Solat Sebelum dan Selepas Wudu - Bacaan, Makna, dan Prosedur

solat sebelum berwuduk

Doa sebelum wudhu berbunyi: Nawaitul whudu-a lirof'il hadatsii ashghori fardhon lillaahi ta'aala a, sedangkan doa setelah wuduk akan dijelaskan lebih lanjut dalam artikel ini.


Solat adalah bentuk ibadah yang paling penting untuk mendekatkan diri kepada Allah, sebelum mengerjakan solat fardhu dan sunnah, kita diperintahkan untuk bebas dari hadis kecil dan besar.

Untuk membebaskan diri dari hadast yang hebat, disarankan agar kita mandi junub atau mandi besar. Sementara itu, untuk membersihkan diri dari hadast kecil, anda boleh berwuduk.

Selepas berwuduk, disarankan membaca doa sebelum dan selepas berwuduk agar ibadah kita sempurna.

Walaupun, itu tidak termasuk dalam rukun berwuduk, membaca doa adalah ibadah yang mulia yang mempunyai beberapa kebaikan sehingga kita tenggelam untuk mengerjakan solat-solat ini.

Kewajipan Wuduk

Wudu adalah menyucikan bahagian tubuh untuk menghilangkan hadast kecil. Dalam bahasa berwuduk bermaksud bersih atau cantik.

Wudu adalah salah satu syarat yang sah untuk berdoa, sesuai dengan apa yang Allah katakan dalam surah Al-Maidah ayat 6:

Maksudnya: "Hai orang-orang yang beriman, jika kamu ingin berdoa, basuhlah muka dan tanganmu hingga ke siku, dan lap kepala dan (basuh) kakimu hingga ke pergelangan kaki." (Surah Al-Maidah: 6)

Dari penjelasan ayat di atas, sebelum berdoa kita disuruh mencuci bahagian badan dengan berwuduk.

Oleh itu, berwuduk adalah satu bentuk ibadah yang sangat penting bagi umat Islam di mana kita diminta untuk memahami dan memahami cara membaca niat berwuduk, melakukan prosedur berwuduk dan membaca doa sebelum dan sesudah berwuduk dengan betul.

Sebagai orang yang beriman, membaca doa sebelum berwuduk dan doa selepas berwuduk adalah ibadah yang sering dilakukan ketika berwuduk.

Selain mendapat faedah dan kebaikan berwuduk, ia membuat hati kita tenang dan wajah kita berseri setiap hari.

Baca juga: Solat dan Majlis Perasmian - Pendek dan Mudah Dihafal

Solat Sebelum Wudu

Sebelum berwuduk, kita digalakkan untuk memulakan dengan membaca basmallah .

Kemudian, setelah membaca basmallah. Diikuti dengan membaca niat berwuduk secara senyap atau dengan suara rendah.

Membaca niat adalah salah satu amalan undang-undang dalam memulakan ibadah dan pekerjaan. Selain itu, niat adalah kunci yang akan membuka pintu pahala dari Allah SWT. Bacaan doa berikut sebelum berwuduk yang boleh diamalkan setiap hari.

solat sebelum berwuduk

"Nawaitul whudu-a lirof'il hadatsii ashghori fardhon lillaahi ta'aalaa"

"Saya berniat untuk berwuduk untuk menghilangkan hadast fardu yang kecil (wajib) kerana Allah Ta'ala"

Doa Selepas Wuduk

Setelah selesai berwuduk, kita digalakkan membaca doa selepas berwuduk. Doa selepas berwuduk boleh dibaca setelah meninggalkan tempat berwuduk atau ketika pergi ke masjid. Berikut adalah doa selepas berwuduk yang boleh diamalkan.

doa selepas berwuduk

"Asyhadu allaa ilaaha illallah wahdahu laa syariikalahu. Wa asyhadu anna Muhammadan'abduhu wa rasuuluhu Allahumma-j alnii minattabinna waj alnii minal mutathohiirina waj alnii min 'ibadatishalihin. "

“Saya bersaksi bahawa tidak ada Tuhan melainkan satu Tuhan, tidak ada pasangan bagi-Nya. Dan saya bersaksi bahawa nabi Muhammad adalah hamba-Nya dan utusan-Nya. Ya Allah, jadikanlah aku ahli taubat, dan jadikanlah aku orang yang suci, dan jadikanlah aku dari golongan hamba-Mu yang saleh. "

Prosedur Wudu

Wudu mempunyai etika dan prosedur yang telah diajarkan oleh Nabi Muhammad. Di mana, bermula dengan niat untuk memesan yang sesuai dengan rukun wuduk. Berikut ini adalah penjelasan mengenai prosedur berwuduk sesuai dengan rukun wuduk.

1. Niat

Membaca niat adalah rukun wuduk pertama. Membaca niat boleh dilakukan secara senyap atau dengan suara rendah.

Dalam Islam, setiap kali anda ingin melakukan kebaikan atau beribadah, disarankan untuk memulai dengan niat, agar Allah memberkati anda dan membuka pintu untuk pahala ibadah yang kita lakukan.

Perkara yang sama berlaku semasa kita berwuduk. Kita diminta memulakan wuduk dengan membaca niat di dalam hati kita.

Baca juga: Ayat Kursi - Makna, Kebajikan, dan Faedahnya

2. Mencuci muka

Setelah membaca niat berwuduk, prosedur seterusnya untuk berwuduk adalah mencuci muka dengan air sehingga menyentuh seluruh bahagian wajah. Bahagian muka yang dibasuh dengan air merangkumi dahi ke dagu, dan pipi ke tepi telinga.

3. Mencuci Kedua-dua Tangan Hingga Siku

Prosedur seterusnya adalah mencuci tangan ke siku anda. Ini sesuai dengan firman Allah dalam surah Al-Maidah ayat 6 yang bermaksud "... Dan basuhlah tanganmu hingga ke siku ...".

4. Mengusap Bahagian Kepala

Prosedur seterusnya adalah menggosok bahagian kepala. Dalam praktiknya, cara menggosok kepala adalah berbeza dengan mencuci muka.

Lap bahagian kepala dengan menggunakan air hingga mencapai rambut. Tidak semua bahagian kepala dibasuh, tetapi hanya rambut depan.

5. Mencuci kedua kaki ke pergelangan kaki

Prosedur selepas mengelap bahagian kepala adalah mencuci kedua kaki ke pergelangan kaki dengan air. Ini sesuai dengan firman Allah dalam surah Al-Maidah ayat 6 yang bermaksud "Cuci kaki hingga ke pergelangan kaki".

Rasulullah SAW mengesyorkan agar ketika berwuduk, pastikan air menyentuh pergelangan kaki. Untuk mengelakkan kedua pergelangan kaki yang tidak terkena air, dibolehkan mencuci kaki hingga ke betis.

6. Teratur

Prosedur berwuduk mengikut rukun wuduk terakhir adalah teratur. Berwuduk secara teratur di sini bermaksud tahap-tahap melakukan wuduk dilakukan dengan urutan yang betul, melompat tidak dibenarkan, jika anda tidak melakukan urutan rukun wuduk dengan betul, dapat dikatakan bahawa wuduk tidak sah.

Sunnah Wudhu

Selain bersesuaian dengan wuduk dan prosedur berwuduk, sunnah wuduk dapat dilakukan sebagai pelengkap agar ibadah kita sempurna. Berikut adalah sunnah dalam berwuduk

Oleh itu, penjelasan mengenaidoa sebelum dan selepas wuduk bersama dengan bacaan. Semoga bermanfaat!