Ayat Kursi: Tulisan Arab, makna dan kebaikannya

ayat kursi dan maknanya

Ayat kursi dan maknanya mempunyai keutamaan yang luar biasa, yaitu ayat-ayat yang paling mulia dalam Al-Quran, membaca sebelum tidur, dan banyak lagi dalam artikel ini.

Ayat Kursi adalah bacaan Surah Al-Baqarah ayat 255 yang mempunyai keutamaan yang luar biasa. Ayat kursi adalah ayat yang paling hebat dalam Al-Quran kerana mengandungi penjelasan mengenai kalimat tauhid yang menjadi panduan hidup seorang Muslim untuk menghadapi cabaran hidup.

Salah satu kebaikan membaca Ayat Kursi menurut sabda Nabi Muhammad adalah

"Tentunya semuanya harus memiliki bonggol, dan bonggol Al-Quran adalah surat al-Baqarah di mana terdapat kepala ayat-ayat suci Al-Quran. Ayat itu adalah ayat kursi. " (HR Turmudzi)

Ayat kerusi dan maknanya

Bacaan Kerusi Ayat

ayat kursi dan maknanya

ALLAHU LAA ILAAHA ILLA HUWAL HAYYUL QAYYUMU. LAA TA'KHUDZUHUU SINATUW WA LAA NAUUM. LAHUU MAA FISSAMAAWAATI WA MAA FIL ARDHI. LELAKI DZAL LADZII YASFA'U 'INDAHUU ILLAA BI IDZNIHI. YA'LAMU MAA BAINA AIDIIHIM WA MAA KHALFAHUM. WA LAA YUHITHUUNA BI SYAI-IN MIN 'ILMIHII ILLAA BI MAASYAA-A. WASI'A KURSIYYUHUSSAMAAWAATI WAL ARDHA. WA LAA YA-UDHUU HIFZHUHUMAA WAHUWAL 'ALIYYUL AZHIIM.

Makna Kerusi Ayat Bacaan

Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak atau mungkin disembah), melainkan Dia yang hidup selama-lamanya terus menjaga (makhluk-makhluk-Nya). Yang tidak mengantuk atau tidak tidur. Dia adalah apa yang ada di langit dan di bumi. Tidak ada yang dapat memberi syafaat kepada Allah tanpa izin-Nya.

Sesungguhnya, Allah mengetahui apa yang ada di hadapan dan di belakang mereka. Dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari pengetahuan Allah melainkan apa yang Dia kehendaki. Tempat duduk Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat menjaga mereka berdua, dan Allah Maha Tinggi dan Maha Besar. " (Surat Al-Baqarah ayat 255).

Baca juga: Istiqomah: Makna, Keutamaan dan Petua Mengekalkan Istiqomah [PENUH]

Mengapa Disebut Ayat Kursi?

Kerana dalam ayat ini ada kata kursiyyuhu, Syeikh Wahbah Az Zuhaili dalam Tafsir Al Munir menjelaskan makna asal Al Kursi yang bermaksud Al 'Ilmu atau ilmu.

Terdapat juga pendapat yang menjelaskan tempat duduk ayat dalam ayat ini sebagai ungkapan kebesaran Allah Subhanahu Wa Ta'ala.

Pendapat lain menyatakan bahawa apa yang dimaksudkan oleh Al Kursi adalah kerajaan dan kekuasaan Allah Subhanahu Wa Ta'ala. Hasan Al Basri berpendapat bahawa Al Kursi dalam ayat ini adalah arsy.

Kebajikan Ayat Kursi

Terdapat beberapa keutamaan dalam ayat Kursi ini, salah satunya adalah memberi berkat bagi kehidupan kita sebagai manusia dan sebagai makhluk Tuhan. Berikut adalah beberapa kebaikan Ayat Kursi

1. Ayat yang paling mulia dalam Al-Quran

Ayat Kursi adalah salah satu ayat yang paling hebat dalam Al-Quran. Perkara ini disampaikan oleh Rasulullah SAW dalam pertanyaan yang diajukan oleh Ubay Bin Kai. Ayat mana yang paling besar dalam Al-Quran.

Ubay menjawab sendiri soalan ini, ayat di kerusi itu adalah Rasullulah. Kemudian Rasulullah SAW menepuk lembut dada Ubay sambil berkata, Wahai Abu Mundzir, saya harap anda selalu gembira dengan pengetahuan yang anda miliki. (Dilaporkan oleh Muslim).

Oleh itu, Ayat Kursi telah dinobatkan sebagai ayat terhebat kerana mengandungi nama Allah yang paling besar.

2. Keagungan yang Melebihi Langit dan Bumi

Rasulullah SAW pernah bersabda, "Bukankah Allah menciptakan langit dan bumi melebihi kehebatan ayat kursi" ( kerana dalam ayat kursi adalah Nama dan Sifat Allah ). Sufyan Ats-Sauri berkata, ayat kursi adalah salah satu kalamullah atau firman Allah. Sekiranya kita melihat Kalamullah, itu lebih besar daripada ciptaan, langit dan bumi Allah.

Baca juga: Zikir pagi dan zikir malam PENUH + makna dan petunjuk

3. Salah satu bacaan sebelum tidur

Rasulullah SAW pernah bersabda: "Sekiranya kamu tidur (pada waktu malam), maka bacalah ayat di atas kerusi. Sesungguhnya Allah akan sentiasa menjaga anda dan bahkan syaitan tidak akan mengganggu tidur anda sehingga pagi (HR. Al-Bukhari)

Oleh itu, berdasarkan hadis di atas, lebih baik menjadikan ayat kursi sebagai zikir yang dibaca secara rutin sebelum tidur. Ia tidak hanya dibaca pada waktu malam, tetapi juga disarankan untuk membaca ayat di atas kursi di pagi hari dan juga di malam hari. "

4. Salah satu sebab untuk masuk ke syurga

Sebagaimana Rasullullah SAW bersabda: "Barangsiapa membaca ayat di atas kursi setelah selesai solat, tidak akan ada yang menghalangnya masuk ke syurga kecuali mati." (HR An-Nasai dinilai sahih oleh Syekh Al-Abani).

Oleh itu, penjelasan mengenai ayat di kerusi dan maknanya lengkap bersama dengan pembacaan dan kebaikannya. Semoga bermanfaat!