7+ Laman Muat turun Ebook Percuma, Dijamin Mudah dan Cepat

muat turun ebook percuma

Anda boleh mendapatkan muat turun ebook percuma dengan menggunakan laman web seperti gutenberg.org, openlibrary.org dan banyak lagi dalam artikel ini.

Di era yang semakin moden ini, buku-buku yang dulunya hanya tumpukan kertas yang mengandungi pengetahuan kini menjadi lebih moden dengan adanya buku digital atau ebook.

Ebook itu sendiri menurut wikipedia adalah penerbitan buku yang tersedia dalam bentuk digital, yang terdiri daripada teks, gambar, atau keduanya, yang dapat dibaca pada layar komputer layar datar atau alat elektronik lain.

Walaupun kadang-kadang ditakrifkan sebagai "versi elektronik buku cetak", beberapa e-buku dibuat tanpa versi salinan cetak. Berikut adalah beberapa laman web yang menyediakan ebook secara percuma dan sah.

 1. www.gutenberg.org

Di laman web gutenberg.org terdapat sekitar 30,000 buku percuma yang dapat kita miliki. Laman web ini biasanya disebut sebagai Project Gutenberg sebagai pelopor percetakan Jerman, iaitu Gutenberg.

Laman web ini bukan hanya untuk pembaca biasa, tetapi juga untuk penyelidik dan akademik. Apa maksudnya laman web e-book ini adalah laman web yang sangat dipercayai.

 2. openlibrary.org

Sangat mengejutkan dengan laman web openlibrary.org, kerana terdapat berjuta-juta buku yang terdapat di laman web ini, menjadikannya layak untuk menjadi perpustakaan dalam talian.

Laman web ini adalah projek terbuka sehingga semua pengguna laman web ini dapat menyumbang kepada koleksi buku yang tersedia. Buku-buku di sini boleh kita muat turun secara percuma.

3. banyak bukus.net

Manybooks adalah laman muat turun e-buku percuma Bruce Hartman. Terdapat kira-kira 33,000 buku yang disediakan.

Kemudian kita dapat mencari mengikut jenis, tajuk, pengarang, bahasa, dan buku yang disyorkan dan buku popular yang dimuat turun.

Baca juga: Panduan cara memeriksa penerimaan J&T dalam talian dari laman web dan aplikasi

4. www.getfreeebooks.com

Buku-buku di laman web ini dikumpulkan mengikut tema.

Contohnya, jika anda mencari maklumat mengenai barah ovari, terdapat sekitar 27 judul buku yang membincangkan tema ini dalam format PDF.

Semua telah dikumpulkan dalam satu ulasan, yang disertakan dengan pautan muat turun untuk buku yang berkaitan. Tema buku yang diketengahkan juga disesuaikan dengan trend yang sedang popular sekarang.

5. buku percuma.net

E-book percuma adalah laman web penyedia e-book yang terdiri daripada beberapa kategori di mana setiap kategori disertai oleh lebih banyak sub-kategori.

Sekiranya anda ingin memuat turun buku di Ebook Percuma, anda diminta untuk mendaftar terlebih dahulu.

Tidak perlu risau kerana pendaftaran adalah percuma, jadi anda tidak perlu membayar untuk menjadi ahli.

6. www.qirina.com

Di laman e-buku ini, terdapat banyak buku mengenai komputer secara percuma.

Anda boleh mendapatkan ebook percuma untuk contoh bab yang berkaitan dengan Teknologi Maklumat, Sains Komputer, Internet, Perniagaan, Pemasaran, Matematik, Fizik dan Sains yang disediakan oleh penerbit atau pengarang.

7. www.oapen.org

Anda boleh memuat turun pelbagai jenis buku akademik secara percuma dari laman web ini. Sebahagian besarnya terdiri daripada buku sains sosial.

Oapen bekerjasama dengan sebilangan penerbit untuk membuat kawalan kualiti terhadap buku yang ditawarkan kepada pembaca.

Perpustakaan dalam talian ini juga mempunyai perpustakaan fizikal di Belanda, tujuan pembinaan perpustakaan dalam talian ini adalah untuk tujuan sosial.

8. www.bookyards.com

Nikmati juga  ebook  percuma yang ditawarkan oleh Bookyards. Perpustakaan  dalam talian ini  menempatkan sejumlah buku yang ditulis oleh 6,709 pengarang.

Sehingga kini, terdapat lebih kurang 23,959 judul yang terdapat di laman web Bookyards. Semuanya datang dari beratus-ratus penerbit.

9. Onlineprogrammingbooks.com

Laman web ini mempunyai banyak kategori termasuk sains, sains komputer, teknologi maklumat, perniagaan, fizik dan banyak lagi.

Baca juga: Kemelesetan: Definisi, Sebab dan Kesan [PENUH]

Selain berada di laman web ini, cukup kemas dan ringkas, menjadikannya mudah untuk memuat turun atau membaca e-book,

10. Digital.library.upenn.edu/books/

Perpustakaan dalam talian ini dimiliki oleh Universiti Pennsylvania dengan nama Halaman Buku Dalam Talian, laman web ini mempunyai lebih daripada 30,000 eBuku yang boleh dimuat turun secara percuma.

Melalui laman web ini anda dijamin mendapat banyak pengetahuan dan juga membantu belajar di sekolah atau universiti.

11. Issuu.com

Issuu.com menyediakan eBook dengan pelbagai genre seperti majalah, buku, tutorial dan pengguna boleh memuat turunnya secara percuma.

Tetapi dalam sistem muat turun, seseorang mesti mempunyai akaun dan mendapat persetujuan pengarang untuk dapat memuat turun buku dari laman web tersebut.

Selain buku, laman web ini juga menyediakan majalah dari pelbagai negara. Bagaimanapun, sungguh sejuk.

Begitu banyak ulasan mengenai 10+ laman web muat turun ebook percuma. Semoga bermanfaat dan terus bersemangat dalam menuntut ilmu.