Adakah Haiwan Benar-benar Mempunyai Bahasa?

Anda pasti menonton siri kartun Scooby Doo, anjing pintar yang merupakan sebahagian daripada pasukan penyelesaian misteri.

Atau filem Planet of The Apes, Dalmatians, atau Garfield ...

Banyak kartun dan filem menunjukkan bahawa haiwan boleh bertutur dalam bahasa manusia, dan banyak lagi haiwan yang mempunyai ciri-ciri bercakap antara satu sama lain seperti manusia.

Ya, pada dasarnya semua haiwan berkomunikasi. Ketam melambatkan penjepitnya satu sama lain untuk mengumumkan bahawa mereka sihat dan bersedia untuk berkawan.

Sotong menggunakan kromatosfora pigmen kulit mereka untuk membuat corak pada kulit mereka yang berfungsi untuk menyamarkan dan memberi isyarat bahaya kepada musuh mereka.

Lebah madu melakukan tarian yang kompleks untuk memberitahu lebah lain tentang lokasi dan kualiti sumber makanan.

Semua haiwan mempunyai sistem komunikasi, tetapi adakah mereka benar-benar mempunyai bahasa mereka sendiri?

Adakah haiwan juga bercakap bahasa seperti manusia?

Komunikasi dan Bahasa

Marilah kita membezakan istilah berikut untuk kejelasan. Komunikasi adalah proses penyampaian maklumat, bahasa adalah sistem tatabahasa, pertuturan dan penulisan digunakan untuk menyampaikan maklumat, dan pertuturan adalah bentuk bahasa yang dituturkan.

Menurut ahli bahasa Charless F Hockett, sekurang-kurangnya ada 4 syarat khas yang menjadikan sistem komunikasi menjadi bahasa:

1) Kebijaksanaan

2) Tatabahasa atau tatabahasa

3) Produktiviti

4) Pergeseran atau anjakan

Kebijaksanaan bermaksud bahawa ada peraturan mengenai unit tertentu, seperti suara atau kata-kata, yang dapat digabungkan untuk menyampaikan perkara baru, seperti serpihan mainan Lego yang dapat anda atur untuk membentuk objek tertentu.

Tatabahasa menyediakan sistem peraturan yang memberi arahan bagaimana menggabungkan unit tunggal. Penciptaan adalah keupayaan untuk menggunakan bahasa untuk membuat mesej yang tidak terkira banyaknya.

Baca juga: Mengapa penguin tidak dapat terbang ketika mereka burung?

Perpindahan adalah kemampuan untuk membincangkan sesuatu yang tidak ada ketika anda bercakap, seperti peristiwa masa lalu, masa depan, atau fiksyen.

Haiwan bercakap bahasa?

Kemudian, adakah haiwan berkomunikasi dengan menunjukkan keadaan ini?

Untuk ketam dan sotong, jawapannya adalah tidak. Mereka tidak menggabungkan isyarat atau tanda mereka dalam ciptaan tertentu. Isyarat mereka juga tidak mempunyai susunan tatabahasa. Mereka hanya berkomunikasi mengenai keadaan semasa, seperti "Saya sihat" atau "Saya beracun".

Tetapi sebenarnya beberapa haiwan menunjukkan beberapa syarat di atas.

Lebah

Lebah menggunakan pergerakan, sudut, waktu, dan intensitas tarian tubuhnya untuk menggambarkan di mana sumber makanannya dan berapa banyak. Lokasi sumber makanan berada di luar sarang, sehingga mereka menunjukkan keadaan untuk pergeseran atau perpindahan.

Mereka berkongsi sifat ini dengan anjing padang rumput, yang tinggal di ribuan kota, dan diburu oleh rubah, helang, ular dan manusia.

Isyarat penggera mereka menggambarkan ukuran, bentuk, kelajuan pemangsa, bahkan untuk manusia, mereka menggambarkan apa yang dipakai manusia dan sama ada manusia membawa senjata.

Primata

Primata besar, seperti simpanse dan orangutan juga merupakan komunikator yang hebat. Malah ada yang belajar isyarat bahasa yang diubah suai.

Simpanse bernama Washoe menunjukkan kebijaksanaan dengan menggabungkan tanda-tanda ke dalam ayat yang terpisah, seperti "Tolong beri makan. Tidak lama lagi ".

Coco, simpanse wanita yang memahami lebih daripada 1000 isyarat, dan kira-kira 2000 perkataan dalam bahasa Inggeris yang telah mati.

Dia menunjukkan kondisi pergeseran atau perpindahan, walaupun itu tidak berarti kedua-dua contoh ini menggunakan sistem komunikasi seperti manusia, tidak ada yang muncul secara semula jadi.

Lumba-lumba

Terdapat banyak contoh komunikasi haiwan yang menakjubkan, seperti ikan lumba-lumba, yang menggunakan wisel untuk mengenal pasti usia, tempat, nama dan jantina.

Baca juga: Mengapa air laut berwarna biru?

Lumba-lumba juga memahami beberapa tatabahasa yang digunakan penyelidik bahasa isyarat untuk berkomunikasi dengan mereka.

Namun, tatabahasa tidak diperhatikan dalam komunikasi semula jadi lumba-lumba.

Haiwan tidak mempunyai bahasa

Ya, sistem komunikasi haiwan mungkin memperlihatkan beberapa syarat khusus bahasa yang kita kenal, tetapi tidak ada yang memaparkan keempat-empatnya.

Kemahiran komunikasi Washoe dan Coco yang mengagumkan masih tidak melebihi kemahiran berbahasa kanak-kanak berumur 3 tahun.

Simpanse dapat menghasilkan puluhan bunyi yang berbeza (fonem) (hampir bersamaan dengan 44 fonem Inggeris).

Namun, simpanse tidak dapat menggabungkan fonem ini menjadi satu unit yang boleh disebut perkataan atau ayat. Topik perbualan antara haiwan juga biasanya terhad. Lebah bercakap tentang makanan, anjing bercakap tentang pemangsa, dan ketam bercakap tentang diri mereka sendiri.

Bahasa manusia mampu berdiri sendiri bergantung pada kekuatan gabungan tatabahasa dan penciptaannya, pada keanehan dan penggantiannya.

Otak manusia dapat memproses sebilangan kecil unsur kata atau bunyi dan mampu membuat sejumlah mesej yang tidak terhingga.

Kami dapat membuat dan memahami ayat-ayat yang kompleks, serta kata-kata yang mungkin tidak pernah kita bicarakan sebelumnya.

Kita boleh menggunakan bahasa untuk berkomunikasi mengenai topik yang tidak terkira banyaknya, membincangkan khayalan dan juga pembohongan.

Para saintis terus mengungkap lebih banyak mengenai komunikasi haiwan.

Dapat disimpulkan bahawa bahasa manusia dan komunikasi haiwan tidak sama sekali berbeza, tetapi wujud dalam satu sistem.

Dengan rendah hati, kita semua sangat mirip dengan binatang, yaitu kita yang berada di kerajaan binatang.