Setelah Makan Buah Ajaib Ini, Semua Makanan Anda Manis

Apa yang anda rasa apabila anda merasa kopi? Pasti pahit dan sedikit masam, betul.

Bagaimana dengan limau, lemon, atau cuka? Pasti masam!

Namun, apa yang berlaku apabila anda mencuba semua ramuan ini setelah memakan Buah Ajaib ?

Yap!

Kopi, lemon, cuka, dan bahan makanan lain akan terasa manis tanpa anda perlu mengambil gula. Oleh itu, sangat selamat bagi anda yang sedang menjalani diet.

Apa itu Buah Ajaib ?

Buah Miracle  ( Buah Ajaib ) yang mempunyai nama Latin Synsepalum dulcificum adalah tanaman asli Afrika Barat yang masih diklasifikasikan sebagai keluarga sapothus (Sapotaceae).

Buahnya berbentuk buah beri, sehingga sering disebut sebagai buah beri ajaib.

Buah Miracle telah lama digunakan oleh masyarakat setempat untuk meningkatkan rasa makanan tradisional mereka, iaitu roti jagung. Selain itu, orang juga menggunakan buah ini sebagai pemanis semula jadi dalam beberapa makanan dan minuman seperti cuka, bir, dan acar.

Buah keajaiban ini sendiri sebenarnya tidak terlalu manis atau boleh dikatakan mempunyai kandungan gula yang rendah.

Walau bagaimanapun, Miracle Fruit mempunyai molekul glikoprotein, iaitu miraculin, yang merupakan kunci mengapa buah ini disebut buah ajaib.

Lidah manusia terdiri daripada banyak rasa yang disebut papillae yang tersebar di seluruh permukaan lidah. Setiap papillae mengandungi sel reseptor yang dapat menyampaikan persepsi rasa manis, masin, masam, atau pahit ke otak.

Apabila anda memakan Buah Ajaib, lapisan atau filem akan terbentuk di lidah anda, yang menunjukkan bahawa miraculin terikat pada reseptor pada papila. Miraculin mengikat dan menyekat secara khusus dengan reseptor rasa manis.

Baca juga: 15+ pewarna semula jadi yang selamat untuk makanan (Senarai Lengkap)

Kemudian, pada pH berasid, seperti ketika anda mengonsumsi lemon, miraculin akan aktif dengan mengubah bentuknya, melemahkan reseptor rasa masam, dan meningkatkan persepsi rasa manis di otak.

Acara ini akan berlangsung sekitar 30 minit sehingga rasa anda kembali normal.

Sensasi aftertaste ini juga akan meningkat sekiranya makanan yang anda makan berasid.

Rendah kalori

Buah Miracle juga mengandungi kalori rendah, anda tahu!

Satu buah hanya mengandungi ½ kalori.

Di samping itu, ia mengandungi antioksidan dan pelbagai vitamin seperti vitamin, C, vitamin, K, vitamin A, vitamin E, dan beberapa asid amino penting yang penting untuk tubuh.

Buah beri ini juga mengandungi pelbagai manfaat kesihatan seperti menurunkan berat badan, meningkatkan daya tahan tubuh, meningkatkan kesihatan mata, dan mengawal pengambilan gula bagi pesakit diabetes.

Berikut adalah beberapa cadangan untuk makanan dan minuman yang sesuai untuk dimakan dengan Miracle Fruit , seperti limau atau lemon, cuka balsamic, krim keju (akan terasa seperti cheesecake), kiwi, teh, dan banyak lagi.

Tetapi ingat!

Buah beri ini hanya mempengaruhi deria rasa anda, dan sama sekali tidak mempengaruhi perut anda.

Jadi, walaupun makanan anda terasa manis, jangan terlalu banyak mengambil lemon atau cuka.

Kerana, perut anda tidak tahan dengan rasa masam ini atau pH rendah

Rujukan:

  • Koizumi A, Tsuchiya A, Nakajima K, Ito K, Terada T, Shimizu-Ibuka A, Briand L, Asakura T, Misaka T, Abe K. 2011. Reseptor rasa manis manusia memancarkan rasa manis yang disebabkan oleh asid dari miraculin. Pro. Natl. Acad. Sains.  108 (40): 16819–24.
  • Lipatova, O. dan Campolattaro, MM 2016. The Miracle Fruit: Satu Latihan Makmal Sarjana dalam Sensasi Rasa dan Persepsi. Jurnal Pendidikan Neurosains Sarjana Muda (JUNE). 15 (1): A56-A60
  • McCurry, J. 2005. Miracle berry membolehkan pemakanan Jepun mendapat manis dari masam . London: The Guardian.
  • Oliver-Bever, Bep. 1986. Tumbuhan perubatan di Afrika Barat tropika . UK: Cambridge University Press.
  • Synsepalum dulcificum (Schumach. & Thonn.) Daniell . Pangkalan Data Tumbuhan Berbunga Afrika . Conservatoire et Jardin Botaniques de la Ville Genève - Institut Keanekaragaman Hayati Afrika Selatan.
  • Manfaat Kesihatan Buah Ajaib
  • Apa yang Perlu Dimakan Dengan Miracle Berries