Definisi Bioteknologi dan Contoh Penggunaannya

pemahaman mengenai bioteknologi

Bioteknologi adalah cabang sains yang mengkaji penggunaan benda hidup dan produk makhluk hidup (enzim, alkohol) dalam proses pengeluaran untuk menghasilkan barang dan perkhidmatan.

Makhluk hidup yang digunakan dalam bioteknologi disebut sebagai agen bioteknologi, iaitu dalam bentuk mikroorganisma yang dapat membantu proses bioteknologi, seperti: bakteria, kulat, virus dan lain-lain.

Bioteknologi telah digunakan selama lebih dari 6000 tahun untuk menghasilkan produk yang diinginkan menggunakan mikroorganisma, seperti roti, kicap, keju, dan lain-lain.

Aplikasi Bioteknologi

pemahaman mengenai bioteknologi

Penerapan bioteknologi dalam dunia perubatan telah terbukti dengan penemuan vaksin, antibiotik dan insulin, walaupun hasilnya belum sempurna sehingga jumlahnya terbatas.

Namun, perubahan ketara berlaku setelah penemuan bioreaktor oleh Louis Pasteur. Supaya dengan alat ini, produk yang dihasilkan dapat lebih banyak dan terkini.

Sehingga kini, bioteknologi berkembang pesat, terutama di negara maju. Kemajuan ini ditandai dengan penemuan pelbagai teknologi seperti kejuruteraan genetik, kultur tisu, DNA rekombinan, pembiakan sel induk, pengklonan, dan lain-lain.

Teknologi ini juga memungkinkan kita mendapatkan penawar penyakit genetik dan kronik yang tidak dapat disembuhkan, seperti barah atau AIDS.

Aplikasi bioteknologi dalam sektor makanan menggunakan teknologi kejuruteraan genetik, kultur tisu dan DNA rekombinan. Aplikasi ini menghasilkan tanaman dengan sifat dan produk yang unggul kerana mengandungi nutrien yang tinggi dan juga lebih tahan terhadap perosak dan tekanan persekitaran.

Sementara itu, penyelidikan dalam bidang pengembangan sel induk memungkinkan mangsa stroke yang kehilangan atau kerosakan tisu untuk pulih seperti sebelumnya.

Namun, kemajuan dalam bidang bioteknologi ini tidak dapat dipisahkan dari berbagai kontroversi seputar perkembangan teknologi tersebut. Seperti teknologi pengklonan dan kejuruteraan genetik tanaman makanan, ia mendapat kebaikan dan keburukan dari pelbagai kumpulan.

Baca juga: BUMN Is- Definisi, Peranan, dan Contoh Perusahaan Milik Negara

Jenis Bioteknologi

Bioteknologi terbahagi kepada 2 jenis, iaitu bioteknologi konvensional (sederhana) dan bioteknologi moden.

Bioteknologi konvensional menggunakan biologi, biokimia, atau kejuruteraan dalam tahap yang terhad.

Sementara itu, yang moden telah menggunakan teknik kejuruteraan peringkat tinggi dan disasarkan sehingga hasilnya dapat dikendalikan dengan baik.

Berdasarkan warna, bioteknologi terbahagi kepada empat cabang sains, iaitu:

Bioteknologi merah

Satu cabang bioteknologi yang mengkaji penerapan bioteknologi dalam bidang perubatan. Skopnya merangkumi keseluruhan spektrum perubatan manusia, dari peringkat pencegahan, diagnosis dan rawatan.

Contoh penerapannya adalah penggunaan organisme untuk menghasilkan ubat dan vaksin, penggunaan sel induk untuk perubatan regeneratif, dan terapi gen untuk merawat penyakit genetik dengan memasukkan atau mengganti gen yang tidak normal dengan gen yang normal.

Bioteknologi putih / kelabu (bioteknologi putih / kelabu)

Biasanya digunakan dalam industri seperti pengembangan dan pengeluaran sebatian baru dan pembuatan sumber tenaga yang boleh diperbaharui.

Dengan memanipulasi mikroorganisma seperti bakteria dan ragi atau ragi, enzim dan organisma yang lebih baik telah diciptakan untuk memudahkan pengeluaran dan rawatan sisa industri. Pencucian (pelunturan) minyak dan mineral dari tanah untuk meningkatkan kecekapan penambangan, dan pembuatan bir dengan ragi.

Bioteknologi hijau (bioteknologi hijau)

Bioteknologi Hijau, yang mengkaji aplikasi dalam pertanian dan penternakan. Dalam bidang pertanian, cabang sains ini berperanan dalam menghasilkan tanaman tahan hama, bahan makanan dengan kandungan nutrien yang lebih tinggi dan tanaman yang menghasilkan ubat atau sebatian yang berguna.

Sementara itu, dalam bidang peternakan, binatang telah digunakan sebagai "bioreaktor" untuk menghasilkan produk penting. Seperti kambing, sapi, domba, dan ayam telah digunakan sebagai penghasil antibodi pelindung yang membantu sel tubuh mengenali dan melawan sebatian asing (antigen).

Baca juga: Petua Trik Lulus Pilihan Ujian Surat Kabar (Gunakan Kaedah Ini)

Bioteknologi biru (bioteknologi biru)

Juga disebut bioteknologi akuatik atau akuatik yang mengawal proses yang berlaku di persekitaran air.

Seperti akuakultur, yang dapat menanam ikan laut atau kerang dalam keadaan terkawal sebagai sumber makanan, (dianggarkan 30% ikan yang dimakan di seluruh dunia dihasilkan oleh akuakultur).

Perkembangan dalam bioteknologi akuatik merangkumi teknik genetik untuk menghasilkan tiram yang tahan penyakit dan vaksin terhadap virus yang menyerang ikan salmon dan ikan lain.

Contoh lain adalah salmon GMO, yang mempunyai kelebihan hormon pertumbuhan, menghasilkan kadar pertumbuhan yang lebih cepat dalam jangka waktu yang agak singkat.

Oleh itu, perbincangan mengenai makna bioteknologi dan penggunaannya dalam kehidupan seharian, mungkin bermanfaat.