Zikir pagi dan zikir malam PENUH + makna dan petunjuk

zikir pagi dan petang

Salah satu zikir pagi dan malam berbunyi Bissmillahilladzi layadhurru ma'asmihi syaaunfilardhi wa fiisamaai wa huwassamii'ul'aliim , dan dibahas sepenuhnya dalam artikel ini.


Dzikir adalah aktiviti yang dilakukan oleh umat Islam untuk mengingati Allah SWT. Dengan melaungkan dan memuji nama Allah, itu akan membuat hati tenang dan selalu mengingati Allah, yang menciptakan manusia.

Di dalam Al-Quran perkataan zikir disebut sebanyak 267 kali. Adalah menjadi kebimbangan bahawa kita tenggelam dalam zikir setiap hari agar kita mendapat ketenangan dan kebahagiaan di dunia dan akhirat. Menurut firman Allah,

(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka tenteram dengan mengingati Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah, hati dapat menjadi tenang. (Surah Ar-Ra'd: 28)

Dzikir dapat dilakukan pada bila-bila masa, tetapi ada waktu yang paling penting untuk zikir, iaitu pada waktu pagi dan perang.

Zikir di pagi hari dapat membuat kita lebih bersemangat. Dan melafazkan zikir pada waktu petang, Allah akan mempermudah segala urusan yang kita ada dan menjauhkan kita dari bahaya pada waktu malam.

Bilakah waktu untuk zikir pagi dan petang?

Waktu utama untuk zikir pada waktu pagi adalah pada waktu subuh hingga matahari terbit (tetapi boleh juga dibaca sehingga waktu menghampiri waktu dhuhur). Sementara itu, waktu utama untuk zikir pada waktu malam adalah pada waktu maghrib hingga tengah malam sekitar jam 11 malam.

Bacaan zikir pagi dan malam pada amnya hampir sama, tetapi ada dzikir yang dibaca secara khusus pada waktu pagi sahaja, ada juga dzikir yang hanya ada pada waktu petang.

zikir pagi dan petang

Bacaan zikir pagi dan petang

Berikut adalah zikir pada waktu pagi dan petang yang boleh kita amalkan setiap hari.

Catatan: ada tulisan blok hitam yang merupakan tanda khas membaca " zikir pagi " atau " zikir malam ", secara umum semua bacaan dzikir malam adalah bagian dari bacaan dzikir pagi, tetapi ada perbezaan poin [3] dan [15]

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

"Aku berlindung kepada Allah dari godaan syaitan terkutuk."

[1] zikir pagi dan petang

الله لا إله إلا هو الحي القيوم ، لا تأخذه سنة ولا نوم ، له ما في السماوات وما في الأرض ، من ذا الذي يشفع عنده إلا بإذنه ، يعلم ما بين أيديهم وما خلفهم ، ولا يحيطون بشيء مناره ، وَلَا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا ، وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ

"Allah, tidak ada tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, yang hidup selama-lamanya dan terus mengurus (makhluk-makhluk-Nya). Dia tidak mengantuk dan tidak tidur. Dialah yang ada di langit dan di bumi. Tidak ada yang dapat memberikan syafa'at di sisiNya tanpa izinNya. Dia tahu perkara-perkara yang ada di hadapan mereka dan di belakangnya. Mereka tidak mengetahui apa-apa dari pengetahuan Allah melainkan apa yang Dia kehendaki. Tempat duduk Allah meliputi langit dan bumi. Dia tidak sukar untuk menjaga kedua-duanya. Dan Dia Maha Tinggi, Maha Agung. " (Surah Al-Baqarah: 255) (Baca 1 kali)

[2] Dzikir pagi dan malam , Baca surat Al-ikhlas 3x, Al-falaq dan An-naas satu kali:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ اللَّهُ الصَّمَدُ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ

"Dengan menyebut nama Allah, Yang Maha Penyayang, Maha Penyayang. Katakanlah: Dialah Allah yang Maha Esa. Allah adalah tuhan yang bergantung kepada-Nya untuk semua perkara. Dia tidak mempunyai anak dan tidak dilahirkan, dan tidak ada orang yang setara dengan-Nya. " (QS. Al Ikhlas: 1-4) (Baca 3 kali)

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ مِن شَرِّ مَا خَلَقَ وَمِن شَرِّ غَاسِقٍ إِذَا وَقَبَ وَمِن شَرِّ وَمِن شَرِّ غَاسِقٍ إِذَا وَقَبَ وَمِن شَرِِّّّ

"Dengan menyebut nama Allah, Yang Maha Penyayang, Maha Penyayang. Katakanlah: Aku berlindung pada Rabb yang mengendalikan Fajr, dari kejahatan makhluk-Nya, dan dari kejahatan malam ketika gelap gulita, dan dari kejahatan wanita ahli sihir yang meletupkan simpul, dan dari kejahatan orang-orang yang iri hati jika dia iri hati " . (Surah Al Falaq: 1-5) (Baca 3 kali)

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ مَلِكِ النَّاسِ إِلَهِ النَّاسِ مِن شَرِّ الْوَسْوَاسِ الْخَنَّاسِ الَّذَِّذِِ

"Dengan menyebut nama Allah, Yang Maha Penyayang, Maha Penyayang. Katakanlah: Saya berlindung pada Rabb manusia. Raja manusia. Penyembahan manusia, dari kejahatan (bisikan) Syaitan yang dulu bersembunyi, yang membisikkan (kejahatan) ke dada manusia, dari jin dan manusia. " (Surah An Naas: 1-6) (Baca 3 kali)

[3] zikir pagi

أصبحنا وأصبح الملك لله ، والحمد لله ، لا إله إلا الله وحده لا شريك له ، له الملك وله الحمد وهو على كل چیز قدير. رب أسألك خير ما في هذا اليوم وخير ما بعده ، وأعوذ بك من شر ما في هذا اليوم وشر ما بعده ، رب أعوذ بك من الكسل وسوء الكبر ، رب أعوذ بك من في في النار وعذاب في القبر

Ash-bahnaa wa ash-bahal mulku lillah walhamdulillah, laa ilaha illallah wahdahu laa syarika, lahul mulku walahul hamdu wa huwa 'ala kulli syai-in qodir. Robbi as-aluka khoiro maa fii hadzal yaum wa khoiro maa ba'dahu, wa a'udzu bika min syarri maa fii hadzal yaum wa syarri maa ba'dahu. Robbi a'udzu bika minal kasali wa su-il kibar. Robbi a'udzu bika min 'adzabin fin naari wa' adzabin fil qobri.

Baca juga: 5 Doa Nabi Musa (Arab dan Latin) dan Cara Mengamalkannya

"Kami telah memasuki pagi hari dan kerajaan hanya milik Allah, segala puji bagi Allah. Tidak ada tuhan (yang berhak disembah) kecuali Allah sahaja, tidak ada pasangan bagi-Nya. Kepunyaan Tuhan kerajaan dan pujian kepada-Nya. Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu. Wahai Rabbku, aku meminta kebaikanMu hari ini dan kebaikan sesudahnya. Saya berlindung kepadaMu dari kejahatan hari ini dan kejahatan sesudahnya. Wahai Rabbku, aku berlindung kepadaMu dari kemalasan dan keburukan pada usia tua. Wahai Rabbku, aku berlindung kepadaMu dari siksaan neraka dan siksa kubur. " (Baca 1 kali)

[3] zikir petang

أمسينا وأمسى الملك لله ، والحمد لله ، لا إله إلا الله وحده لا شريك له ، له الملك وله الحمد ، وهو على كل شيء قدير ، رب أسألك خير ما في هذه الليلة وخير ما بعدها ، وأعوذبك من شر ما وذار بعد رَبِّ أَعُوذُبِكَ مِنَ الْكَسَلِ وَسُوءِ الْكِبَرِ ، رَبِّ أَعُوذُبِكَ مِنْ عَذَابٍ فِي النَّارِ وَبَذَابٍ فِي الْ

Amsaynaa wa amsal mulku lillah walhamdulillah, laa ilaha illallah wahdahu laa syarika, lahul mulku walahul hamdu wa huwa 'ala kulli syai-in qodir. Robbi as-aluka khoiro maa fii hadzihil, wa khoiro maa ba'dahaa, wa a'udzu bika min syarri maa fii hadzihil, kemudian wa syarri maa ba'dahaa. Robbi a'udzu bika minal kasali wa suu-il kibar. Robbi a'udzu bika min 'adzabin fin naari wa' adzabin fil qobri.

Makna:

"Kami telah memasuki waktu malam dan kerajaan hanya milik Allah, segala puji bagi Allah. Tidak ada tuhan (yang berhak disembah) kecuali Allah sahaja, tidak ada pasangan bagi-Nya. Kepunyaan Tuhan kerajaan dan pujian bagiNya. Dialah Yang Mahakuasa atas segala sesuatu.Ya Tuhanku, aku meminta kebaikanMu malam ini dan kebaikan sesudahnya. Aku berlindung kepadaMu dari kejahatan malam ini dan kejahatan sesudahnya. Wahai Rabbku, aku berlindung kepadaMu dari kemalasan dan keburukan pada usia tua. Wahai Rabbku, aku berlindung kepadaMu dari siksaan neraka dan siksa kubur. " (Baca 1 x)

[4] zikir pada waktu pagi dan petang

اَللَّهُمَّ بِكَ أَصْبَحْنَا ، وَبِكَ أَمْسَيْنَا ، وَبِكَ نَحْيَا ، وَبِكَ نَمُوْتُ وَإِلَيْكَ النُّشُوْ

Allahumma bika ash-bahnaa wa bika amsaynaa wa bika nahyaa wa bika namuutu wa ilaikan nusyuur.

"Ya Allah, dengan rahmat dan pertolongan-Mu kami memasuki pagi hari, dan dengan rahmat dan pertolongan-Mu kami memasuki waktu petang. Dengan rahmat dan pertolongan-Mu kami hidup dan dengan kehendak-Mu kami akan mati. Dan bagiMu kebangkitan (untuk semua makhluk). " (Baca 1 kali)

[5] dzikir pagi dan petang , Membaca Sayyidul Istighfar

اللهم أنت ربي لا إله إلا أنت ، خلقتني وأنا عبدك ، وأنا على عهدك ووعدك ما استطعت ، أعوذ بك من شر ما صنعت ، أبوء لك بنعمتك علي ، وأبوء بذنبي فاغفر لي فإنه لا يغفر الذنوب إلا أنت

(Allahumma anta robbii laa ilaha illa anta, kholaqtanii wa anaa 'abduka wa anaa' ala 'ahdika wa wa'dika mas-tatho'tu. A'udzu bika min syarri maa shona'tu. Abu-u laka bi ni'matika' alayya wa abu-u bi dzambii. Fagh-firlii fainnahu laa yagh-firudz dzunuuba illa anta)

"Ya Allah, Engkau adalah Rabbku, tidak ada tuhan yang berhak disembah kecuali Engkau, Engkau yang menciptakanku. Akulah hambaMu. Saya akan setia kepada perjanjian saya kepada-Mu (iaitu, saya akan memuji anda) dengan sebaik mungkin dan saya percaya pada janji-Mu (dalam bentuk syurga bagi saya). Saya berlindung kepada-Mu dari keburukan yang telah saya lakukan. Saya mengakui nikmat-Mu kepada saya dan saya mengakui dosa saya. Oleh itu, maafkan saya. Sesungguhnya, tidak ada yang mengampuni dosa kecuali Engkau. " (Baca 1 kali)

[6] zikir pagi dan petang

اللهم إني أصبحت أشهدك وأشهد حملة عرشك ، وملائكتك وجميع خلقك ، أنك أنت الله لا إله إلا أنت وحدك لا شريك لك ، وأن محمدا عبدك ورسولك

(Allahumma inni ash-bahtu usy-hiduka wa usy-hidu hamalata 'arsyika wa malaa-ikatak wa jami'a kholqik, annaka antallahu laa ilaha illa anta wahdaka laa syariika lak, wa anna Muhammadan' abduka wa rosuuluk).

"Ya Allah, pagi ini aku benar-benar menyaksikanMu, malaikat yang melahirkan Arys-Mu, malaikat dan semua makhlukMu, bahawa Engkau adalah Allah, tidak ada tuhan yang berhak disembah kecuali Engkau sahaja, tidak ada pasangan bagiMu. dan sesungguhnya Muhammad adalah hamba dan utusan-Mu. " (Baca 4 kali)

[7] zikir pagi dan petang

اللهم إني أسألك العفو والعافية في الدنيا والآخرة ، اللهم إني أسألك العفو والعافية في ديني ودنياي وأهلي ومالي اللهم استر عوراتى وآمن روعاتى. اللهم احفظني من بين يدي ، ومن خلفي ، وعن يميني وعن شمالي ، ومن فوقي ، وأعوذ بعظمتك أن أغتال من تحتي

Allahumma innii as-alukal 'afwa wal' aafiyah fid dunyaa wal aakhiroh. Allahumma innii as-alukal 'afwa wal' aafiyah fii diinii wa dun-yaya wa Ahlii wa maalii. Allahumas-tur 'awrootii wa aamin row'aatii. Allahummahfazh-nii mim bayni yadayya wa min kholfii wa 'an yamiinii wa' an syimaalii wa min fawqii wa a'udzu bi 'azhomatic an ughtala min tahtii.

"Ya Allah, sesungguhnya aku meminta kebaikan dan keselamatan di dunia dan akhirat. Ya Allah, sesungguhnya aku meminta kebajikan dan keselamatan dalam agama, dunia, keluarga dan harta bendaku. Ya Allah, tutupi kemaluan saya (aib dan sesuatu yang tidak patut dilihat) dan tenangkan saya dari ketakutan. Ya Allah, peliharalah aku dari muka, belakang, kanan, kiri dan di atasku. Saya berlindung dengan kebesaran-Mu, supaya saya tidak disambar dari bawah saya (oleh ular atau tenggelam di bumi dan orang lain yang membuat saya jatuh). " (Baca 1 kali)

[8] dzikir pagi dan petang

Baca juga: 7+ Ciri-ciri Al-Qur'an Yang Harus Anda Ketahui

اللهم عالم الغيب والشهادة فاطر السماوات والأرض ، رب كل چیز ومليكه ، أشهد أن لا إله إلا أنت ، أعوذ بك من شرقي ، ومن شر الشيطان وشركه ، وأن أقترف على والاري سوءا أو أجره إلى مسلم

(Allahumma 'aalimal ghoybi wasy syahaadah faathiros samaawaati wal ardh. Robba kulli syai-in wa maliikah. Asyhadu alla ilaha illa anta. A'udzu bika min syarri nafsii wa min syarrisy syaythooni wa syirkihi, wa a aqtarifa' alaa nafsi awi ajurrohu ilaa muslim).

"Ya Allah, Yang Mengetahui yang ghaib dan yang nyata, Wahai Rabb pencipta langit dan bumi, Rabb segala sesuatu dan siapa yang membunuhnya. Saya bersaksi bahawa tidak ada tuhan yang berhak disembah kecuali Engkau. Saya berlindung kepada-Mu dari kejahatan saya, syaitan dan pasukannya (godaan untuk melakukan syirik kepada Allah), dan saya (berlindung kepada-Mu) dari melakukan sesuatu yang buruk kepada diri saya atau menyeretnya kepada seorang Muslim. " (Baca 1 kali)

[9] zikir pagi dan petang

بِسْمِ اللَّهِ الَّذِى لاَ يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَىْءٌ فِى الأَرْضِ وَلاَ فِى السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

Bismillahilladzi laa yadhurru ma'asmihi syai-un fil ardhi wa laa fis samaa 'wa huwas samii'ul' aliim.

"Dengan nama Allah, apabila disebut, segala yang ada di bumi dan di langit tidak akan berbahaya. Dialah yang Maha Mendengar, Maha Mengetahui." (Baca 3 kali)

[10] zikir pagi dan petang

رَضِيْتُ بِاللهِ رَبًّا َ وَبِاْلإِسْلاَمِ دِيْنًا ، وَبِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ نَبِيًّا

(Rodhiitu billaahi robbaa wa bil-islaami diinaa, wa bi-muhammadin Shallallahu 'alaihi wa sallama Nabiyya)

"Saya redha dengan Allah sebagai Rabb, Islam sebagai agama dan Muhammad Shallallahu 'alaihi wa sallam sebagai nabi." (Baca 3 kali)

[11] zikir pagi dan petang

يَا حَيُّ يَا قَيُّوْمُ بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيْثُ ، وَأَصْلِحْ لِيْ شَأْنِيْ كُىُهُ ولاَ تَكِلْنِعََْ

Yaa Hayyu Yaa Qoyyum, bi-rohmatika as-taghiits, wa ash-lih lii shya'nii kullahu wa laa takilnii ilaa nafsii thorfata 'ainin Abadan.

"Wahai Rabb yang Maha Kuasa, Wahai Rabb yang Berdiri Sendiri (tidak memerlukan segalanya), dengan rahmatMu, aku meminta pertolongan, mengurus semua urusanku dan tidak memberikannya kepadaku walaupun dalam sekelip mata (tanpa mendapat pertolonganmu)." (Baca 1 kali)

[12] zikir pagi

أصبحنا على فطرة الإسلام وعلى كلمة الإخلاص ، وعلى دين نبينا محمد صلى الله عليه وسلم ، وعلى ملة أبينا إبراهيم ، حنيفا مسلما وما كان من المشركين

Ash-bahnaa 'ala fithrotil islaam wa' alaa ayatil ikhlaash, wa 'alaa diini Nabiyyinaa Muhammadin sallallahu' alaihi wa sallam, wa 'alaa millati abiina Ibraahiima haniifam muslimaaw wa maa kaana minal musyrikin.

"Di pagi hari kami menganut Islam, kalimat ikhlas (syahada), agama Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihi wa sallam kita, dan agama ayah kita Ibrahim, yang berdiri di jalan yang lurus, adalah orang Islam dan tidak digolongkan sebagai musyrik." (Baca 1 kali pada waktu pagi sahaja).

[13] zikir pagi dan petang

سُبْحَانَ اللهِ وَبِحَمْدِهِ

Subhanallah wa bi-hamdih.

"Maha Suci Allah, aku memuji-Nya." (Baca 100 kali)

[14] zikir pagi dan petang

لاَ إِلَـهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلََ

Laa ilaha illallah wahdahu laa syarika, lahul mulku walahul hamdu wa huwa 'ala kulli syai-in qodiir.

"Tidak ada tuhan yang berhak disembah melainkan Allah sahaja, tidak ada pasangan bagi-Nya. Baginya kerajaan dan segala pujian. Dialah yang berkuasa atas segalanya. " (Baca 10 kali)

[15] zikir petang

أَعُوْذُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّامَّاتِ مِنْ شَرِّ مَا خَلَقَ

A'udzu bikalimaatillahit-taammaati min syarri maa kholaq.

"Aku berlindung dengan firman Allah yang sempurna dari makhluk jahat yang Dia ciptakan." (Baca 3 kali pada waktu petang)

[15] zikir pagi

لاَ إِلَـهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلََ

Laa ilaha illallah wahdahu laa syarika, lahul mulku walahul hamdu wa huwa 'ala kulli syai-in qodiir.

"Tidak ada tuhan yang berhak disembah melainkan Allah sahaja, tidak ada pasangan bagi-Nya. Milik kerajaan Tuhan dan segala pujian. Dialah yang berkuasa atas segalanya. " (Baca 100 kali sehari)

[16] zikir pagi

سُبْحَانَ اللهِ وَبِحَمْدِهِ: عَدَدَ خَلْقِهِ ، وَرِضَا نَفْسِهِ ، وَزِنَةَ عَرْشِهِ وَمِدَادَ كَلِمَ

Subhanallah wa bi-hamdih, 'ada kholqih wa ridhoo nafsih. wa zinata 'arsyih, wa midaada kalimaatih.

"Maha Suci Allah, aku memuji-Nya seperti makhluk-makhluk-Nya, sejauh kesediaan-Nya, sama beratnya dengan timbangan 'Arasy-Nya dan sebanyak tinta tulisan-Nya." (Baca 3 kali pada waktu pagi sahaja)

[17] zikir pagi

اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ عِلْمًا نَافِعًا ، وَرِزْقًا طَيِّبًا ، وَعَمَلاً مُتَقَبَّلاً

Allahumma innii as-aluka 'ilman naafi'a, wa rizkan thoyyibaa, wa' amalan mutaqobbalaa.

"Ya Allah, aku benar-benar meminta Ilmu pengetahuan yang berguna (untuk diriku sendiri dan orang lain), rizki dan amal yang sah yang diterima (di sisiMu dan mendapat pahala yang baik)." (Baca 1 kali setelah salam dari solat Fajr)

[18] zikir pagi

أَسْتَغْفِرُ اللهَ وَأَتُوْبُ إِلَيْهِ

Astagh-firullah wa atuubu ilaih.

"Saya meminta ampun kepada Allah dan bertaubat dari-Nya." (Baca 100 kali sehari)

Oleh itu, penjelasan tentang zikir pagi dan petang mengikut urutan. Semoga bermanfaat!