Mengapa manusia menangis? Inilah 6 faedahnya

Menangis adalah tindak balas fizikal kerana refleks atau dari kemelut emosi yang dirasakan seseorang. Dalam beberapa kes, menangis adalah isyarat yang dihantar oleh seseorang kepada orang lain untuk memberitahu bahawa seseorang itu benar-benar sedih [1]. Menangis juga merupakan bentuk ekspresi manusia yang bertujuan menjadikan dirinya lebih baik.

Jenis air mata

Terdapat beberapa jenis air mata, termasuk:

1. Air Mata Basal, air mata ini berasal dari kelenjar air mata dan berfungsi sebagai pelincir untuk menjaga kesihatan mata dan menghindari kekeringan. Kita biasanya tidak menyebut air mata ini sebagai air mata kerana hanya membasahi mata kita.

2. Air Mata Refleks, air mata ini berasal dari tindak balas semula jadi mata apabila bahan yang tidak sepatutnya memasuki mata. Air mata ini biasanya keluar ketika mata terkena debu, menggosok mata, atau ketika mengupas bawang. Air mata ini bertujuan membersihkan mata kita dari benda asing.

3. Air Mata Emosional, air mata ini adalah apa yang kita ketahui sebagai air mata secara umum, air mata ini keluar kerana pengaruh emosi kerana perasaan sedih, marah, emosi, malu, dan sebagainya.

Air mata emosional atau biasa disebut tangisan (tangisan air mata) menggambarkan perasaan yang dialami seseorang, walaupun kadang-kadang seseorang merasa malu untuk membiarkannya keluar, tetapi tidak jarang seseorang menipu air mata mereka untuk tujuan tertentu. Eksperimen dijalankan ke atas sekumpulan orang.

Dua diberi gambar yang sama, di mana salah satu gambar mengandungi orang yang menangis, sementara yang lain menunjukkan orang yang sama, hanya air mata yang diseka. Gambar dengan air mata dikaitkan dengan kesedihan, sedangkan gambar tanpa air mata dikaitkan dengan kekeliruan. Eksperimen ini menunjukkan bahawa air mata emosi bertujuan untuk menunjukkan bahawa seseorang sedang sedih.

Baca juga: Hibernasi pada Manusia, Adakah Mungkin? [Analisis Lengkap]

Maka persoalan di fikiran kita "Adakah tangisan hanya untuk wanita? Bolehkah budak lelaki menangis? Adakah menangis hanya untuk anak kecil? ”.

Satu kajian yang dilakukan oleh William Frey pada tahun 1982 menganggarkan bahawa wanita menangis rata-rata 5,3 kali sebulan sementara lelaki hanya menangis 1,3 kali sebulan. Rata-rata, ketika seorang wanita menangis, jangka masa adalah 5 - 6 minit sementara lelaki hanya 2 - 3 minit.

Ahli psikologi Belanda Ad Vingerhoets dari University of Tilberg menyatakan bahawa perbezaan kekerapan menangis terletak pada perbezaan jantina, dan ini bermula pada zaman kanak-kanak. Pada masa kanak-kanak, menangis adalah gender yang netral dan universal. Jadi, apa yang menyebabkan perbezaan jantina yang timbul ketika anak-anak berkembang menjadi dewasa?

Jawapannya adalah faktor budaya. Terdapat penemuan mengenai sebilangan besar orang yang menangis di berbagai negara, ternyata tangisan lebih sering terjadi di negara-negara makmur, implikasinya adalah bahawa kesejahteraan membuat kita lebih ekspresif secara emosional dan mengubah orang menjadi curang.

Dari segi jantina, lelaki tidak hanya dibatasi oleh penyesuaian sosial, tetapi juga oleh hormon testosteron. Vingerhoets melaporkan bahawa pesakit yang menjalani rawatan kanser prostat menurunkan hormon testosteron dengan lebih mudah menangis, ini menunjukkan bahawa secara semula jadi, lelaki ditakdirkan untuk menangis lebih sedikit daripada wanita kerana kejantanan mereka.

Kebaikan menangis

Menangis bukan hanya merupakan media untuk menyalurkan ekspresi kepada orang lain, tetapi ada beberapa manfaat yang dapat diperoleh dari aktiviti menangis, termasuk yang berikut:

1. Melepaskan Tekanan dan Tekanan

Menangis berperanan dalam mengurangkan tekanan, tekanan, kekeliruan, dan meringankan beban pada minda. Dilaporkan dari Netdoctor, sekitar 88.8% orang merasa lebih lega setelah menangis dan 8.4% sebenarnya semakin teruk.

Baca juga: Bagaimana "Demam" Piala Dunia Terjadi?

2. Buat Lebih Bahagia

Menangis membolehkan kita merasakan setiap emosi dalam bentuk asasnya. Dengan kata lain, kita dapat menikmati saat-saat yang lebih menggembirakan dan bahagia.

3. Keluarkan Racun

Ketika menangis, air mata melepaskan bahan kimia dari badan yang terbentuk akibat tekanan.

4. Membersihkan Hidung

Lendir yang melewati hidung anda ketika anda sedih dapat membersihkan rongga hidung dari lendir yang menumpuk.

5. Menurunkan Tekanan Darah

Satu kajian menyatakan bahawa menangis dapat menurunkan tekanan darah dan degup jantung, ini dapat dilihat dari seseorang yang kelihatan lega dan lebih tenang setelah menangis.

6. Bersihkan Mata

Bola mata memerlukan pelinciran berterusan untuk melindunginya dari habuk dan bakteria. Apabila mata bersentuhan dengan debu dan bakteria, mata akan menyiram untuk menyapu debu dan bakteria.


Catatan ini adalah penghujahan pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif


Rujukan

[1] Science Alert.com: Mengapa kita menangis? (diakses pada: 12-07-2018 pada 20:37 WIB)