Kami menemubual Michael Gilbert, pemuda Dunia yang kini belajar di MIT

Namanya Michael Gilbert. Pemuda ini dari Cirebon, Jawa Barat kini menuntut di kolej nombor 1 dunia, MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Dia memenangi pingat emas di IPhO (Olimpik Fizik Antarabangsa), APho (Olimpik Fizik Asia), OSN (Olimpik Sains Nasional) ... dan sejumlah pencapaian lain dalam matematik, fizik dan kimia telah diperoleh.

Dia juga pernah menjadi pelatih penyelidikan di Pusat Penyelidikan Thomas J. Watson, pusat penyelidikan IBM di New York.

Sungguh mengagumkan, tentunya apabila ada orang muda dari Dunia yang berjaya memperoleh banyak pencapaian ilmiah.

Apa rahsia?

Berbekalkan rasa ingin tahu ini, kami menghubungi Michael Gilbert. Kami berpeluang menemu ramahnya, dan inilah hasilnya.

Bagaimana anda akhirnya dapat belajar di MIT?

MIT adalah universiti impian saya sejak sekolah menengah dan pilihan pertama saya di sekolah menengah. Nasib baik saya diterima di jalan EA (Tindakan Awal).

MIT hanya mempunyai 1 laluan pendaftaran melalui kemasukan web MIT. Di sana saya terpaksa bertanding dalam tinjauan pendapat antara pemohon antarabangsa.

Baca juga: Adakah anda menjadi sukarelawan di lokasi bencana? Perhatikan keadaan kesihatan mental anda!

Dari kira-kira 1400 pelajar yang diterima masuk MIT setiap tahun, terdapat kuota sekitar 120-140 untuk pelajar antarabangsa (dari 80 ++ negara).

30-40% akan diterima dalam tindakan awal (Disember), dan selebihnya akan diterima di saluran tindakan biasa (Mac).

Mengapa anda memilih sains komputer & kejuruteraan elektrik?

Saya memilih sains komputer & matematik gunaan. Saya mempunyai minat yang kuat untuk sains komputer, terutamanya dalam bidang pembelajaran mesin (Artificial Intelligent).

Saya fikir bidang apa pun pada masa akan datang tidak akan bebas dari pengaruh AI. Saya menukar jurusan ke-2 dari Kejuruteraan Elektrik ke Matematik Gunaan. Sebabnya adalah kerana saya meminati bidang Quantum Computing (Quantum Computing).

Banyak kursus pra-syarat mesti diambil dari jurusan matematik terpakai sebelum saya dapat mengikuti kursus pengkomputeran kuantum ini. Di samping itu, banyak kursus kejuruteraan elektrik bertindih dengan sains komputer. Saya fikir saya dapat belajar selebihnya sendiri kemudian.

Bolehkah anda memberitahu kami apa yang anda lakukan di sana? Kajian, kajian dan penyelidikan di IBM?

Saya hanya dapat menjelaskan secara garis besar tetapi tidak secara terperinci kerana terikat dengan perjanjian paten dan sejenisnya.

Saya melakukan magang sebagai penyelidik di Pusat Penyelidikan Thomas J. Watson. Pusat penyelidikan IBM di New York. Di sana saya menyelesaikan kertas saya mengenai fenomena elektromagnet PDL (Parallel Dipole Line System) dengan Kak Oki.

Serta melengkapkan pembuatan sensor pengesanan gempa bumi terbaru yang dilengkapi dengan sistem peringatan awal berasaskan AI (Artificial Intelligent).

Semasa di Dunia, anda belajar dan memenangi pelbagai jenis Sukan Olimpik, matematik, fizik dan kimia. Di MIT anda juga mengambil jurusan sains komputer & kejuruteraan elektrik. Mengapa anda begitu menyukai pengetahuan yang sukar ini?

Sebenarnya tidak ada yang sukar jika sudah menjadi keghairahan kita. Semua bermula dari minat untuk membuktikan fenomena semula jadi secara matematik.

Baca juga: 10 Tabiat Einstein yang menjadikannya Orang Paling Cerdas di Dunia

Sejak saya kecil, saya berminat untuk membuktikan setiap formula yang saya temui dan mengetahui untuk tujuan apa formula itu dibuat.

Dan semuanya berterusan sehingga sekarang. Saya suka bidang ini dan bagi saya adalah cabaran yang harus saya menakluk tidak kira sekeras mana pun.

Adakah anda pernah merasa pening ketika mempelajari semua itu? Pernahkah anda berfikir untuk menyerah semasa belajar?

Pening, penat, bosan pasti ada. Dan saya sering merasakannya.

Tetapi rasa ingin tahu dan keinginan untuk menyelesaikan masalah lebih besar daripada keinginan untuk menyerah. Oleh itu, saya memilih untuk terus maju.

Dalam sehari, berapa jam anda belajar?

Biasanya 6 jam di luar waktu kelas. Tetapi saya dapat menghabiskan 10-12 jam di makmal atau perpustakaan pada hujung minggu atau cuti. Saya sangat suka membaca & membuat kerja.

Apakah mesej anda untuk para belia Dunia?

Banyak belajar dan mempraktikkan kemahiran yang diperlukan. Luaskan cakerawala anda kerana dalam banyak bidang, kami masih ketinggalan dari negara lain.

Apakah matlamat dan harapan anda untuk masa depan? Baik untuk diri sendiri, untuk dunia, dan untuk dunia.

Saya mahu menjadi Technopreneur. Bidang yang sesuai dengan minat dan kepakaran saya yang sedang saya pelajari di MIT.

Dari situ saya mengaplikasikan pengetahuan saya. Dan semoga berjaya di peringkat antarabangsa sehingga dapat membantu banyak orang.

Membawa pemindahan teknologi dan dana ke Dunia untuk membawa kemajuan ke Dunia. Dan untuk menjadikan dunia yang lebih baik, sejajar dengan visi MIT.

5 bintang / 5 bintang ( 1 suara)