Mengapa Kita Perlu Makan?

Siapa yang makan hari ini?

Mengapa kita perlu makan?

Manusia memerlukan makanan untuk terus hidup. Bersama udara dan air, ia adalah salah satu kunci asas kehidupan.

Pada dasarnya, makanan adalah bahan bakar dan kalori (tenaga) yang menjadikan kita hidup. Nasib baik, badan kita dirancang untuk mencari makanan untuk terus hidup.

Otak dan badan akan memberi isyarat rasa lapar ketika kehabisan tenaga, dan ini tentu menyukarkan kita untuk berkonsentrasi atau melakukan aktiviti.

Kita pasti tahu bahawa seperti motor, loji kuasa memerlukan bahan bakar untuk terus bertahan dan bergerak. Sama seperti makanan makanan adalah bahan bakar kita untuk mengekalkan kelangsungan hidup kita,

Makanan yang kita makan memberi kita pelbagai nutrien: vitamin, mineral, air, lemak, serat, karbohidrat dan protein. Nutrien ini digunakan dengan cara yang berbeza oleh tubuh. Sebahagiannya berfungsi sebagai bahan binaan untuk membina tisu dan organ, yang lain berfungsi sebagai mesin molekul yang menjadikan sel kita berfungsi sebagaimana mestinya.

Salah satu komponen penting dalam makanan karbohidrat. Karbohidrat adalah sebatian kimia yang diperoleh daripada makanan. Karbohidrat menyediakan keperluan asas yang diperlukan oleh tubuh hidup. Monosakarida, terutama glukosa, adalah nutrien utama bagi sel.

Sebagai contoh, dalam vertebrata, glukosa mengalir di aliran darah sehingga tersedia untuk semua sel badan. Sel-sel tubuh menyerap glukosa dan mengambil tenaga yang tersimpan dalam molekul-molekul ini dalam proses pernafasan sel untuk menjalankan sel-sel tubuh.

Selain itu, kerangka karbon monosakarida juga berfungsi sebagai bahan mentah untuk sintesis jenis molekul organik kecil lain, termasuk asam amino dan asid lemak. Beberapa jenis karbohidrat juga berfungsi sebagai bahan simpanan atau simpanan, yang kemudian akan dihidrolisis untuk memberikan gula kepada sel apabila diperlukan.

Baca juga: Jangan Belajar Sebelum Peperiksaan

Dengan makan secara teratur setiap hari anda akan kekal sihat dan bertenaga dan bersedia untuk menjalankan aktiviti anda.