Mengapa orang kuno hidup lebih lama? (Tetapi tidak)

Soalan dari Bayu Wo

Siapa yang mempunyai jangka hayat yang lebih lama? Orang lama atau hari ini?

Mari kita ketahui.

Jangka hayat (jangka hayat) adalah anggaran tahun hidup manusia yang tinggal di suatu kawasan pada waktu tertentu.

Parameter ini sesuai untuk kita mengukur siapa yang mempunyai jangka hayat yang lebih lama: orang kuno atau orang hari ini?

Ternyata jangka hayat semasa kira-kira 77 tahun. Ini lebih lama jika dibandingkan dengan orang yang hidup 200 tahun yang lalu yang jangka hayatnya rendah, iaitu sekitar 35 tahun.

Kenapa begitu?

Kerana pada masa lalu kadar kematian kanak-kanak adalah tinggi.

Pada zaman dahulu, walaupun seseorang yang sakit sedikit pun boleh mati. Sementara hari ini, ketika kita sakit, masih ada doktor, ada hospital.

Teknologi dalam bidang perubatan juga sangat canggih untuk dapat menyembuhkan penyakit kita.

Ia juga sama. Dari fosil yang telah dijumpai, dapat diramalkan berapa usia mereka ketika mereka mati.

Sumber yang diperoleh menunjukkan bahawa jangka hayat pada zaman prasejarah adalah sekitar 25-40 tahun. Bukan bahawa tidak ada yang dapat mencapai usia yang lebih tinggi daripada itu ya. Mungkin ada yang berumur 70-80 tahun, tetapi ada juga yang mati pada usia kanak-kanak, jadi rata-rata hanya sekitar 25-40 tahun.

Mengapa ada lagi?

Terdapat banyak faktor yang menyebabkan usia manusia bertahan lebih lama daripada yang lain, seperti pengaruh persekitaran, genetik dan gaya hidup.

Dijawab oleh Hecate II, Hayi Wildan, Dewa Arga Candra, Hendra Agus Susilo, Mitos, Ton Tin, Bio Marwah, Alvin Gustav Wijaya, Heri Priyo Wisuda, Istighfar Pandu Widagdo, Nicho Lintang, Jessica Mhrni, Angel Lase, Alga Vania.

Baca juga: Gosip wujud demi kelangsungan hidup manusia

Rujukan

Statistik Demografi Dunia yang berat sebelah

Jangka hayat