Pluto, planet yang dinamakan oleh seorang budak lelaki

Pluto adalah planet kerdil. Dulu adalah planet yang memiliki status yang sama dengan Musytari, Neptunus, dan Bumi.

Namun, pada tahun 2006 ia dinyatakan sebagai Planet Kerdil oleh Kesatuan Astronomi Antarabangsa (IAU) kerana tidak memenuhi ciri-ciri sebuah planet.

Ia bermula pada tahun 1846, ketika para astronom menemui penyelewengan di orbit planet Uranus. Penyimpangan ini kemungkinan besar disebabkan oleh planet lain dalam sistem suria, yang akhirnya dikenali sebagai "Planet X".

Percival Lowell adalah salah satu orang yang mencari planet ini.

Pada tahun 1905 hingga akhir hayatnya, dia membuat pengiraan dan pemerhatian matematik menggunakan balai cerapnya untuk mencari planet X. Pada tahun 1915 dia mempelajari lokasi planet X di Memoir di Planet Trans-Neptunian. Malangnya pada tahun 1916 dia meninggal sebelum dia dapat menyelesaikan fotografi di kawasan langit yang disasarkan.

Sebelas tahun selepas kematian Percival Lowell, anak saudaranya Roger Lowell Putnam menjadi pengawas tunggal pemerhatian Lowell. Abbott Lawrence Lowell, saudara Percoval dan presiden Universiti Harvard memberikan $ 10 000 untuk membina teleskop baru. Untuk meletakkan teleskop, dia mengupah seorang pekerja, Clyde Tambough.

Clyde membuat pencarian di lokasi yang diramalkan oleh Percival Lowell dan menjumpai planet X (yang kemudian diberi nama Pluto) berdasarkan gambar 23 dan 29 Januari 1930. Ini dihantar ke Observatorium Harvard Collage.

Clyde Tombaugh

Berita mengenai penemuan Planet ini menjadi berita utama di seluruh dunia. Balai Cerap Lowell berhak menamakannya dan menerima 1000 nama dari seluruh dunia.

Observatorium akhirnya memilih nama yang diberikan oleh seorang kanak-kanak.

Baca juga: Menurut Sains, 5 Cara Ini Dapat Membuat Hidup Anda Bahagia

Venetia Burney seperti kanak-kanak.

Pada 14 Mac 1930, Venetia, yang ketika itu berusia 11 tahun, bertemu dengan ibu dan datuknya. Dia berasal dari Oxford, England.

Kakeknya membaca berita mengenai penemuan planet baru dan bertanya apa nama panggilannya. Kemudian Venetia berkata "Mimpi Tidak Suka Pluto?". Venetia mungkin mengatakan ini kerana dia suka membaca mengenai mitologi Yunani dan Rom.

Kakeknya (Falconer Madan) adalah seorang pustakawan yang mempunyai banyak kawan sebagai ahli astronomi. Kemudian datuknya mencadangkan nama itu kepada ahli astronomi Herbert Hall Turner, yang kemudian merujuk kepada ahli astronomi di balai cerap Lowell.

Terdapat 1000 nama yang disumbangkan dari seluruh dunia. Pada 24 Mac 1930, setiap anggota balai cerap Lowell mengagihkan hak untuk memilih antara 3 nama, iaitu Cromus, Minerva, dan Pluto.

Keuntungan "Pluto" didorong oleh pemerhatian rendah, Percival Lowell dan diumumkan kepada umum pada 1 Mei 1930. Setelah diumumkan, Madan (datuknya) menghadiahkan Venetia £ 5 (kira-kira $ 450 pada 2016) .

Rujukan:

  • Apa yang Kami Ketahui - Penemuan Pluto
  • Pluto Planet Kesembilan Itu Kerdil
  • Pluto Naming Podcast - NASA