Ahlan Wa Sahlan - Makna dan Jawapan (Lengkap)

Selamat datang

Ahlan wa sahlan secara umum ditafsirkan sebagai ucapan selamat datang. Namun, ternyata ada pandangan lain yang memberi kita pemahaman bahawa ungkapan itu bukan hanya bermaksud diterima, tetapi lebih dari itu


Dalam bahasa Arab terdapat beberapa ungkapan yang mempunyai makna yang baik. Inilah juga yang diajarkan dalam Islam melalui ajaran yang dibawa oleh Nabi Muhammad.

Dalam bahasa Arab terdapat beberapa ungkapan yang mempunyai makna yang baik. Inilah juga yang diajarkan dalam Islam melalui ajaran yang dibawa oleh Nabi Muhammad.

Terdapat beberapa ajaran yang baik dalam ajaran Islam. Sama ada dalam bentuk doa seperti kalimat pujian kepada Tuhan. Antaranya merangkumi kalimat toyyibah tahlil, tasbih, tahmid, takbir, sholawat dan banyak lagi.

Sementara itu, dalam bentuk ucapan seperti memberi salam ketika bertemu seseorang, terima kasih, bertanya bagaimana keadaan anda. Salah satu salam yang sering diucapkan ketika bertemu seseorang adalah ucapan ahlan wa sahlan.

Selalunya ketika kita bertemu dengan seseorang yang memahami bahasa Arab, mereka berkata "Ahlan wa sahlan!" (أهلا وسهلا).

Kemudian seseorang menjawab "Ahlan bik!" (أهلا بك).

Kemudian, apa yang Ahlan Wasahlan katakan disamakan dengan ucapan "selamat datang". Sapaan "a hlan bik " disamakan dengan ucapan "selamat datang juga" Walaupun itu tidak berlaku.

Lalu bagaimana menjelaskan makna, makna dan jawapan perkataan "ahlan wa sahlan" ?

Selamat datang

isi kandungan

  • Makna Ahlan Wa Sahlan
  • أَهْلًا وَسَهْلًا
  • طالقت أهلا ووطئت سهلا
  • Jawapan kepada Ucapan Ahlan Wa Sahlan
  • 1. Jawab jika sebutan lelaki
  • أَهْلًا بِكَ
  • 2. Jawab jika kata ganti perempuan
  • أَهْلًا بِكِ
  • 3. Jawab jika kata orang ramai
  • أَهْلًا بِكُمْ
Baca juga: Istiqomah: Makna, Keutamaan dan Petua Mengekalkan Istiqomah [PENUH]

Makna Ahlan Wa Sahlan

Secara umum, ahlan wa sahlan didefinisikan sebagai ucapan selamat datang. Inilah lafadz:

أَهْلًا وَسَهْلًا

" Ahlan wa sahlan "

Maksud: " Selamat Datang"

Kalimat ahlan wa sahlan ( أَهْلًا وَسَهْلًا ) berasal dari kata "ahlun" (أهل) yang bermaksud keluarga dan kata "sahlan" (سَهْلًا) berasal dari kata "sahlun" (سَهل) yang bermaksud mudah. Sekiranya kedua-dua perkataan itu digabungkan, ini bermaksud "keluarga" dan "senang.

Ungkapan ini berasal dari ungkapan Arab yang berbunyi sebagai berikut:

طالقت أهلا ووطئت سهلا

Maksudnya: "Kami benar-benar menganggap anda sebagai keluarga kami dan anda telah berhenti di tempat kami dengan senang atau tanpa kesukaran."

Ungkapan di atas memberi kita pemahaman bahawa ungkapan itu tidak hanya memiliki makna sambutan, tetapi lebih dari itu, di antaranya ialah siapa pun yang mengatakan ahlan wa sahlan kepada orang yang ditemuinya bererti bahawa dia menganggap orang yang dia temui sebagai sebahagian daripada keluarganya yang berhak dihormati, disayangi, dilayan dengan baik, dll. Sekiranya keluar sendiri.

Lafadh sahlan yang terdapat dalam ungkapan ini juga memberikan pemahaman baru. Semasa mengucapkan kalimat ahlan wasahlan, ini bermaksud bahawa anda telah menganggap seseorang sebagai keluarga, berusaha memberikan kemudahan kepada seseorang yang anda temui, dan tidak menyulitkan perkara.

Makna keluarga ditunjukkan oleh kata ahlan yang menggambarkan rasa persaudaraan. Sementara itu, makna kemudahan ditunjukkan oleh kata sahlan yang bermaksud sikap menolong menolong, meringankan beban antara satu sama lain dan berbuat baik kepada orang lain.

Dalam sebuah hadis, Nabi mengajar umatnya tentang pentingnya menjaga persaudaraan dengan orang lain.

Dari Abu Hurairah Radhiyallahu'anhu, Rasulullah SAW bersabda,

من نفس عن مسلم كربة من كرب الدنيا نفس الله عنه كربة من كرب يوم القيامة ومن ير على معسر في الدنيا ير الله عليه في الدنيا والآخرة ومن ستر على مسلم في الدنيا ستر الله عليه في الدنيا والآخرة والله في عون العبد ما كان العبد فيون

Artinya: " Barangsiapa yang meringankan masalah dunia dari orang yang beriman, maka Allah akan melepaskannya dari satu masalah pada hari kiamat. Barangsiapa mempermudahkan orang yang berada dalam kesusahan (dalam masalah hutang), maka Allah Azza wa Jalla mempermudah baginya (dari kesulitan) di dunia dan akhirat. Barangsiapa menutupi (memalukan) seorang muslim, Allah akan menutup aibnya di dunia dan akhirat. "

Jawapan kepada Ucapan Ahlan Wa Sahlan

Sama seperti mengucapkan salam. Ucapan ahlan wa sahlan harus dijawab dengan ayat yang baik dan sesuai.

Baca juga: Niat Puasa Nazar (Lengkap) dan Makna dan Prosedurnya

Lalu apa jawapannya?

Ahlan Wasahlan dapat dibalas dengan memberikan jawapan sesuai dengan seseorang yang mengucapkan kalimat tersebut.

1. Jawab jika sebutan lelaki

أَهْلًا بِكَ

"Ahlan bika"

Maksudnya: " Selamat datang (lelaki)"

2. Jawab jika kata ganti perempuan

أَهْلًا بِكِ

"Ahlan biki"

Maksudnya: "Selamat datang juga (wanita)

3. Jawab jika kata orang ramai

أَهْلًا بِكُمْ

"Ahlan bikum"

Maksudnya: "Selamat datang untuk anda semua (jamak)"

Itulah penjelasan makna Ahlan Wasahlan, dan jawapannya lengkap. Semoga bermanfaat!