Perkara Yang Sering Disalahpahami Tentang Kemurungan

Kemurungan tidak boleh dianggap begitu sahaja.

Berdasarkan data WHO, 350 juta orang di dunia menderita kemurungan. Ia boleh menyerang sesiapa sahaja, tanpa mengira bangsa, usia, jantina, persekitaran, dan sebagainya.

Kesannya tidak bergurau, kerana dapat membendung potensi seseorang atau bahkan membawanya mengakhiri hidupnya.

Walau bagaimanapun, banyak orang salah faham mengenai kemurungan.

Kesalahan diagnosis diri

Ramai orang mengaku mengalami kemurungan, tetapi tidak. Sedih sedikit, kemudian merasakan bahawa dia tertekan.

Sedih itu semula jadi ... tetapi sedih sangat berbeza dengan kemurungan.

Depresi tidak semudah merasa sedih atau tertekan, diagnosis kemurungan mesti memerlukan rawatan khas dari psikologi profesional atau psikiatri. Oleh itu, anda tidak dapat mendiagnosis sendiri kemurungan.

Saya ulangi lagi, anda tidak dapat membuat diagnosis diri semasa anda mengalami kemurungan.

Anda hanya dapat mengenali tanda-tanda, tetapi tidak membuat diagnosis diri. Tanda kemurungan yang paling sederhana adalah perasaan sedih yang berlangsung selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun.

Sekiranya anda sedih selama beberapa hari kerana teman lelaki anda meninggalkan anda, atau sedih kerana anda tidak lulus peperiksaan, maka itu mungkin bukan kemurungan. Kerana selepas beberapa hari (atau minggu) anda akan berasa lebih baik.

Definisi kemurungan

Definisi kemurungan dalam DSM IV (Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental IV) atau manual penyakit mental yang digunakan di seluruh dunia adalah,

Depresi sama ada mood sedih atau kurang berminat dengan aktiviti harian atau kemampuan untuk mendapatkan keseronokan dari aktiviti ini.

Atau dengan kata lain, kemurungan adalah perasaan sedih yang berterusan, kurangnya semangat untuk menjalankan aktiviti harian atau keadaan tidak dapat menikmati aktiviti-aktiviti ini.

Beberapa gejala kemurungan:

 • Perasaan kesedihan yang mendalam berulang-ulang kali,
 • Kehilangan motivasi,
 • Tidak boleh tidur,
 • Tiada selera makan atau hanya mahu makan,
 • Peningkatan atau penurunan berat badan,
 • Libido menurun
 • Gangguan kepekatan,
 • Rasa bersalah,
 • Fikiran mencederakan diri sendiri,
 • Idea dari bunuh diri hingga percubaan membunuh diri

 

Pada orang yang tertekan, perasaan sedih ini terus menghantui dia setiap hari, selama berbulan-bulan, atau bahkan bertahun-tahun.

Skimnya seperti ini:

Orang normal yang mengalami tekanan boleh turun ke "keadaan bawah", tetapi tidak lama kemudian mereka akan kembali ke "keadaan normal". Sementara itu, orang yang tertekan jatuh ke dalam keadaan "down" dan tidak (secara semula jadi) dapat kembali ke keadaan normal.

 

Ilmu Saraf

Ramai yang berpendapat bahawa kemurungan tidak mempunyai bukti fizikal sebagai penyakit, kerana berkaitan dengan kesihatan mental.

Baca juga: Gosip wujud demi kelangsungan hidup manusia

Atau lebih buruk lagi, banyak yang berpendapat bahawa orang yang tertekan hanya membuatnya dan meminta perhatian.

Sebenarnya, penyelidikan dalam bidang neurosains telah menunjukkan bahawa gangguan mental seperti kemurungan juga mempunyai bukti fizikal. Terdapat sekurang-kurangnya tiga perkara yang dapat diperhatikan:

1. Aktiviti otak

Dengan menggunakan alat fMRI (Magnetic Resonance Imaging) dan PET (Possitron Emission Tomography), kita dapat melihat aktiviti otak seseorang, termasuk aktiviti otak orang yang mengalami kemurungan.

Dari gambar imbasan otak, diketahui bahawa terdapat penurunan aktiviti otak di beberapa tempat pada orang yang menderita kemurungan. Bahagian yang menurun, antara lain, adalah bagian penting dalam mengatur suasana hati, konsentrasi, proses pemikiran, dan membuat keputusan.

Keadaan ini menjadikan mereka mudah sensitif dan dikelilingi oleh perasaan negatif sepanjang masa.

2. Ketidakseimbangan kimia di otak

Salah satu bahan kimia di otak yang berperanan mengatur emosi adalah serotonin. Dia ditugaskan untuk mengatur perasaan senang pada seseorang.

Malangnya, pada orang yang mengalami kemurungan, tahap serotonin ini lebih rendah daripada orang biasa.

Keadaan ini menjadikan orang yang tertekan cenderung tidak senang dan tidak dapat menikmati aktiviti yang mereka lakukan.

3. Mengurangkan isipadu hipokampus

Apabila seseorang berada dalam keadaan tertekan atau keadaan lain yang serupa, tubuh bertindak balas dengan melepaskan hormon kortikosteroid, yang berfungsi sebagai pengatur sistem tubuh apabila terjadi perubahan.

Biasanya, kortikosteroid ini diekskresikan dalam masa yang singkat.

Namun, pada orang yang menderita kemurungan, kortikosteroid ini diekskresikan secara berlebihan, dan dalam jangka masa yang panjang mempengaruhi ukuran hipokampus.

Hippocampus adalah bahagian otak yang memproses kenangan.

Kemurungan yang berpanjangan dapat mengurangkan jumlah hipokampus di otak. Ini kemudian menyebabkan penghidapnya lupa dengan mudah atau tidak dapat menumpukan perhatian dengan betul.

Perbandingan jumlah hipokampus orang normal (atas) dan orang yang tertekan (bawah)

 

Perubahan struktur otak menyukarkan orang yang mengalami kemurungan untuk kembali normal.

Bukan mereka tidak mahu mencuba, tetapi keadaan otak menahan mereka.

 

Ukur kadar depa penerimaan

Beberapa waktu yang lalu, internet cukup sibuk dengan soal selidik yang bertujuan untuk mengukur tahap kemurungan seseorang.

Banyak yang mencubanya, kemudian menyimpulkan (dari hasil soal selidik) bahawa mereka berada dalam keadaan sihat, kemurungan ringan, atau bahkan kemurungan besar.

Soal selidik itu tidak salah, ia juga rasmi dari Kementerian Kesihatan, tetapi naratif yang disampaikan oleh orang ramai tidak lengkap, yang menyebabkan salah maklumat.

Baca juga: Hati-hati, Sakit dengan Mudah di Musim Peralihan

Pertama, soal selidik hanya digunakan untuk pengesanan awal, bukan untuk diagnosis.

Kedua, kaedah dalam soal selidik ini menggunakan Skala Depresi Geriatrik (GDS), salah satu instrumen yang paling kerap digunakan untuk mendiagnosis kemurungan pada orang tua . Tidak selalu sesuai untuk usia yang lain.

Dan sekali lagi saya ingatkan, anda tidak boleh membuat diagnosis diri (self-diagnosis) untuk kes seperti kemurungan ini. Sekiranya sememangnya keputusan soal selidik menunjukkan hasil yang positif, sila rujuk kepada psikiatri atau psikologi profesional.

Untuk memahami kemurungan dengan lebih baik, sila tonton video dari WHO yang menggambarkan kehidupan orang yang mengalami kemurungan:

Apa yang perlu dilakukan?

Sekiranya anda tidak mengalami kemurungan, sekurang-kurangnya ada tiga perkara yang perlu anda lakukan ketika bertemu dengan orang yang mengalami kemurungan:

1. Jangan memandang rendah penyakit ini, dan juga jangan memandang rendah penghidapnya. Menganggap mereka sebagai orang yang jauh dari agama, tidak berguna, menjauhkan diri dari mereka kerana mereka tidak pernah bersemangat, dll tidak akan banyak membantu. Jadi, lebih baik tidak melakukan ini.

2. Jadilah pendengar yang baik, tidak perlu memberi terlalu banyak nasihat yang akan memburukkan keadaan (seperti di nombor 1).

Cukup untuk menjadi pendengar yang baik, bertanya apa keluhan itu, dan memberikan sokongan terbaik.

3. Rujuk bantuan profesional

Depresi memerlukan rawatan yang tepat, jadi lebih baik jika anda dapat membantu merujuk kepada bantuan profesional.

Pesakit akan mendapatkan terapi, ubat-ubatan, dan lain-lain yang dapat menyembuhkannya.

Perlu diingat bahawa kemurungan adalah penyakit mental yang dapat disembuhkan, jika ditangani dengan betul.

Oleh itu, teruskan semangat.


Artikel ini diadaptasi dari Zenius - Apakah Perbezaan antara Kesedihan dan Kemurungan Biasa? dengan beberapa tambahan.

Memandangkan pengetahuan penulis yang terhad, jika ada pembaca yang lebih memahami, sila tambahkan maklumat penting yang mungkin terlepas dalam makalah ini.

Rujukan

 • Terjebak dalam pemikiran: memikirkan semula kemurungan dan rawatannya. Holtzheimer PE1, Mayberg HS. Trend Neurosci. 2011 Jan; 34 (1): 1-9. doi: 10.1016 / j.tins.2010.10.004. Epub 2010 8 Nov.
 • Pengurangan jumlah hipokampal pada kemurungan utama Bremner JD1, Narayan M, Anderson ER, Staib LH, Miller HL, Charney DS. Am J Psikiatri. 2000 Jan; 157 (1): 115-8.