Jenis Kitaran Air (+ Gambar dan Penjelasan Penuh)

Gambar kitaran air berikut menunjukkan kitaran putaran air di bumi, bermula dari air laut, awan, hujan, hingga kembali ke laut lagi.

Air adalah keperluan asas untuk kehidupan di bumi.

Keperluan asas di sini bermaksud bahawa air adalah keperluan yang sangat penting untuk hidupan.

Dari manusia, haiwan dan bahkan tumbuhan sangat memerlukan air untuk bertahan hidup seperti minum, membantu proses fotosintesis, dan banyak keperluan lain.

Tubuh manusia sendiri terdiri daripada sekitar 50-70% kandungan air termasuk kulit, tisu badan dan semua organ. Oleh itu, tidak ada manusia yang dapat bertahan lama jika dia mengalami dehidrasi atau dehidrasi.

Air yang sangat penting untuk hidup.

Oleh itu, pernahkah kita berfikir mengapa air tidak habis walaupun ia digunakan setiap hari? Walaupun musim kemarau? Jawapannya adalah kerana kitaran air di bumi, yang sebenarnya sebahagian besar bumi kita terdiri daripada air. Untuk keterangan lebih lanjut mengenai kitaran air, mari lihat penjelasan berikut

Kitaran air

Kitaran air adalah kitaran atau peredaran air yang berasal dari bumi kemudian menuju ke atmosfera dan kembali ke bumi yang berlaku secara berterusan. Kitaran air ini menyebabkan mengapa kita tidak kehabisan bekalan air walaupun kita menggunakannya setiap hari.

Bentuk kitaran air berputar dan berlaku secara berterusan sehingga mampu menjaga ketersediaan air di muka bumi ini. Kesan kitaran air ini dapat mengatur suhu persekitaran, hujan, cuaca dan menjaga keseimbangan ekosistem di bumi.

Kitaran air mempunyai jenis yang bergantung pada proses dan tahapnya. Inilah penjelasan lengkapnya

Jenis Kitaran Air

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, terdapat beberapa jenis kitaran air yang bergantung pada proses pandek atau panjang peringkat kitaran. Jenis kitaran air merangkumi kitaran hidrologi pendek, kitaran sederhana dan kitaran panjang.

Baca juga: Kebanyakan Wilayah Timur di Dunia (jawapan LENGKAP): Provinsi dan Ibu Kota mereka

Beberapa jenis kitaran air ini sering berlaku di persekitaran kita, berikut adalah penjelasan dan gambar mengenai kitar air.

1. Kitaran Hidrologi Pendek (Kitaran Kecil)

Gambar kitar air

Kitaran pertama adalah kitaran hidrologi pendek atau sering dikenali sebagai kitaran kecil. Gambaran kitaran air kecil adalah kitaran termudah kerana prosesnya hanya mencapai beberapa tahap.

Wap air yang terbentuk melalui penyejatan air laut kemudian akan diturunkan seperti hujan di kawasan sekitar laut. Kitaran ini dikelaskan sebagai kitaran pendek kerana tidak ada proses adveksi atau pergerakan wap air oleh angin. Berikut adalah proses kitaran hidrologi pendek

 1. Cahaya matahari memberikan tenaga haba ke air laut, menyebabkan air laut menguap dan kemudian berubah menjadi wap air.
 2. Setelah mengalami penyejatan, wap air akan mengalami pemeluwapan (pemeluwapan) dan menjadi awan yang mengandungi wap air.
 3. Awan yang terbentuk kemudian mencapai titik tepu sehingga akan menyebabkan hujan di permukaan laut.

Air hujan yang turun di permukaan laut kemudian akan mengalami putaran semula, bermula dari penyejatan air hingga hujan lagi, ini berlaku secara berterusan dan berterusan.

2. Kitaran Sederhana

Gambar kitaran air sederhana

Seterusnya adalah gambar kitaran air sederhana. Seperti namanya, kitaran ini mempunyai proses dan peringkat yang cukup panjang atau "sederhana" berbanding dengan kitaran hidrologi pendek.

Kitaran sederhana ini biasa berlaku di rantau Dunia. Wap air terbentuk dari proses penyejatan sungai, tasik, laut atau sumber air lain. Kemudian ia mengalami pemeluwapan yang terkonsentrasi untuk membentuk awan, kerana proses adveksi, awan yang terbentuk dibawa oleh angin dan kemudian bergerak menuju ke kawasan berhampiran laut.

Berikut ini adalah penjelasan mengenai proses kitaran sederhana,

 1. Wap air terbentuk, sebagai akibat dari proses penyejatan yang disebabkan oleh pemanasan dari cahaya matahari.
 2. Selepas proses penyejatan, wap air akan dibawa oleh angin sehingga dapat bergerak menuju ke darat.
 3. Wap air akan membentuk awan dan berubah menjadi hujan.
 4. Air hujan akan turun di permukaan kemudian mengalir ke sungai dan mengalir kembali ke laut.
Baca juga: Bagaimana asal usul benua itu terbentuk?

3. Kitaran Panjang

Lengkapkan gambar kitaran air semua proses

Kitaran panjang adalah kitaran air yang biasanya berlaku di kawasan dengan subtropik / empat musim seperti musim panas, musim bunga, musim gugur dan musim sejuk.

Lukiskan kitar air panjang dalam proses yang sama dengan kitar sederhana. Walau bagaimanapun, perbezaannya terletak pada jarak kawasan kitaran panjang yang lebih luas daripada kitaran sederhana. Dalam prosesnya, awan yang terbentuk dalam putaran panjang tidak segera diubah menjadi air hujan, tetapi membentuk salji dan pembentukan glasier.

Berikut adalah proses kitaran panjang,

 1. Cahaya matahari menyebabkan air laut menguap menjadi wap air kerana proses pemanasan.
 2. Wap air akan menjalani proses pemejalwapan.
 3. Proses pemejalwapan ini menyebabkan wap air berubah bentuk menjadi awan yang mengandungi kristal ais.
 4. Kemudian awan akan bergerak dibawa angin menuju ke darat.
 5. Awan akan mengalami hujan dan hujan turun dalam bentuk salji.
 6. Salji yang terkumpul kemudiannya akan membentuk glasier.
 7. Glasier ini akan mencair ke dalam air dan kemudian mengalir ke tanah dan ke sungai.
 8. Air yang mengalir ke sungai akan terus menuju ke laut.

Rujukan

 • Kitaran Air - Pendidikan NASA