Solat dan Majlis Perasmian - Pendek dan Mudah Dihafal

doa pembukaan

Doa pembuka acara ini adalah Alhamdulillahi rabbil'aalamiin, wassalaamu wassalaamu 'wassalaamu' ala isyrofil anbiyaa i walmursaliin, wa'alaa atas washohbihii ajma'iin ammaba'adu.


Adakah anda pernah mengikuti pengajian atau perjumpaan yang dimulakan dengan doa pembuka dan ditutup dengan doa penutup?

Ya, rasanya tidak lengkap jika anda tidak mengucapkan doa sama ada semasa pembukaan atau penutupan acara.

Dengan berdoa pada pembukaan dan penutupan acara, kami mendoakan kelancaran acara tersebut. Kelancaran acara adalah tujuan bersama untuk mengadakan acara, bukan?

doa pembukaan

Sama ada dalam bentuk pertemuan ilmiah, kajian, perkahwinan, perniagaan, dan pelbagai acara lain, kami berharap agar ia diberi kemudahan dan kelancaran.

Selain mengharapkan kelancaran acara. Dengan berdoa sebelum pembukaan perhimpunan, kita berharap Allah SWT akan sentiasa memberkati, memberkati acara kita.

Terdapat beberapa perkara penting dalam penjelasan berkenaan doa pembukaan acara dan perhimpunan. Antaranya, yaitu mengenai adab dalam mengucapkan doa pembukaan, jenis doa yang membuka acara sesuai dengan Sunnnah, doa penutup acara, dan keutamaan doa pembuka.

Acara Pembukaan Adab Doa dan Majlis

Dalam berdoa kepada Allah SWT, terdapat beberapa adab yang harus dilakukan agar solat dapat lebih khusyuk dan diterima oleh Allah SWT. Dengan menjalankan adab yang baik dan tepat, diharapkan acara tersebut dapat berjalan dengan baik. Berikut adalah beberapa adab dalam doa pembukaan dan penutup untuk acara dan perhimpunan.

 1. Menghadap kiblat dan mendongak
 2. Suara itu rendah dan tidak terlalu kuat seperti seseorang menjerit
 3. Jangan berlebihan dalam mengucapkan doa
 4. Khusyu, bersikap rendah hati, penuh harapan untuk rahmat Allah SWT
 5. Bersungguh-sungguh dalam berdoa agar dia tidak meragui pemberian-Nya
 6. Jangan tergesa-gesa dalam berdoa
 7. Memulakan solat dengan memuji Allah SWT dan berdoa kepada Rasulullah SAW
 8. Perbanyakkan istighfar meminta keampunan dari Allah SWT dalam berdoa
 9. Ucapkan doa yang baik dan elakkan solat yang tidak baik
Perhimpunan sains

Membuka Doa Acara sesuai dengan sunnah Nabi Muhammad

Sesuai dengan ajaran Islam, terdapat beberapa doa pembuka yang boleh dikatakan. Berikut adalah beberapa doa pembuka:

Baca juga: Koleksi Doa Solat Islam (Lengkap) - bersama dengan makna dan maksudnya

Solat Pembuka 1

doa pembukaan

Alhamdulillahi rabbil'aalamiin, wassalaamu wassalaamu 'wassalaamu' ala isyrofil anbiyaa i walmursaliin, wa'alaa atas washohbihii ajma'iin ammaba'adu.

Maksudnya: "Segala puji bagi Tuhan Yang Maha Kuasa dari Seluruh Dunia. Semoga doa dan keselamatan dimurahkan selalu kepada Nabi dan Rasul yang mulia, keluarga dan rakan-rakannya ”.

Solat Pembuka 2

pembuka majlis

Nahmaduhu wanasta'inu wanastaghfiruhu wana'udzubillahi min syuruuri anfusinaa wamin sayyiaati a'maalina. Min yahdillah falaa mudhillalahu wamin yudhillhu falaa haadiyalahu. Allohumma solli wasalim 'alaa sayyidinaa muhammadin wa'alaa atas wasohbihi ajma'ina amma ba'du.

Maksudnya: "Kami memuji-Nya dan kami meminta pertolongan-Nya. Sambil meminta keampunan dan perlindunganNya dari segala keburukan jiwa saya dan keburukan amaliah saya. Barangsiapa yang Maha Kuasa telah membimbingnya, tidak ada yang dapat menyesatkannya. Dan barang siapa yang Maha Kuasa telah menyesatkan jalannya, tidak ada yang dapat membimbingnya. Ya, Yang Maha Kuasa mengucapkan selawat dan salam kepada Muhammad SAW, keluarga dan rakan-rakannya ”.

Solat Pembuka 3

doa pembukaan

Alhamdulillahilladzi an'amanaa bini'matil saya menyambut walislaam. Wanusholii wanusalimu 'alaa khoril anam sayyidinaa muhammadin wa'alaa atas wasohbihi ajma'iina imaa.

Artinya: "Segala puji bagi Yang Maha Kuasa kerana memberikan keberkatan sebaik mungkin dalam bentuk kehendak dan Islam. Selawat dan doa untuk keselamatan saya selalu dikurniakan kepada Junjungan Besar Nabi Muhammad dan keluarganya

Solat Pembuka 4

doa perasmian majlis

Alhamdulillah saya mencuci-sholatu wassalaamu 'alaa rosuulillahi sayyidinaa wamaulaanaa muhammadibni abdillahi amma ba'duhu.

Artinya: "Segala puji bagi Allah, selawat dan keselamatan agar selalu dikhususkan untuk nabi, tuan dan pembimbing kami, Nabi Muhammad bin Abdillah".

Doa Penutup Acara

Setelah serangkaian peristiwa berakhir, ada baiknya menutupnya dengan doa. Sama seperti ketika mengucapkan doa pembukaan perhimpunan, doa penutup perhimpunan sebagai pelengkap. Doa penutup perhimpunan adalah ucapan yang baik sebagai ucapan terima kasih kepada-Nya atas kemudahan dan kelancaran sesuatu majlis.

Dalam sebuah hadis, Rasulullah mengesyorkan berdoa ketika menutup majlis. Rasulullah SAW bersabda:

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ جَلَسَ فِي مَجْلِسٍ فَكَثُرَ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ جَلَسَ فِي مَجْلِسٍ فَكَثُرَ فِي

Baca juga: Niat Puasa Nazar (Lengkap) dan Makna dan Prosedurnya

سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ ، أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ أَسْتَغْفِرُكَ وَأَتُُمان

Maksudnya: "Sesiapa yang berada dalam perhimpunan, maka dalam perhimpunan itu ada banyak kata-kata yang tidak berguna, maka sebelum meninggalkan perhimpunan, ucapkanlah doa ini :

" Subhaanakallaahumma wa bihamdika asyhadu allaa ilaaha illa anta astaghfiruka wa atuubu ilaika "

Yang bermaksud 'Maha Suci Engkau, Ya Allah, dan segala puji bagiMu, aku bersaksi bahawa tidak ada Tuhan melainkan Engkau. Saya memohon pengampunan-Mu, dan saya bertaubat kepada-Mu, kecuali jika orang itu telah diampuni "sesuatu yang ada dalam perhimpunan." (HR Tirmidhi)

Berikut adalah doa penutup acara yang dapat dipraktikkan sesuai dengan ajaran Nabi Muhammad. Doa ini dibaca 3 kali apabila anda mahu menutup perhimpunan:

doa penutup

Subhaabakallahumma wabihamdika ashadu anlaa ilaaha ilaaha illa anta astagfiruka wa atuubu ilaik

Maksudnya: "Maha Suci kamu, ya Allah, dan segala puji bagiMu. Saya bersaksi bahawa tidak ada Tuhan melainkan Engkau. Saya meminta ampun dan bertaubat kepadaMu ".

Keutamaan Membuka dan Menutup Doa Acara dan Perhimpunan

 1. Berdoa pada awal dan akhir program dapat menghapus dosa yang telah kita lakukan, sama ada dengan sengaja atau tidak
 2. Dengan berdoa di awal dan akhir acara, diharapkan kita dapat memahami dan mempraktikkan ilmu dan pengetahuan dari acara tersebut dan berguna untuk masa depan.
 3. Allah SWT akan memudahkan kita menuju ke syurga-Nya dan Allah SWT tidak akan marah kepada hamba-hambaNya termasuk kita.
 4. Dalam berdoa pasti kita akan diberikan kebaikan di dalamnya.
 5. Dapat menguatkan iman
 6. Boleh menjadikan jiwa lebih tenang

Ini adalah penjelasan mengenai doa pembukaan untuk acara dan perhimpunan - pendek dan mudah dihafal. Semoga dapat bermanfaat dan diamalkan semasa menghadiri dan memimpin pembukaan dan penutupan acara.