Memegang kucing menjadikannya tidak subur, benarkah? (Jawapan dan Cadangan bagi Anda Yang Suka Kucing, Tetapi Takut Kemandulan!)

Sejak dulu, ibu bapa kita sering mengingatkan kita, “ Jangan suka menyentuh kucing, jika anda menyedut bulu mereka, anda boleh menjadi steril! "Terutama jika anak itu perempuan. Alamak, menakutkan juga?

Tetapi, orang yang suka kucing akan menjawab:

"Lagipun, saya dan keluarga mempunyai kucing ... kenapa keluarga saya mempunyai banyak anak?"

Jadi ... Apa yang salah dengan kucing? Adakah benar bahawa menyentuh kucing menyebabkan kemandulan?

Sebenarnya itu bukan kesalahan kucing jika seseorang tidak subur setelah berinteraksi dengannya.

T oxoplasma gondii adalah protozoan parasit yang boleh menjangkiti saluran gastrointestinal kucing. Apabila kucing yang dijangkiti membuang air besar di persekitaran, oosit dari parasit keluar bersama tinja.

Nah, Toxoplasma gondii boleh menjangkiti haiwan lain - termasuk manusia - dan boleh menyebabkan Toxoplasmosis.

Penyakit ini akan menyebabkan kemandulan. Jadi, ini bukan kerana anda menyedut rambut kucing, kawan !

Harus diingat bahawa tidak semua kucing di alam liar dijangkiti T. gondii .

Namun, kita masih harus berhati-hati ketika menyentuh kucing liar. Walaupun parasit hanya boleh melalui kotoran, beberapa kucing liar tidak pandai membersihkan diri, terutama kucing kecil. Kadang kala, najis kucing masih tersekat pada bulu di sekitar dubur dan ekor.

Inilah yang harus diketahui oleh orang yang gemar menyentuh kucing.

Semua agama mengajar untuk berbuat baik kepada sesama makhluk, termasuk haiwan. Sekarang, bagaimana jika ada kucing yang memerlukan pertolongan di jalan raya, tetapi kita terlalu takut menjadi tidak subur jika kita menolongnya?

manusia dan kucing

Pertama sekali, saya perlu mengatakan bahawa haiwan yang boleh menyebarkan Toksoplasmosis bukan hanya kucing. Haiwan seperti anjing dan burung yang berada di persekitaran juga boleh menyebarkan penyakit ini.

Baca juga: Jenis kucing dan cara yang betul untuk memelihara kucing (menurut sains)

Sebenarnya, Toxoplasmosis sebenarnya boleh disebarkan oleh susu, daging lembu, atau ayam yang belum dimasak! Alamak, berhati-hatilah yang suka makan sate separuh masak!

Sebenarnya, ada beberapa perkara mudah yang dapat dilakukan oleh manusia untuk mencegah penularan, iaitu:

  • Basuh tangan anda setelah menyentuh haiwan liar, tanpa mengira haiwan itu
  • Sekiranya memelihara haiwan, selalu basuh tangan anda setelah membersihkan kandang
  • Periksa haiwan kesayangan ke doktor haiwan, sama ada ia dijangkiti T. gondii atau tidak
  • Vaksin T. gondii pada kucing peliharaan
  • Hanya makan daging yang dimasak dengan baik

Jadi, jangan biarkan kucing menolong kerana takut kemandulan, ya!

Terdapat anggapan yang mendalam dalam masyarakat bahawa apabila kita dijangkiti penyakit ini, kita akan subur selamanya.

Sebenarnya, anggapan ini salah!

Toksoplasmosis adalah penyakit yang dapat disembuhkan, walaupun rawatan boleh memakan masa hingga bertahun-tahun. Penyakit ini dapat dikesan dengan melakukan ujian darah, dan biasanya termasuk dalam paket pemeriksaan penyakit pra-pernikahan.

Pakej pemeriksaan darah ini biasanya disebut sebagai Panel TORCH: Toxoplasmosis, Lainnya (HIV, Varicella, Hepatitis, Parvovirus), Rubella, Cytomegalovirus, Herpes Simplex, dan Sifilis.

Pemeriksaan ini sangat disarankan bagi mereka yang ingin berkahwin dan mempunyai anak, kerana semua penyakit yang diliputi oleh TORCH boleh menyebabkan kecacatan dan bahkan keguguran bayi, yang boleh menyebabkan kemandulan.

Sekiranya anda atau pasangan anda diketahui positif Toksoplasmosis, langkah seterusnya adalah berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Bawa keputusan ujian makmal anda, dan doktor akan memberi anda ubat yang sesuai.

Jadi, sekarang tidak perlu takut untuk memegang kucing lagi, bukan?

Rujukan:

  • Dabritz HA, Conrad PA. 2010. Kucing dan toksoplasma: Implikasi terhadap kesihatan awam. Zoonosis dan kesihatan awam. 57: 34–52. doi: 10.1111 / j.1863 | 2378.2009.01273.x.
  • Iskandar T. 2005. Pencegahan toksoplasmosis melalui diet dan hidup sihat. Di dalam: Bengkel kebangsaan penyakit zoonosis. [Internet]. [Masa dan tempat perjumpaan tidak diketahui]. Bogor (ID): Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Peternakan. hlm 235–241; [dimuat turun pada 22 Ogos 2017].
  • Iskandar T. 1999. Tinjauan toksoplasmosis pada haiwan dan manusia. Wartazoa. 8 (2): 58–63.
  • Garis Kesihatan. 2018. Skrin TORCH. [Internet]. Boleh diakses di: //www.healthline.com/health/torch-screen