Contoh Kes Pelanggaran Hak Asasi Manusia yang Berat di Dunia dan Dunia

contoh pelanggaran ham yang serius

Contoh pelanggaran hak asasi manusia yang serius dalam insiden GS30-PKI, penembakan misteri 1982-1986, pembunuhan beramai-ramai Talang Sari, penembakan pelajar trisakti dan banyak lagi dalam artikel ini.

Setiap manusia yang hidup di bumi mempunyai hak dan tanggungjawabnya sendiri. Istilah hak dan kewajiban itu sendiri diciptakan oleh manusia untuk mencapai tatanan sosial yang sejahtera.

Dalam menjaga keseimbangan antara hak dan kewajiban dalam tatanan sosial manusia, ada peraturan sosial yang dikenal sebagai hak asasi manusia (HAM). Kewujudan hak asasi manusia ini melindungi setiap manusia dari kejahatan oleh manusia lain.

Walau bagaimanapun, hari ini masih terdapat beberapa kes pelaku pelanggaran serius di Dunia dan dunia. Berikut adalah rangkuman beberapa kes pelanggaran hak asasi manusia yang tidak seharusnya dilakukan dengan betul sebagai sesama manusia.

Definisi Hak Asasi Manusia (HAM)

Berdasarkan definisi ini, hak asasi manusia (HAM) adalah konsep undang-undang dan normatif yang menyatakan bahawa setiap manusia mempunyai hak yang wujud.

Hak asasi manusia berlaku bila-bila masa, di mana sahaja dan kepada sesiapa sahaja.

Sebelum wujudnya hak asasi manusia, tidak jarang orang saling membunuh, memperbudak mereka, dan memperlakukan mereka sebagaimana yang mereka mahukan. Hingga akhirnya HAM berusaha untuk menghapus tindakan ini.

Jenis pelanggaran hak asasi manusia yang teruk

1. Jenayah terhadap kemanusiaan

Jenayah terhadap kemanusiaan adalah jenayah yang dilakukan terhadap seseorang atau sekumpulan orang sehingga mereka dilucutkan hak asasi mereka.

Kes pelanggaran berat hak asasi manusia yang termasuk dalam jenayah terhadap kemanusiaan termasuk jenayah apartheid, pembunuhan, penyeksaan, pemerkosaan, perhambaan, dan sebagainya.

Segala bentuk keganasan yang mengakibatkan ancaman nyawa seseorang atau bahkan menghapuskannya dianggap berat.

Beberapa kes remeh mungkin merupakan pelanggaran HA yang serius. Contohnya, menghina atau memanggil orang lain dengan nama yang tidak baik.

Sekiranya mangsa merasa dilecehkan, dia dapat melaporkan pelakunya kepada polis kerana disyaki terlibat dalam kes pelanggaran hak asasi manusia. Manusia sekarang mempunyai pengetahuan yang cukup luas, jadi jika ada tingkah laku yang tidak dapat diterima, mereka dapat segera dipenjarakan.

2. Jenayah Pembunuhan Beramai-ramai

Kejahatan pembunuhan beramai-ramai adalah pembunuhan atau pembunuhan besar-besaran manusia secara besar-besaran dan sistematik di negara atau suku tertentu dengan tujuan memusnahkan suku tersebut sehingga tidak lagi dibiarkan.

Pembunuhan beramai-ramai adalah pelanggaran hak asasi manusia yang teruk kerana ia menyebabkan banyak korban jiwa dengan kekerasan.

kes pelanggaran ham yang serius

Beberapa penyebab timbulnya kes ini diduga disebabkan oleh perbezaan pandangan, termasuk mengenai agama, sosial, atau bahkan perjuangan untuk wilayah.

Bentuk-bentuk keganasan yang dapat dilakukan termasuk pembunuhan, kekerasan fizikal, untuk mencegah kelahiran generasi baru. Pembasmian massa ini sering berlaku pada masa perang.

Di Dunia itu sendiri, tidak ada kes pelanggaran hak asasi manusia yang termasuk dalam jenayah pembunuhan beramai-ramai.

Salah satu contoh kes pembunuhan beramai-ramai adalah perseteruan antara Palestin dan Israel, yang sekarang tidak mengakhiri perang. Selain itu, wujudnya etnik keganasan Rohingya Myanmar juga merupakan kejahatan Genosida.

Contoh Pelanggaran Hak Asasi Manusia yang Serius di Dunia

Terdapat beberapa kes pelanggaran HA yang serius di Dunia. Sebahagian daripada mereka belum selesai sehingga sekarang. Berikut adalah ringkasan contoh kes.

1. Pembunuhan di Dunia 1965 - 1966

Kejadian ini adalah pembunuhan beramai-ramai orang yang disyaki berafiliasi dengan Parti Komunis Dunia yang menyebabkan kira-kira 500,000 hingga 3 juta orang mati.

Kes pelanggaran hak asasi manusia yang berat ini masih dikenang oleh masyarakat Dunia sebagai kejadian Gerakan 30 September yang dikenali sebagai GS30 PKI.

2. Penggambaran Misteri (1982 - 1986)

Kes penembakan misteri, yang sering disingkat Petrus, adalah operasi rahsia semasa pemerintahan Soeharto pada tahun 1980-an. Pada masa itu Petrus digunakan sebagai media untuk mengatasi kadar jenayah yang tinggi.

Operasi ini secara umum meliputi operasi menangkap dan membunuh orang yang dianggap mengganggu keamanan dan ketenteraman masyarakat, terutama di wilayah Jakarta dan Jawa Tengah. Pelaku kejadian ini tidak jelas dan tidak pernah ditangkap. Oleh itu muncul istilah "petrus" (penembak misteri).

Baca juga: Teks Ucapan Persuasif: Definisi, Ciri dan Contoh

Mangsa kejadian ini mencecah 2.000 hingga 10.000 orang, pelakunya disyaki telah membunuh atas perintah jawatan mereka di bawah koordinasi Panglima Komando Indonesia untuk Memulihkan Keselamatan dan Ketenteraman.

3. Pembantaian Talangsari, Lampung (1989)

Tragedi Talangsari 1989 atau Insiden Talangsari 1989 adalah salah satu pelanggaran hak asasi manusia yang serius yang berlaku pada 7 Februari 1989 di Dusun Talangsari III, Desa Lama Rajabasa, Kabupaten Way Jepara, Kabupaten Lampung Timur.

Kejadian ini berasal dari pengukuhan doktrin semasa pemerintahan Soeharto mengenai prinsip tunggal Pancasila. Seoharto menyebut prinsip ini dengan Eka Prasetya Panca Krasa dengan program penghargaan dan latihan Pancasila (P-4).

Program P-4 mensasarkan banyak kumpulan Islam yang pada masa itu mempunyai sikap kritikal terhadap pemerintah New Oder. Pada akhirnya, peraturan ini menimbulkan reaksi dari kelompok-kelompok Islam di Dunia, termasuk kelompok Warsidi di Lampung. Warsidi adalah watak dalam kejadian Talangsari. Di Talangsari, Lampung, Warsidi dijadikan imam oleh Nurhidayat dan rakan-rakannya.

Pemerintah Soeharto, melalui tentera dan polis, mengambil tindakan penindasan untuk mengatasi kumpulan Islam ini. Akhirnya, Warsidi dan kumpulannya dituduh sebagai kumpulan Islam radikal, menyebabkan tragedi pembantaian di mana 130 orang terbunuh dan 229 dianiaya.

4. Tragedi Rumoh Geudong di Aceh (1989 - 1998)

Tragedi Rumoh Geudong adalah tragedi penyiksaan terhadap rakyat Aceh oleh TNI semasa konflik Aceh (1989-1998).

Kejadian ini terjadi di sebuah rumah tradisional Aceh yang dijadikan markas TNI di Desa Billie, Kemukiman Aron, Kecamatan Glumpang Tiga, Kabupaten Pidie, Aceh.

Setelah Raja Lamkuta wafat, Rumoh Geudong juga digunakan sebagai dasar perjuangan menentang penjajahan Jepun.

5. Penggambaran Pelajar Trisakti (1998)

Tragedi Trisakti adalah kejadian tembak pada 12 Mei 1998. Kejadian ini berlaku terhadap penunjuk perasaan pelajar yang menuntut Suharto berundur dari jawatannya.

Penunjuk perasaan dan pelajar menuntut agar pemerintah segera melakukan pembaharuan kerana berlakunya korupsi, kolusi dan nepotisme (KKN) yang berlarutan yang menyeret negara ini ke dalam krisis kewangan.

Ketika demonstrasi itu berlaku, terdapat ketegangan antara pihak berkuasa dan para demonstran kerana kehadiran provokator. Tanpa mengetahui pencetus, pasukan keselamatan tiba-tiba menyerang pelajar dengan tembakan dan gas pemedih mata.

Akibat dari kejadian ini, empat pelajar Universiti Trisaksi iaitu Elang Mulia Lesmana, Hafidhin Royan, Hery Hartanto, dan Hendriawan Sie yang mati ditembak dan puluhan yang lain cedera.

6. Penculikan dan Kehilangan Paksa (1997 - 1998)

Penculikan aktivis 1997/1998 adalah kejadian penghilangan paksa atau penculikan aktivis pro-demokrasi yang berlaku sebelum Pilihan Raya Umum 1997 (Pemilu) dan Sidang Umum Majlis Perundingan Rakyat (MPR) 1998.

Mengenai jumlah mangsa hilangnya orang itu, 1 orang terbunuh, 11 orang diseksa, 12 orang dianiaya, 23 orang hilang secara paksa, dan 19 orang sewenang-wenangnya kehilangan kebebasan fizikal mereka.

7. Tragedi Semanggi I dan II (1998 - 1999)

Tragedi Semanggi merujuk kepada 2 insiden tunjuk perasaan masyarakat terhadap pelaksanaan dan agenda Sesi Khas MPR yang mengakibatkan kematian orang awam.

Kejadian pertama yang dikenali sebagai tragedi Semanggi I berlaku pada 11-13 November 1998, semasa Pemerintahan Peralihan Dunia, yang mengakibatkan kematian 17 orang awam.

Kejadian kedua yang dikenali sebagai Tragedi Semanggi II berlaku pada 24 September 1999, yang mengorbankan seorang pelajar dan 11 yang lain di seluruh Jakarta dan menyebabkan 217 cedera.

8. Tragedi Persimpangan Kertas Kraf Aceh (KKA) di Aceh (1999)

Tragedi KKA Simpang juga dikenali sebagai Kejadian Dewantara atau Tragedi Krueng Geukueh. Kejadian ini terjadi semasa konflik Aceh pada 3 Mei 1999 di Kabupaten Dewantar, Aceh.

Pada masa itu, pasukan tentera Dunia melepaskan tembakan ke arah sekumpulan orang yang melakukan tunjuk perasaan terhadap insiden penganiayaan orang awam yang berlaku pada 30 April di Cot Murong, Lhokseumawe.

Pelaku kejadian ini masih belum ditangkap dan dibulatkan. Hingga kini kejadian ini masih diperingati oleh masyarakat Aceh.

Contoh Kes Pelanggaran Hak Asasi Manusia yang Berat di Dunia

Selain dunia, kes pelanggaran hak asasi manusia juga berlaku di dunia antarabangsa. Berikut adalah beberapa insiden pelanggaran hak asasi manusia dari pelbagai negara.

1. Penindasan terhadap Muslim Rohingya di Myanmar

Umat ​​Islam Rohingya adalah etnik minoriti yang tinggal di negeri Rakhine, Myanmar. Kewujudan Muslim Rohingya telah wujud sejak nenek moyang mereka.

Namun, pada tahun 2015, Pemerintah Myanmar, mengusir mereka dan membantai mereka yang enggan berpindah. Mereka dilucutkan hak mereka kerana mereka adalah kumpulan minoriti dan dianggap tidak mempunyai kewarganegaraan.

Pada tahun pertama, sebanyak 80,000 orang Rohingya ditinggalkan tanpa tempat tinggal, 1200 orang hilang, dan 650 orang mati. Menurut laporan Reuters, kira-kira 700,000 etnik Rohingya melarikan diri dari serangan tentera Myanmar semasa pelanggaran hak asasi manusia yang berlangsung dari 2016 hingga 2017.

Baca juga: Contoh Teks Huraian (PENUH): Tsunami, Banjir, Sosial, dan Budaya

2. Pelanggaran hak asasi manusia Israel terhadap Palestin

Pada mulanya, orang-orang Yahudi ini hidup selaras dengan Palestin. Namun, lama-kelamaan mereka malah membentuk sebuah negeri dan mengiktiraf tanah Palestin yang mereka tinggali sebagai kekuatan mereka.

Kini, Israel telah mencaplok wilayah Palestin dan mengusir warganya sehingga negara ini menjadi negara kecil dan mudah ditindas.

Tentera Israel juga rajin melakukan serangan ketenteraan ke atas rakyat Palestin. Banyak orang awam dan bahkan sukarelawan menjadi mangsa serangan ini.

Israel juga mengadakan sekatan, sehingga rakyat Palestin memiliki akses yang sangat terbatas. Mereka hanya dapat mengakses makanan dan ubat-ubatan, itu hanya dalam jumlah terhad. Akses masuk dan keluar dari Palestin juga diperketat oleh tentera Israel.

3. Kekejaman Hitler

Semasa pemerintahan Adolf Hitler, warga Yahudi yang tinggal di Jerman merasakan kehidupan yang tegang. Mereka diusir dan dibantai oleh pemimpin Nazi ini.

Pembunuhan beramai-ramai ini dikenali sebagai Holocaust dan membunuh sekitar 6 juta orang Yahudi. Pembantaian besar-besaran ini berlaku semasa era perang dunia kedua.

Orang Yahudi Eropah yang tinggal di Jerman atau di bawah kawalannya dibawa ke kem konsentrasi. Di sana, mereka diseksa atau diperintahkan untuk melakukan kerja paksa sehingga mereka mati. Yang lain dibawa ke kem pemusnahan di mana mereka dimasukkan ke dalam bilik gas hingga mati.

4. Kekejaman Husni Mubarak di Mesir

Husni Mubarak adalah diktator Mesir yang telah berkuasa selama 30 tahun, dari tahun 1981 hingga 2011. Dia ditolak oleh demonstran di Kaherah.

Penunjuk perasaan kemudian ditembak oleh pengikut Mubarak sehingga ratusan penunjuk perasaan terbunuh. Mubarak juga terkenal kerana otoriter dan kejam.

Sepanjang tempohnya, banyak kes penyiksaan dan penculikan dibuat oleh polis. Sasaran polis adalah orang pembangkang. Di samping itu, banyak tahanan telah diperlakukan dengan kejam.

Oleh itu, dilaporkan bahwa, dari tahun 2000 hingga 2009, ada 125 kes penyiksaan yang mengakibatkan kematian tahanan.

5. Pelanggaran hak asasi manusia Soviet Union terhadap Afghanistan

Dari 1979 hingga 1990, Kesatuan Soviet, yang kini berpecah menjadi Rusia dan negara lain, campur tangan menentang Afghanistan.

Pada mulanya, 85 ribu tentera Uni Soviet datang ke negara ini untuk membantu pemerintah mengatasi pergolakan yang sedang berlaku dan mereka berniat mewujudkan perdamaian.

Namun, alasan ini ternyata hanya sebagai penutup. Mereka malah memecahbelahkan Afghanistan menjadi beberapa negeri.

Tentera Soviet juga menyerang sesiapa sahaja yang mereka anggap mencurigakan dan menghalang tujuan mereka. Akibatnya, banyak orang Afghanistan telah mati.

6. Pelanggaran hak asasi manusia yang serius oleh Bashar Al Assad

Bassar Al Ashad adalah pemimpin Syria. Dia telah memimpin negara ini sejak tahun 2000, menggantikan ayahnya yang telah meninggal dunia.

Rejim pemerintahannya adalah rejim yang kejam. Banyak dasar presiden ditentang oleh rakyat melalui demonstrasi.

Semasa rejim ini, terdapat banyak kekejaman yang berlaku. Penyeksaan, pemerkosaan wanita Yazidi, dan serangan terhadap kumpulan yang dianggap pemberontak.

Sehingga kini, perang saudara di Syria masih berterusan dan mengakibatkan 500 ribu orang mati dan 11 juta orang kehilangan tempat tinggal.

7. Pembunuhan beramai-ramai orang Islam Bosnia

Dari tahun 1992 hingga 1995, berlaku perang saudara antara Bosnia dan Serbia. Perang ini berlaku setelah Yugoslavia berpecah menjadi negeri-negeri kecil. Dalam perang ini, 800 orang Muslim Bosnia yang tinggal di Sebrenica dibantai.

8. Kekejaman Rejim Apartheid

Rezim apartheid atau kulit putih berkuasa di Afrika Selatan setelah Perang Dunia II. Dalam peraturan rejim ini, kaum hitam atau berwarna dipisahkan dalam pelbagai aspek kehidupan.

Orang kulit putih, yang sebenarnya minoriti, menguasai 80% Afrika Selatan. Selebihnya, yang dikenali sebagai tanah air, disediakan untuk orang kulit hitam.

Salah satu contoh politik apartheid ini ialah pemisahan kemudahan awam. Hospital, tempat pelancongan, sekolah, dan kemudahan lain yang digunakan oleh orang kulit putih tidak boleh digunakan oleh orang kulit hitam.

Orang Asli dari Afrika Selatan juga mesti mempunyai izin jika mereka ingin meninggalkan tanah air. Kerana tindakan diskriminasi yang tidak berperikemanusiaan ini, orang kulit hitam memprotes. Tetapi malangnya, protes ini hanya mengakibatkan kematian 500 hingga 1000 orang kulit hitam.


Ini adalah tinjauan mengenai contoh-contoh kes pelanggaran hak asasi manusia yang telah berlaku di Dunia dan di peringkat antarabangsa. Semoga ini bermanfaat.