11 jenis larangan diet untuk penghidap gout

Pantang makanan bagi penghidap asid urik

Terdapat 11 jenis larangan diet untuk penghidap gout. Sekiranya dimakan, ia boleh menyebabkan asid urik berulang atau bertambah teruk.

Sebilangan makanan dan minuman ini mencetuskan pengeluaran asid urik yang berlebihan. Kesannya, penghidap biasanya mengadu sakit pada sendi.

Ini berlaku kerana makanan ini mengandungi purin yang tinggi.

Sebenarnya, bukan sahaja makanan yang mengandungi purin, tetapi juga minuman. Meksi dalam pelbagai tahap.

Purin adalah bahan yang berlaku secara semula jadi dalam sel haiwan atau tumbuhan. Purin yang masuk ke dalam badan kemudiannya akan dimetabolisme menjadi asid urik yang berguna sebagai antioksidan untuk melindungi lapisan saluran darah.

Walau bagaimanapun, kadar asid urik yang tinggi di dalam badan boleh menyebabkan penyakit yang dicirikan oleh rasa sakit yang menyerang sendi.

Oleh itu, penghidap gout mesti memahami bahawa terdapat beberapa makanan dan minuman yang boleh mencetuskan asid urik yang berlebihan.

Berikut adalah beberapa makanan dan minuman yang harus dielakkan sekiranya anda menghidap gout:

1. Bayam

Bayam adalah sayur yang tinggi purin. Menurut jadual makanan AcuMedico, setiap 100 gram bayam mengandungi 57 gram purin.

2. Kembang kol

Menurut AcuMedico, kembang kol mengandungi 51 gram purin per 100 gram.

3. Asparagus

Menurut AcuMedico, Asparagus mengandungi 23 gram purin per 100 gram.

4. Cendawan

Menurut AcuMedico, terdapat sekitar 17 gram purin untuk setiap 100 gram cendawan.

5. Makanan Laut

Makanan laut seperti ketam, tiram, sotong, kerang, udang, udang karang, ikan bilis, ikan masin dan ikan tenggiri disarankan untuk mengelakkannya. Di samping itu, ia termasuk makanan yang diawetkan seperti ikan dalam tin, daging kornet, sardin, dan lain-lain.

6. Jeragat

Jeragat tentu saja dikenali oleh penghidap gout sebagai pantang larang makanan. Jeragat seperti hati, limpa, paru-paru, usus, otak, jantung, ginjal dan lain-lain harus dielakkan.

Baca juga: Sejarah dan Proses Pembentukan Kepulauan Dunia [PENUH]

7. Buah-buahan

Sebilangan buah disyorkan untuk dihindari kerana mengandung purin tinggi seperti nangka, nanas, durian, pisang, dan mangga.

8. Daging Merah

Kandungan purin dalam daging masih agak sederhana. Penghidap gout masih boleh memakan ayam, daging lembu, kambing atau daging babi yang semuanya kurus. Dengan syarat bahawa penggunaan harian tidak melebihi 170 gram.

9. Gula

Walaupun kandungan purin rendah, penghidap gout tetap disarankan untuk tidak terlalu banyak mengkonsumsi gula.

10. Minuman beralkohol

Bir adalah minuman beralkohol yang mengandungi purin tinggi dan tidak begitu baik untuk penghidap gout. Sementara itu, anggur ( anggur ) mengandungi purin secara sederhana.

11. Kacang

Kacang adalah makanan yang kaya dengan purin seperti lentil, kacang navy, kacang lima, kacang ginjal, dan belinjo.


Walaupun penghidap gout harus menghindari batasan makanan, itu tidak berarti mereka tidak mempunyai pelbagai makanan dan minuman yang dapat dimakan. Perkara yang paling penting adalah mengawal pengambilan purin dan mengelakkan makanan dan minuman yang tinggi kandungan purin.

Di samping itu, penghidap gout disarankan untuk menjalani gaya hidup yang sihat seperti bersenam secara teratur. Senaman dapat membantu mengekalkan berat badan yang normal dan pengeluaran asid urik yang stabil.

Rujukan:

  • 15 Sekatan Asid Urik Yang Perlu Dipatuhi
  • Bebas Sakit dengan Mengehadkan Makanan Pantang Asid Urik
  • Apakah larangan bagi penghidap gout?
  • Apa itu Purine?