Apakah kotak hitam di kapal terbang? Ini adalah bagaimana ia berfungsi

Kotak hitam itu dibincangkan sejak Isnin (29/10), ketika berlaku kemalangan di pesawat Lion Air JT610 (PK-LQP) di teluk Karawang.

Seperti biasa berlaku dalam kes-kes nahas kapal terbang, perkara yang paling penting dicari selain mencari di mana mangsa mencari kotak  hitam (kotak hitam).

Kotak hitam adalah alat rakaman data penerbangan, yang berguna untuk membantu siasatan kemalangan pesawat.

satah kotak hitam

Kotak hitam terdiri daripada dua elemen:

  • Perakam Data Penerbangan (FDR)

    Catat semua perkara teknikal yang berkaitan dengan penerbangan (ketinggian, kelajuan, tenaga enjin jet, dll.)

  • Perakam Suara Kokpit (CVR)

    Merakam suara di kokpit pesawat dalam bentuk percakapan antara juruterbang dan juruterbang, serta perbualan dengan pegawai di lapangan terbang.

Kotak hitam mempunyai keupayaan untuk menahan suhu, air, dan kejutan yang melampau.

Ciri-ciri ini menjadikan kotak hitam pesawat menjadi salah satu bahagian terpenting dalam penyiasatan kemalangan pesawat.

Walaupun dikenali sebagai kotak hitam, kotak hitam sebenarnya berwarna oren.

Warna oren ini sangat penting agar proses pencarian kotak hitam menjadi lebih mudah apabila berlaku kemalangan kapal terbang, kerana warnanya yang mencolok.

Kotak hitam nama muncul kerana pada mulanya kotak rakaman data ini memang hitam ketika pertama kali dibuat oleh Dave Warren dari Australia pada tahun 1953.

Gambar berkaitan

Namun, berdasarkan semua pertimbangan dan beberapa perkembangan sistem, saat ini kotak hitam dibuat dengan warna oren.

Pada mulanya, versi awal kotak hitam diletakkan dengan bebas di kokpit (hidung pesawat).

Baca juga: Jangan Belajar Sebelum Peperiksaan

Namun, ini ternyata tidak berkesan kerana hidung pesawat adalah salah satu bahagian dengan kerosakan paling banyak setiap kali berlaku kemalangan.

Oleh kerana itu, sekarang kotak hitam diletakkan di ekor, dengan alasan ia mempunyai kemungkinan kerosakan paling sedikit dibandingkan dengan bahagian pesawat yang lain.

Setelah kotak hitam pesawat dijumpai, pihak berkuasa akan melakukan pemulihan dan penyiasatan data yang tersimpan di dalamnya.

Secara umum, kotak hitam dijumpai dalam keadaan yang rosak: penyok atau terbakar. Sekiranya ini berlaku, maka penyiasat akan melepaskan papan memori, membersihkan dan memasang kabel antara muka memori baru, dan perkara lain yang membolehkan data dalam kotak hitam dibaca semula.

Proses ini boleh memakan masa beberapa minggu atau bulan.

Dengan data ini, pihak berkuasa akan mengetahui dengan tepat apa yang berlaku pada pesawat sebelum kemalangan, termasuk keadaan pesawat dan perbualan yang dilakukan oleh juruterbang.

Rujukan:

  • Bagaimana kotak hitam berfungsi?
  • Apakah kotak hitam di dalam kapal terbang?
  • Mengapa ia dipanggil kotak hitam jika sebenarnya berwarna oren