Gerhana sering berlaku, adakah ini tanda akhir?

Saya menemui banyak reaksi unik ketika Saintif (atau media lain) memaklumkan mengenai gerhana tersebut. Responsnya adalah seperti ini:

Baiklah, mesti ada banyak orang yang menganggap bahawa tindak balas itu pelik dan tidak penting, tetapi mari kita memikirkannya sejenak ... adakah itu benar?

Pendek kata, tidak. Sekiranya kita menganggap peristiwa kiamat atau akhir dunia didahului oleh tanda-tanda kejadian alam yang jarang berlaku, maka gerhana pasti bukan salah satu tanda, kerana gerhana adalah peristiwa biasa yang sering terjadi dan kejadiannya adalah berkala.

Sejak awal sistem suria stabil dan bumi tidak mempunyai penghuninya, hingga sekarang ketika penduduk bumi hampir sesak, gerhana masih berlaku seperti itu.

Hanya kita (sebilangan daripada kita), yang kurang memahami dan kemudian meneka bahawa gerhana telah berlaku baru-baru ini. Walaupun begitu selalu seperti itu.

Tahun ini, gerhana berlaku 5 kali dalam:

 • 31 Januari 2018, jumlah gerhana bulan.
 • 15 Februari 2018, gerhana matahari separa (bukan di Dunia)
 • 13 Julai 2018, gerhana matahari separa (bukan di Dunia
 • 28 Julai 2018, jumlah gerhana bulan
 • 11 Ogos 2018, gerhana matahari separa

Gambar yang dihasilkan untuk gerhana

Gerhana adalah kejadian semula jadi yang biasa berlaku. Gerhana matahari berlaku ketika bulan menutupi matahari, dan gerhana bulan berlaku ketika bayangan bumi menutupi bulan.

Dalam setahun, sekurang-kurangnya 4 gerhana akan berlaku dan maksimum 7 gerhana akan berlaku. Keadaan minimum terdiri daripada dua gerhana matahari dan dua gerhana bulan total.

Syarat maksimum terdiri daripada kemungkinan konfigurasi berikut:

 • 5 gerhana matahari + 2 gerhana bulan, seperti pada tahun 1935, 2206.
 • 4 gerhana matahari + 3 gerhana bulan, seperti pada tahun 1982, 2094.
 • 3 gerhana matahari + 4 gerhana bulan, seperti pada tahun 1973, 2038.
 • 2 gerhana matahari + 5 gerhana bulan, seperti pada tahun 1879, 2132.

Oleh itu, jangan terkejut apabila anda melihat peristiwa gerhana bulan di Dunia yang hanya berlaku dua kali tahun ini. Ada kemungkinan bahwa dalam setahun akan ada total 7 gerhana, dan itu adalah perkara biasa, bukan tanda kiamat.

Baca juga: Penjelasan mengenai punca gangguan bekalan elektrik di Jawa Barat pada hari Ahad lalu

Sekiranya hanya dalam setahun terdapat 50 gerhana yang tidak dapat diramalkan ... baik, anda harus bersiap sedia untuk bertaubat (saya juga).

Ketakutan gerhana sebagai tanda akhir tidak hanya dialami oleh dua orang yang komennya saya buat di awal makalah ini. Terdapat banyak orang di luar sana dengan kebimbangan yang serupa.

Dan ini juga berlaku di Amerika.

Pada 21 Ogos 2017, terdapat gerhana matahari total di Amerika Syarikat. Gerhana ini adalah gerhana matahari total yang melintasi Amerika selepas tahun 1918.

Ramai yang bersemangat, tetapi ada yang takut.

Berbagai kumpulan agama di Amerika menganggap bahawa gerhana adalah tanda kiamat dan mesej untuk kedatangan  Kesengsaraan,  di mana bencana besar akan menghancurkan 75% umat manusia.

Lalu mengapa orang-orang ini menganggap gerhana sebagai tanda kiamat?

Seperti yang dikatakan oleh Edwin Krupp dari Griffith Observatory di California, ini kerana mereka jarang menikmati gerhana secara langsung, menjadikan mereka menganggap gerhana adalah kejadian yang jarang berlaku.

Gerhana berlaku sekurang-kurangnya empat kali dalam setahun, tetapi gerhana ini tidak berlaku di semua pelosok bumi. Hanya tempat-tempat tertentu yang mengalaminya. Contohnya, gerhana matahari total di Amerika yang hanya berlaku lagi pada tahun 2017 sejak tahun 1918, sedangkan sudah tentu terdapat banyak gerhana matahari lain yang telah berlaku - walaupun di tempat lain.

Kemudian, kesan yang dihasilkan oleh gerhana matahari itu sungguh menakutkan. Suatu petang yang cerah, tiba-tiba langit menjadi gelap. Matahari nampaknya akan keluar. Sudah tentu ia menakutkan, bagaimana jika dia tidak kembali?

Tamadun China kuno percaya bahawa gerhana berlaku kerana seekor naga di angkasa memakan matahari atau bulan. Perkara yang sama dipercayai di banyak tempat, seperti serigala langit Viking, katak Vietnam, dan tidak semestinya jauh, yakni Buto Ijo, yang dipercayai oleh masyarakat tradisional Nusantara.

Baca juga: Benarkah manusia telah mendarat di bulan?

Untuk menangkis pemakan matahari dan bulan ini, mereka memotong gendang, pokok, atau apa sahaja yang mengeluarkan suara yang kuat. Tetapi ketika itu, ketika mereka tidak mengetahui punca gerhana. Masa berlalu, pemahaman manusia semakin meningkat dan mereka tahu apa yang sebenarnya berlaku.

Gerhana bulan berlaku secara berkala. Pola ini pertama kali difahami oleh peradaban Mesopotamia, ketika mereka mendapati bahawa gerhana ciri serupa akan terjadi setiap 18 tahun 10/11 hari. Corak ini dipanggil Kitaran Saros.

Dengan corak ini, mereka tahu kapan gerhana selanjutnya akan berlaku - walaupun tidak tepat. Mengenai mengapa dan bagaimana gerhana ini terjadi, maka ketika gerhana berlaku pada awal corak, mereka belum tahu.

Pada zaman ini, sains telah maju dan manusia telah memahami gerhana dengan sangat baik. Perincian setiap kejadian gerhana dapat diramalkan sebelumnya, termasuk: waktu kejadian, lokasi mana, betapa gelapnya, jenis gerhana, dan sebagainya.

Ini semua dapat dicapai apabila pemahaman mengenai corak dan peristiwa fizikal sebenar dapat difahami dengan baik.

Gerhana adalah kejadian semula jadi yang sangat indah, kerana sangat sesuai untuk anda kagum dan menikmati keindahannya. Tidak perlu takut kerana itu bukan tanda akhir.

Jadi, nikmati gerhana bulan sepenuhnya pada 28 Julai esok!

Rujukan:

 • Gerhana oleh Rinto Anugraha
 • Sekiranya anda menganggap gerhana bermaksud hari kiamat, anda bukan yang pertama - BBC
 • Pengiraan jumlah gerhana bulan pada 31 Januari 2018 oleh Saintif