapat kajian yang menyatakan bahawa mendengar muzik yang ceria akan memberi anda kebahagiaan dan suasana hati yang baik. Oleh itu, muzik boleh menjadi hiburan yang dapat memberi kita penambah mood ketika mood buruk dilanda .

Namun, perhatikan juga bahawa mendengar muzik sedih dapat membuat pendengar merasa sedih juga. Oleh itu, jika anda ingin mendengar muzik, pilihlah muzik yang sesuai dengan keadaan yang diinginkan.

9. Tarian

dapatkan penggalak mood

Selain mendengar muzik, menari juga dapat menghilangkan perasaan tidak selesa.

Dengan menari, badan akan bergerak secara total dan secara tidak langsung tekanan dapat hilang.

10. Sukan

Senaman adalah cara yang pasti untuk mengatasi mood yang tidak baik. Dengan bersenam, badan akan sihat dari segi fizikal dan mental.

Ini kerana, badan akan merasa santai setelah bersenam. Jadi senaman juga merupakan penggalak mood yang cukup baik.

Itulah pelbagai penguat mood yang dapat dilakukan ketika kita dilanda suasana hati yang buruk . Semoga artikel ini dapat bermanfaat untuk anda semua.