15+ Warna Cat Minimalis untuk Rumah dan Bilik

warna cat rumah minimalis

Warna cat rumah minimalis termasuk warna kelabu ungu, biru muda, warna merah jambu kemerahan, warna coklat dan banyak lagi dalam artikel ini.

Terdapat begitu banyak variasi warna cat rumah yang dapat digunakan seperti warna semula jadi, iaitu biru atau hijau, kemudian warna merah jambu memberikan kesan yang indah dan banyak lagi.

Bagi anda yang ingin menukar warna cat rumah dengan penampilan minimalis untuk reka bentuk rumah dan bilik. Di sini kami memberikan beberapa cadangan untuk warna cat rumah minimalis yang moden dan unik.

1. Cat Rumah Lilac Kelabu

Warna abu-abu Lillac dapat menjadi warna pilihan untuk reka bentuk rumah minimalis yang dapat diterapkan ke luar dan dalam

Warna kelabu ungu cata telah menjadi trend sejak tahun 2019. Warna ini cukup popular di kalangan masyarakat kerana memberikan kesan yang lebih hangat dan suasana yang menyenangkan.

Untuk rumah minimalis, warna cat ini boleh diaplikasikan di ruang tamu atau ruang keluarga dengan menambahkan pelbagai ruang dalaman seperti sofa, meja, hiasan dinding dan lampu yang mempunyai warna yang lebih terang.

2. Cat Rumah Biru Muda

warna cat rumah minimalis

Biru muda adalah warna cat rumah yang cukup popular pada tahun 2020. Kerana warna ini dapat memberikan kesan yang selesa dan menyenangkan.

Bilik dengan cat biru muda menjadikan ruangan lebih luas dan lebih sejuk, sehingga akan memberikan keselesaan bagi penghuni dan pengunjung.

Cat biru muda dapat diaplikasikan pada rumah reka bentuk minimalis dan tentunya sangat sesuai untuk diterapkan pada tahun 2021 kerana ia menghasilkan rumah dengan gaya kasual.

3. Cat Rumah Biru Pastel

warna cat rumah minimalis

Cat rumah dengan warna biru pastel sangat digemari oleh kebanyakan orang kerana memberikan kesan lembut dan menjadikan ruangan mempunyai kesan yang sejuk.

Warna ini sesuai apabila digabungkan dengan warna yang bertentangan seperti kuning atau coklat mustard.

Ini kerana warna biru pastel mempunyai nada terang dan terang sehingga memberikan kesan menarik untuk dilihat.

4. Cat Rumah Biru Klasik

warna cat rumah minimalis

Warna biru klasik sesuai digunakan pada cat bilik tidur anda. Biru klasik tidak sama dengan tentera laut atau tentera laut, yang cenderung lebih gelap.

Baca juga: 15+ Contoh Bebas Dadah, Tidak Berkahwin, dll.

Warna cat ini akan memberikan kesan yang lebih hangat pada ruangan dan tentunya bukan hanya untuk cat bilik tidur, warna ini juga dapat digunakan pada bahagian luar rumah minimalis yang tentunya sangat sesuai untuk memberikan suasana yang lebih baru.

5. Cat Rumah Coklat

Cat coklat menjadikan rumah kelihatan klasik serta menyeronokkan dan cenderung berkecuali.

Banyak aplikasi warna coklat yang dapat diterapkan untuk menambahkan kesan sejuk dan lembut pada reka bentuk rumah minimalis.

Warna coklat yang mempunyai banyak gradasi akan memberikan kesan hangat dan dapat memaksimumkan cahaya di dalam ruangan.

6. Cat Rumah Tosca

warna cat rumah minimalis

Cat rumah minimalis yang boleh digunakan sebagai pilihan seterusnya adalah Tosca. Warna Tosca dapat memberikan nuansa yang tenang dan dapat menambah mood ketika melihatnya.

Warna ini boleh diaplikasikan di pelbagai bilik seperti bilik mandi, di luar rumah dan bilik tidur dan lain-lain.

Warna Tosca dapat digabungkan dengan pelbagai warna juga di dalam ruangan seperti warna pastel, putih dan oren.

7. Cat Rumah Mustard

Selain terkenal dengan warna pakaian, warna mustard juga merupakan warna cat rumah yang memberikan kesan tenang dan manis. Warna mustard untuk rumah berfungsi dengan baik dengan warna lain seperti kuning, kuning air, coklat dan kuning air.

Warna ini dapat digunakan untuk cat dinding kerana menimbulkan kesan cerah dan mesra. Anda juga dapat menerapkan warna ini ke bilik seperti ruang tamu dan bilik tidur.

8. Cat Rumah Beige

Beige adalah warna coklat sedikit kekuningan sambil mempunyai warna keabu-abuan.

Beberapa jenis warna kuning air seperti semula jadi, berkrim dan sederhana sering digunakan untuk waran solek atau asas.

Selain itu, warna ini juga boleh digunakan untuk mengecat kediaman anda. Warna kuning air menimbulkan kesan netral, tenang dan elegan sehingga sangat sesuai digunakan pada ruang tamu atau bilik tidur.

9. Cat Coral Rumah

Warna karang adalah gabungan warna oren kemerahan dan merah jambu yang membentuk satu unit.

Cat rumah ini dapat memperlihatkan sisi feminin yang cerah serta warna yang menenangkan untuk digunakan pada bilik keluarga. Selain itu, karang juga boleh menjadi salah satu warna cat yang terang untuk dinding luar rumah.

10. Warnakan Rumah Salem

Salem memberikan warna luar rumah yang lebih cerah dan memberikan kesan segar sehingga timbul suasana rumah yang menyenangkan.

Baca juga: 20+ Manfaat dan Manfaat Tanaman Lidah untuk Kesihatan

Walaupun warna ini hampir mirip dengan warna karang, warna ini mempunyai warna oren yang jauh lebih banyak dan pastinya sesuai digunakan pada pelbagai ruangan di rumah.

11. Cat Hati Merah

Cat jantung merah adalah gabungan merah bata dan maroon. Warna cat jantung merah boleh digunakan untuk cat di luar rumah sehingga dapat menunjukkan sisi yang hangat, elegan dan minimalis pada masa yang sama.

Dengan menggunakan warna merah, suasana rumah anda akan terasa lebih meriah dan menyeronokkan.

12. Cat Merah

Warna merah sering digunakan untuk mengecat rumah kerana boleh mempengaruhi mood menjadi lebih baik.

Warna ini nampaknya tidak pernah mati dan selalu menjadi pilihan pertama. Cat rumah merah dapat menjadikan suasana lebih meriah dan penuh semangat.

13. Cat Rumah Ungu

Cat rumah ungu dapat memberikan kesan lembut dan ceria.

Warna ungu yang serupa dengan lavender dapat digabungkan dengan warna pastel atau dalaman yang mempunyai warna neutral.

14. Cat Kuning

Cat kuning dapat memberikan kesan warna yang ceria, cerah dan sejuk. Cat warna ini boleh disapu di bahagian luar rumah atau di dalam rumah.

Cat kuning dapat digabungkan dengan warna lain seperti putih, karang, atau pastel sehingga dapat membuat warna yang lebih bergaya untuk diterapkan.

15. Cat rumah hijau

warna cat rumah minimalis

Warna hijau memberikan kesan segar dan menenangkan ketika digunakan untuk cat rumah. Dari sudut psikologi, warna ini mempunyai simbol ketenangan dan keseimbangan sehingga banyak orang masih menggunakan cat warna ini.

Cat hijau boleh disapu di luar atau di dalam rumah. Dengan memberikan kesan warna hijau akan menjadikan setiap ruangan kelihatan istimewa dan sihat.

16. Cat Rumah Rosy Pink

Rosy pink adalah gabungan warna merah jambu yang dicampur dengan warna pastel untuk memberikan kesan lembut dan ceria.

Ya, warna merah jambu ini sinonim dengan kesan girly yang sangat digemari oleh gadis-gadis, inilah sebab mengapa warna merah jambu masih menjadi pilihan untuk reka bentuk rumah minimalis.

Demikian penjelasan mengenai pelbagai warna cat rumah minimalis yang dapat dijadikan rujukan. Semoga bermanfaat!