15+ Kraf Unik dari Tongkat Aiskrim dan Tutorialnya

kraf dari batang ais krim

Kraf dari tongkat ais krim boleh dijadikan kerajinan pasu bunga, bingkai foto dan banyak lagi. Berikut adalah contoh kraf dan tutorial untuk membuatnya.

Sekiranya anda ingin membuat kerajinan dari tongkat ais krim, jangan risau. Kraf dari batang ais krim sangat mudah dibuat di rumah dan menghasilkan pelbagai bentuk yang unik dan menarik.

Berikut adalah beberapa bentuk kraf bangunan dari tongkat ais krim yang boleh anda praktikkan di rumah.

1. Pasu Bunga

Bentuk kerajinan ini sangat mudah dan dijamin selamat digunakan oleh si kecil anda. Berikut adalah tutorial mengenai pasu bunga tiub dari batang ais krim.

kraf dari batang ais krim

Susun batang tongkat popsicle dan pasangkan satu sama lain menggunakan gam untuk membentuk tiub dengan ukuran yang dikehendaki.

Setelah tongkat membentuk tiub, langkah seterusnya adalah memasang pangkal pasu. Anda boleh mengikuti bentuk bulat tiub atau membiarkannya memanjang seperti yang ditunjukkan.

Mudah kan? pasu bunga sudah siap. Ia juga dapat menambahkan kreativiti lain seperti memberi warna pada batang ais krim atau menambah bentuk lain seperti potongan reben dan sebagainya.

2. Bingkai Foto

Sekiranya anda ingin merakam momen dalam bentuk foto, bentuk kerangka bingkai foto dari tongkat ais krim boleh menjadi pilihan yang tepat.

Membuat bingkai foto sangat mudah, sesuaikan ukuran bingkai dengan foto yang akan anda lampirkan. Tentukan terlebih dahulu corak bingkai foto. Selepas itu, bentuk bingkai foto mengikut corak kemudian susun tongkat bersama-sama dengan gam.

Setelah bingkai foto selesai, anda boleh melekatkan kadbod atau bahan penutup lain di bahagian belakang. Bingkai foto siap digunakan!

3. Pemegang Pensil

Adakah anda ingin membuat pemegang pensel dari batang ais krim? Betul boleh !

Pertama, tentukan terlebih dahulu corak dan bentuk kotak pensel yang akan dibuat. Tiub atau blok berbenutk. Sekarang kemudian susun batang ais krim untuk mengikuti bentuk coraknya.

Anda juga boleh menambah aksesori lain seperti tongkat pewarna atau menambahkan perhiasan seperti pita, kerang, daun kering, dan sebagainya.

4. Penanda buku

Jenis kraf ini sangat mudah kerana hanya memerlukan beberapa batang ais krim untuk membuatnya.

Pelbagai penanda buku akan lebih bervariasi jika anda membuat corak lukisan tertentu pada batang ais krim. Anda hanya boleh menggunakan satu atau lebih batang ais krim, kemudian cat secara kreatif seperti gambar di atas.

5. Pemegang Tisu

kraf dari batang ais krim

Membuat kerajinan kotak tisu dari kayu sangat mudah. Hasilnya juga sangat cantik.

Baca juga: 51 Kata Cinta Sedih yang Menyentuh Hati dan Perasaan Anda

Sekiranya anda ingin mewarnakan batang ais krim, warnakan terlebih dahulu dan kemudian keringkan. Kemudian buat asas tisu dengan menyusun batang ais krim dengan gam secara melintang mengikut ukuran tisu.

Setelah membentuk alas, susun batang aiskrim secara mendatar seperti menyusun batu bata sehingga mencapai ketinggian tuala kertas. Sekiranya dinding bekas tisu selesai.

Seterusnya, buat penutup tisu dengan ukuran yang sama dengan pangkal, meninggalkan lubang di tengahnya untuk pemegang tisu. Untuk menghasilkan bentuk kotak tisu yang praktikal dan elegan, cukup tempelkan magnet di tepi kanan dan kotak tisu.

6. Kotak Penyimpanan

Tongkat ais krim yang sangat pelbagai diubah menjadi pelbagai bentuk. Sekiranya anda ingin membuat kotak simpanan anda sendiri, maka cara mudah adalah membuatnya dari tongkat ais krim. Selain mudah, kotak yang dihasilkan sangat estetik.

Buat corak kotak terlebih dahulu, susun dan pasangkan mengikut corak. Sama seperti membuat bekas tisu, sesuaikan saja dengan bentuk dan ukuran kotak yang ingin anda buat.

Berikut adalah contoh ilustrasi kotak batang ais krim dengan pelbagai corak.

Anda juga boleh mengubah kotak dengan pita berputar, pelekat, lukisan, atau dalam pelbagai bentuk kotak seperti kotak berbentuk segi enam, dan pelbagai kreativiti lain.

7. Minum Coaster

Kreativiti seterusnya yang sangat mudah dibuat dari batang ais krim adalah minuman minuman. Hasil yang diperoleh dari tongkat ais krim ini juga kelihatan lebih menarik mengikut sentuhan ciptaannya.

Anda juga boleh membuat pelbagai tempat letak seperti dalam gambar di atas, dengan segi enam, corak segitiga dan sebagainya.

8. Pemegang Alat

kraf dari batang ais krim

Selalunya ketika menonton kandungan di skrin telefon bimbit, kita memerlukan tatakan untuk menonton dengan selesa. Anda boleh, membuat, dulang telefon bimbit anda sendiri dari tongkat ais krim.

Kaedahnya sangat mudah, buat alat tatakan. Untuk telefon bimbit, ukuran tatakan yang hendak dibuat cenderung kecil jika dibandingkan dengan tablet. Anda hanya memerlukan beberapa bilah tongkat yang disusun dan dilekatkan bersama untuk menghasilkan pemegang telefon.

Untuk memahaminya dengan lebih baik, cuba perhatikan bentuk corak dari tatakan telefon bimbit seperti gambar di bawah.

kraf dari batang ais krim

Bentuk corak tatakan telefon bimbit juga berbeza mengikut kreativiti. Ini boleh dalam bentuk segitiga sederhana atau mesh persegi seperti yang terdapat dalam gambar di atas.

9. Lampu Hiasan

Jenis kraf ini sangat popular kerana pelbagai bentuknya dan unik untuk masing-masing.

Anda boleh membuat lampu hiasan dengan pelbagai model menggunakan tongkat ais krim, seperti dalam gambar di bawah.

Untuk tutorial, sediakan dahulu tongkat, gam dan alat pelita. Buat tempat letak di mana lampu dipasang terlebih dahulu. Seterusnya susun batang mengikut corak yang ingin anda bentuk.

Baca juga: Cara Mudah dan Cepat untuk Menghapus Iklan di Telefon Android

Bukankah senang membuat ciptaan cahaya hiasan sendiri dari batang ais krim? Sekiranya ini dilakukan, anak-anak harus disertakan dengan bimbingan ibu bapa atas alasan keselamatan.

10. Jam Dinding

Dengan menggunakan beberapa batang ais krim, anda boleh membuat jam dinding yang unik, anda tahu!

Buat corak jam dinding dan susun mengikut corak dengan gam. Untuk kedudukan nombor pada jam, anda boleh menyesuaikannya dengan kreativiti anda sendiri. Berikut adalah beberapa contoh kerajinan jam dinding dari batang ais krim.

kraf dari batang ais krim

Cukup murah dan sangat bergaya untuk dipasang di dinding. Jadikan dinding kelihatan lebih elegan dan unik.

11. Hiasan Dinding

Hiasan dinding mempunyai pelbagai bentuk. Terutama dengan tongkat ais krim, anda boleh meluahkan kreativiti anda dengan bebas.

Berikut adalah beberapa contoh hiasan dinding yang boleh dibuat dari batang ais krim.

Tentukan corak hiasan dinding yang akan dibuat. Sediakan ramuannya, seperti tongkat ais krim, gam, gunting, dan aksesori yang diperlukan. Susun batang ais krim mengikut corak dan potongannya.

12. Rumah Miniatur

Sekiranya anda menyukai kraf miniatur, maka membuatnya dengan tongkat ais krim sangat mudah dilakukan.

Kerana bahan asas kayu ais krim, rumah mini akan kelihatan seperti rumah sebenar. Berikut adalah beberapa penerangan tentang kraf rumah dari batang ais krim.

13. Kerusi dan Meja Miniatur

Sama seperti membuat rumah mini, membuat kerusi dan meja mini dari kayu sangat mudah.

Bentuk meja dan kerusi sangat pelbagai. Anda dapat melihat beberapa gambar berikut untuk membuat corak miniatur kerusi dan meja.

Setelah memutuskan bentuk corak, sediakan tongkat ais krim, gam, gunting, dan pewarna jika anda mahu menambah. Kemudian susun batang ais krim dan lekatkan menggunakan gam.

14. Pesawat Miniatur

Dengan tongkat ais krim, membuat pelbagai miniatur tidak lagi sukar. Anda boleh membuat pesawat ais miniatur comel ini dari batang ais krim, anda tahu.

Cara yang sangat mudah, sediakan beberapa batang ais krim, gam, dan gunting. Sejajarkan batang ais krim dengan gam dan potong batang popsicle untuk membentuk hujung pendek ekor pesawat. Tambahkan sedikit hiasan atau warna untuk menjadikannya lebih menarik.

15. Jambatan Miniatur

Mampu merancang jambatan anda sendiri dapat dilakukan dengan sangat menyeronokkan. Dengan hanya beberapa batang ais krim, anda boleh menjadikan jambatan impian anda.

kraf dari batang ais krim

Berikut adalah beberapa gambar yang boleh dijadikan contoh dalam merancang bangunan jambatan miniatur dari batang ais krim.


Itu adalah pelbagai bentuk kraf dari tongkat ais krim. Menarik kan? Semoga ini bermanfaat.