Ternyata rematik bukan hanya sakit sendi

Apa pendapat anda apabila anda mendengar perkataan 'rematik'?

Kebanyakan orang mengenal pasti rematik dengan sakit dan sakit pada sendi. Banyak juga yang berpendapat bahawa rematik dapat dipicu dengan mandi dalam keadaan sejuk. Walau bagaimanapun, rematik tidak semudah itu.

Berasal dari bahasa Yunani, perkataan 'rheuma' yang merupakan asas dari kata untuk rematik mempunyai makna "aliran" [1,3]. Dalam dokumen perubatan kuno, kata 'rheuma' digunakan untuk menggambarkan cecair yang keluar dari badan.

Pada abad ke-17, kata 'reumatisme' diterapkan pada keadaan penyakit yang melibatkan sendi, dengan anggapan pada masa itu bahawa bentuk keradangan pada sendi kebanyakannya dicirikan oleh adanya efusi atau kebocoran cecair ke dalam bukaan sendi. Sementara itu, oleh orang biasa istilah ini sering digunakan untuk menggambarkan sebarang keadaan kekakuan dan sakit sendi [1].

Dalam istilah perubatan, rematik merujuk kepada keadaan yang melibatkan sendi, tulang, tulang lembut, tendon atau tisu penghubung, dan otot. Perkataan 'rematik' berasal dari kata rematik, yang ketika digunakan untuk menggambarkan keadaan penyakit dapat ditafsirkan sebagai penyakit muskuloskeletal (musculo = otot, kerangka = tulang).

Penyakit reumatik dicirikan oleh rasa sakit dan pengurangan pergerakan dan fungsi di satu atau lebih kawasan sistem muskuloskeletal; dalam beberapa penyakit tertentu, ia dicirikan oleh pembengkakan, kemerahan, dan kehangatan yang merupakan tanda-tanda keradangan [2]. Harus diingat bahawa otot dan tisu penghubung juga menyusun beberapa organ dalaman sehingga reumatik tidak hanya menyerang sendi tetapi juga dapat menyerang organ dalaman seperti jantung, saluran darah, dan ginjal.

Tidak salah untuk menyebut penyakit rematik sendi. Walau bagaimanapun, penyakit sendi yang kebanyakannya dicirikan oleh keradangan sehingga disebut artritis (arthro = sendi, itis = radang) sebenarnya adalah bahagian dari penyakit reumatik [2]. Penyakit reumatik merangkumi lebih daripada 100 jenis penyakit yang berlainan [3] dan berbeza dari arthritis, osteoporosis (kehilangan tulang), hingga penyakit tisu penghubung sistemik yang melibatkan seluruh tubuh [2].

Rheumatoid arthritis yang banyak diketahui oleh orang lain termasuk radang sendi (radang sendi akibat pengumpulan asid urik), osteoartritis (kerosakan sendi akibat penipisan sendi), rheumatoid arthritis (radang sendi kerana diserang oleh sistem ketahanan badan), demam reumatik (penyakit yang menyerang pelbagai organ tubuh). sendi, jantung, ke sistem saraf kerana sistem kekebalan tubuh menyalah anggap organ sebagai toksin bakteria), dan lupus (penyakit yang melibatkan banyak organ kerana diserang oleh sistem imun badan) [3]. Semua penyakit ini mempunyai simptom dalam bentuk sakit sendi, tetapi sebilangan penyakit sebenarnya lebih serius kerana melibatkan organ lain yang lebih penting daripada sendi.

Baca juga: Adakah Penguin Mempunyai Lutut?

Sejauh ini, nampaknya pengetahuan orang mengenai rematik masih terhad pada gout, osteoartritis, dan rheumatoid arthritis. Contohnya, sakit sendi dan kekejangan pada waktu pagi disebut rematik, seperti sakit sendi selepas mandi pada waktu malam atau pada suhu sejuk. Sakit sendi dan kekejangan pada waktu pagi boleh berlaku pada osteoartritis dan rheumatoid arthritis. Perbezaannya adalah bahawa pada rheumatoid arthritis, sakit sendi dan kekejangan berlangsung lebih lama, biasanya> 1 jam dan mempengaruhi 3 atau lebih sendi [4] sementara pada osteoartritis, sakit sendi dan kekakuan biasanya <30 minit dan paling kerap melibatkan lutut sehingga rasa sakit sering dirasakan lebih teruk ketika berlari [5].

Sakit sendi yang muncul selepas mandi pada waktu malam atau suhu sejuk boleh merujuk kepada artritis gout atau radang sendi oleh gout. mengapa ia boleh berlaku? Asid urik adalah produk sampingan pemprosesan sumber tenaga oleh badan yang mempunyai kelarutan rendah dalam air. Ini bermaksud asid urik mudah mengendap, terutama ketika suhunya sejuk [6]. Ringkasnya, gula lebih sukar larut dalam minuman sejuk, bukan? Kerana suhu adalah salah satu faktor yang mempengaruhi kelarutan. Selalunya, asid urik memilih buah pinggang atau sendi sebagai tempat untuk menetap. Mengapa di dalam ginjal adalah kerana ginjal adalah mesin penyaring yang tugasnya adalah membuang asid urik keluar dari badan melalui air kencing. Lalu mengapa di sendi? Makan, tunggu sebentar,sebenarnya lebih tepat jika persoalannya "mengapa pada sendi kaki, terutama ibu jari?" kerana artritis gout lebih banyak berkaitan dengan sendi kaki, terutama ibu jari daripada sendi lain. Ini berlaku kerana prinsip sederhana, iaitu graviti.

Ketiga-tiga penyakit sendi yang dibincangkan di atas tidak sepele, anda tahu. Osteoartritis, yang biasanya dialami oleh orang yang mempunyai berat badan berlebihan, boleh menyebabkan kerosakan sendi yang teruk, yang mengakibatkan perubahan bentuk sendi menjadi peleburan sendi. Ini boleh menyebabkan lebih banyak kesakitan dan tentunya mengganggu aktiviti harian; lutut sukar digerakkan, mesti menggunakan kerusi roda, bentuk kaki menjadi seperti huruf 'O'.

Rheumatoid arthritis, kerana sifatnya yang autoimun (penyakit sistem imun yang menyerang bahagian tubuh sendiri), menyerang bukan sahaja sendi walaupun disebut arthritis. Rheumatoid arthritis juga boleh mempengaruhi kulit, mata, paru-paru, jantung, ginjal, saluran pencernaan dan sistem saraf [4]. Di samping itu, rheumatoid arthritis yang berlangsung lama, terutamanya jika tidak dikawal dengan ubat yang sesuai, dapat mengurangkan fungsi harian, mengurangkan masa produktif kerana anda harus mengawal doktor secara rutin, dan mengehadkan aktiviti anda.

Baca juga: Mengapa melihat foto makanan membuat anda lapar?

Artritis gout dikaitkan dengan kegagalan buah pinggang secara tidak langsung, iaitu melalui pemendapan asid urik pada buah pinggang dalam bentuk batu. Batu ginjal yang diperbesar boleh mengganggu kerja ginjal untuk mengeluarkan air kencing, sehingga menyebabkan kerosakan pada buah pinggang.

Beberapa penyakit reumatik lain seperti demam reumatik dan lupus tidak kurang serius. Demam reumatik boleh menyebabkan kerosakan injap jantung sehingga memerlukan rawatan seumur hidup untuk mengurangkan beban pada jantung. Sementara itu, lupus mempunyai kadar kematian yang tinggi kerana keradangan ginjal sering terjadi yang membawa kepada kematian akibat kegagalan buah pinggang. Selain itu, gangguan pembentukan darah juga meningkatkan risiko jangkitan pada lupus.

Sekarang anda tahu bahawa rematik bukan hanya sakit sendi dan tidak boleh dipandang rendah. Pergi ke pakar, dalam hal ini doktor, adalah tindakan yang tepat untuk mengelakkan komplikasi akibat penundaan. Lebih tenang jika memang setelah diperiksa ternyata tidak serius daripada dianggap remeh ternyata berbahaya, kan?

Rujukan:

[1] Haubrich, WS, 2003, Makna Perubatan: Glosari Kata Asal , 2 ed, American College of Physicians, Philadelphia.

[2] EULAR, 10 perkara yang harus anda ketahui mengenai penyakit reumatik  [Diakses dari //www.eular.org/myUploadData/files/10%20things%20on%20RD.pdf pada 5 Julai 2018].

[3] Joshi, VR, Rheumatology, masa lalu, masa kini dan masa depan, JAPI 2012; 60: 21-24.

[4] Wasserman, AM, Diagnosis dan pengurusan rheumatoid arthritis, Pakar Keluarga Amerika  2011; 84 (11): 1245̶1252.

[5] Salehi-Abari, I, 2016 ACR menyemak semula kriteria untuk diagnosis awal osteoartritis lutut, Autoimmune Dis Ther Approach  2016; 3: 1.

[6] Neogi, T, Chen, C, Niu, J, Chaisson, C, Hunter, DJ, Choi, H, Zhang, Y, Hubungan suhu dan kelembapan dengan risiko serangan gout berulang,  American Journal of Epidemiology  2014; 180 (4): 372-377.