Panduan Cara Membayar Cukai Motosikal Online 2020

cara membayar cukai dalam talian

Cara membayar cukai motosikal secara dalam talian tidak sukar dilakukan dan boleh dibayar di mana sahaja dan bila-bila masa. Berikut adalah panduan lengkap .

Di era yang serba canggih ini, anda tidak perlu bersusah payah pergi ke pejabat Samsat untuk membayar cukai kenderaan bermotor.

Kerana sekarang ada perkhidmatan untuk membayar cukai melalui aplikasi SAMSAT Online. Dengan aplikasi ini anda dapat membayar cukai kenderaan bermotor bila-bila masa dan di mana sahaja.

Cara Membayar Cukai Motosikal Secara Dalam Talian

Sebelum ini, pembayaran cukai kenderaan mungkin dilakukan secara manual dan mesti datang sendiri ke pejabat Samsat. Namun, anda tidak perlu lagi datang ke Samsat kerana sekarang pembayaran dapat dilakukan secara dalam talian.

Sekiranya anda keliru mengenai pembayaran cukai kenderaan secara dalam talian, anda dapat melihat kaedah pembayarannya. Berikut ini adalah panduan bagaimana membayar cukai motosikal secara dalam talian melalui aplikasi SAMSAT Online

  1. Siapkan STNK, KTP, dan alamat e-mel peribadi anda yang aktif
  2. Muat turun aplikasi National Samsat Online atau ketik "samolnas" di Google Play Store
cara membayar cukai motosikal secara dalam talian

3. Pilih menu pendaftaran jika anda ingin membayar cukai kenderaan bermotor (PKB)

Samsat kebangsaan

4. Pastikan alamat yang tertera di STNK sepadan dengan alamat kediaman semasa. Kemudian pilih setuju

cara membayar cukai motosikal secara dalam talian

5. Selanjutnya muncul borang yang mesti diisi , iaitu nombor polis, NIK, lima digit terakhir nombor bingkai, nombor telefon dan e-mel. Setelah mengisinya dengan betul, kemudian pilih teruskan

prosedur membayar cukai motosikal secara dalam talian

6. Sekiranya data yang dimasukkan benar, data lengkap akan muncul mengenai kenderaan yang harus dibayar bersama dengan jumlah cukai yang harus dibayar. Selepas itu klik butang setuju untuk mendapatkan kod pembayaran. Kod gaji akan sah selama 2 jam.

Kod pembayaran digunakan untuk pembayaran melalui perkhidmatan e-channel perbankan (e-banking atau ATM) yang telah bekerjasama dengan perkhidmatan pembayaran.

Baca juga: 15+ Kraf Unik dari Ice Cream Sticks dan Tutorialnya

Adapun sektor perbankan, yaitu Bank Pembangunan Daerah (BPD) setiap provinsi; Bank milik kerajaan (BNI, BRI, Mandiri, BTN); Bank Swasta (BCA, Permata, CIMB Niaga).

7. Kemudian buat pembayaran melalui e-banking atau ATM

8. Setelah selesai membayar, kemudian periksa menu E-Authorization STNK. Pembayar cukai akan dihantar E-TBPKP oleh Samsat yang sah selama 30 hari dari pembayaran.

menu

9. Selepas itu, dalam masa 30 hari, pembayar cukai mesti datang ke Samsat untuk mengesahkan STNK dan meminta TBPKP / SKPD asal berdasarkan E-TBPKP atau resit pembayaran.

pendaftaran kenderaan

Ini adalah prosedur untuk membayar cukai motosikal secara dalam talian melalui aplikasi Samsat Online. Ingat bahawa warganegara yang baik adalah warna negara yang melakukan cukai. Semoga bermanfaat!