Blower Pengering Tangan Tidak Lagi Disarankan Untuk Kegunaan Hospital

Ternyata alat pengering rambut di tandas hospital menyebarkan lebih banyak kuman daripada tuala kertas sekali pakai, kata para penyelidik.

Ditulis dalam Journal of Hospital Infection , mereka berpendapat bahawa garis panduan rasmi mengenai cara mencegah pencemaran bakteria di bangunan hospital perlu diperkuat.

Pada masa ini, garis panduan rasmi Kementerian Kesihatan mengatakan pengering udara boleh ditempatkan di tandas di kawasan awam hospital tetapi tidak di kawasan klinikal, bukan kerana risiko pencemaran silang tetapi kerana mereka bising.

Mark Wilcox, Profesor Mikrobiologi Perubatan di University of Leeds yang mengawasi kajian antarabangsa, mengatakan bahawa pasukan perlu memberi tumpuan kepada risiko jangkitan bakteria sebagai bukti baru.

Kajian baru ini melihat penyebaran bakteria di lingkungan dunia nyata, di dua tandas di masing-masing tiga hospital, yang berada di UK, Perancis dan Itali, yang masing-masing mempunyai dispenser kertas tisu dan pengering pengering, tetapi hanya satu digunakan hari tertentu.

Profesor Wilcox berkata: "Masalahnya bermula kerana beberapa orang tidak mencuci tangan dengan betul. Apabila orang menggunakan alat pengering, mikrob meletup dan tersebar di sekitar bilik tandas. Akibatnya, pengering menghasilkan aerosol yang membuang ruang tandas, termasuk pengering itu sendiri dan berpotensi tenggelam, di lantai dan permukaan lain, bergantung pada reka bentuk pengering dan di mana ia diletakkan. Sekiranya orang menyentuh permukaan ini, mereka berisiko terkontaminasi oleh bakteria atau virus. "

Gambar berkaitan

Pengering blower bergantung pada teknologi tanpa sentuh untuk memulakan pengeringan tangan. Walau bagaimanapun, tuala kertas menyerap air dan mikroba di tangan dan jika dibuang dengan betul, tidak ada kemungkinan pencemaran silang.

Kajian itu, yang diketuai oleh penyelidik dari University of Leeds dan Leeds Teaching Hospitals Trust, adalah yang terbesar untuk menyiasat sama ada cara orang mengeringkan tangan mereka mempunyai kesan terhadap penyebaran bakteria.

Penyelidikan ini mengikuti kajian berasaskan makmal sebelumnya yang diketuai oleh pasukan yang sama, yang mendapati bahawa pengering tangan jauh lebih buruk daripada tuala kertas atau pengering tangan udara hangat tradisional ketika menyebarkan kuman.

Hospital yang digunakan dalam kajian ini adalah Leeds General Infirmary di Yorkshire, Saint Antoine Hospital (Publique-Hôpitaux de Paris) di Perancis, dan Udine Hospital di Itali. Pada setiap hari, lebih dari 12 minggu, tahap pencemaran bakteria di tandas diukur, membuat perbandingan ketika tuala kertas atau blower digunakan. Sampel diambil dari lantai, udara dan permukaan di setiap tandas.

Bakteria sasaran utama adalah:

  • Staphylococcus aureus : bertanggungjawab untuk pelbagai keadaan dari jangkitan kulit dan luka kecil hingga septikemia yang mengancam nyawa.
  • Enterococci: bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan yang sukar dirawat, termasuk pada pesakit yang mengalami masalah imun.
  • Enterobacteria: termasuk Escherichia coli . Bakteria ini menyebabkan pelbagai jenis jangkitan, termasuk gastroenteritis, radang paru-paru dan septikemia.

Di tiga hospital, jumlah bakteria jauh lebih tinggi di tandas pada hari pengering pengering.

Di Leeds dan Paris, sekurang-kurangnya lima kali lebih banyak bakteria ditemui dari lantai ketika peniup digunakan, berbanding tuala kertas.

Di Leeds, Staphylococcus aureus (termasuk MRSA) dijumpai tiga kali lebih kerap dan dalam jumlah yang lebih tinggi pada permukaan blower berbanding dispenser kertas tisu. Terdapat lebih banyak bakteria tahan enterokocci dan multidrug yang dijumpai dari habuk lantai atau tandas ketika alat pengering tangan digunakan dan bukannya tuala kertas.

Di Itali, para penyelidik mendapati lebih banyak bakteria di permukaan dispenser tuala kertas berbanding pengering pengering, walaupun tidak terdapat perbezaan yang signifikan di lantai.

Profesor Wilcox berkata: "Kami menemui beberapa contoh pencemaran bakteria permukaan yang lebih besar, termasuk oleh bakteria yang tahan terhadap tinja dan antibiotik, ketika peniup digunakan. Pilihan kaedah pengeringan tangan mempengaruhi seberapa besar kemungkinan mikroba merebak, dan kemungkinan risiko jangkitan. "

Frédéric Barbut, Profesor Mikrobiologi di Saint Antoine (Assistance Publique-Hôpitaux de Paris), berkata: "Pencemaran alam sekitar yang lebih tinggi diperhatikan ketika menggunakan pengering pengering berbanding tuala kertas, ini meningkatkan risiko pencemaran silang."

"Hasil ini mengesahkan penemuan berasaskan makmal sebelumnya dan menyokong garis panduan kebahagiaan tangan Perancis baru-baru ini, keengganan untuk menggunakan pengering rambut di wad klinikal," tambahnya.

Kajian untuk memeriksa tahap pencemaran persekitaran oleh bakteria patogen berpotensi, termasuk bakteria tahan antibiotik, di tandas hospital mengikut kaedah pengeringan tangan ini diterbitkan dalam Journal of Hospital Infection pada 7 September.

Sumber: Universiti Leeds 

Baca juga: 17+ Manfaat Pete / Petai untuk Kesihatan (Paling Lengkap)

Artikel ini adalah kandungan dari Teknologi.id