18+ Cabang Sains Biologi PENUH - Dengan Penjelasan

cabang biologi

Cabang biologi, termasuk ekologi, genetik, taksonomi, zoologi, mamalia, herpetologi, ichithology, karsinologi, dan lain-lain, akan dibincangkan dalam artikel ini.


Biologi adalah kajian tentang makhluk hidup. Seperti yang kita ketahui, kajian tentang makhluk hidup sangat luas kerana makhluk hidup terdiri dari pelbagai jenis dan ciri yang berbeza. Sudah tentu ini menjadikan kajian biologi mempunyai skop yang sangat luas.

Oleh itu, sains biologi terbahagi kepada beberapa cabang agar lebih spesifik dan terperinci ketika mempelajari sejenis makhluk hidup. Baiklah, kali ini kita akan membincangkan beberapa cabang biologi untuk memperluas cakerawala anda.

Cabang Sains Biologi

1. Ekologi

Cabang biologi

Anda mesti belajar mengenai ekosistem atau hubungan timbal balik antara hidupan di persekitaran. Bermula dari rantai makanan, simbiosis dan lain-lain.

Pada dasarnya, apa yang anda pelajari termasuk dalam kajian ekologi atau kajian mengenai hubungan antara hidupan dan persekitarannya.

2. Genetik

Cabang biologi

Semua makhluk hidup mempunyai ciri tersendiri. Contohnya, ada orang yang mempunyai hidung yang tajam dan tidak, atau mempunyai rambut kerinting yang lurus. Ciri-ciri ini diatur oleh gen atau sifat makhluk hidup.

Genetik mengkaji tentang perkara-perkara yang mengatur ciri-ciri ini, bermula dari gen, bahan genetik, keturunan dan persilangan antara gen.

3. Taksonomi

Cabang Taksonomi Biologi

Terdapat banyak jenis makhluk hidup yang tersebar di dunia. Sudah tentu, pengkelasan antara spesies diperlukan untuk mengkaji berjuta-juta bahkan berbilion-bilion makhluk hidup. Kajian mengenai pengkelasan klasifikasi makhluk hidup disebut taksonomi.

4. Zoologi

Cabang sains zoologi

Bagi anda yang pernah berkunjung ke zoo, anda pasti akan melihat perkataan " zoo " di pintu masuk. Zoologi mempunyai makna yang hampir sama dengan kebun binatang, yang merupakan kajian mengenai haiwan.

5. Mamalia

Haiwan terdiri daripada pelbagai jenis yang dikelaskan melalui taksonomi. Salah satu jenis klasifikasi adalah mamalia. Mamalia adalah haiwan yang dapat melahirkan dan menyusui anak-anaknya.

Terdapat mamalia yang hidup di darat, air dan ada juga yang mampu terbang seperti kelawar. Semasa anda mempelajari mamalia, pengetahuan yang anda pelajari disebut mamalia.

Baca juga: 5 Kesalahan teori evolusi yang dipercayai oleh banyak orang

6. Herpetologi

Selain mamalia, ada jenis binatang lain yang disebut reptilia. Reptilia atau reptilia adalah haiwan yang mempunyai ciri-ciri berjalan di perutnya dengan tanah.

Contoh reptilia termasuk ular, kadal, kadal dan penyu. Kajian mengenai reptilia disebut herpetologi.

7. Ichitology

Secara umum, kita dapat menemui beberapa makhluk hidup yang hidup di darat. Namun, ada makhluk hidup yang hidup di dalam air. Contoh hidupan ini adalah ikan.

Terdapat banyak jenis ikan yang hidup di perairan segar dan masin dan ada di antaranya mempunyai ciri yang berbeza. Ilmu pengetahuan yang mempelajari lebih lanjut mengenai ikan dipanggil ichitology.

8. Karsinologi

Cabang karsinologi

Selain ikan, ada makhluk hidup yang menghuni perairan segar dan masin seperti udang. Sebenarnya udang ada kaitan dengan ketam. Ini kerana kedua-dua spesies mempunyai kulit keras atau apa yang disebut cangkang untuk melindungi diri.

Haiwan yang mempunyai cengkerang ini disebut krustasea dan sains yang mempelajarinya disebut karsinologi.

9. Malakologi

Cabang malakologi biologi

Pada mulanya, kita mungkin berfikir bahawa ketam dan kerang adalah makhluk cengkerang. Namun, ini adalah kesalahan kerana cengkerangnya berbeza dengan ketam. Kerang disertakan sebagai binatang lembut yang disebut moluska.

Haiwan lembut lain yang anda tahu ialah sotong, sotong dan timun laut. Kajian moluska disebut Malacology.

10. Nematologi

Haiwan bertubuh lembut tidak semuanya dikelaskan sebagai moluska, misalnya, cacing gelang. Worm sendiri mempunyai klasifikasi lain yang disebut nematoda. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai cacing dengan mempelajari nematologi.

11. Ornitologi

Selain haiwan yang berada di darat dan perairan, kita pasti pernah melihat haiwan yang suka terbang dan menyanyi seperti burung. Burung termasuk dalam jenis unggas yang mempunyai saudara dengan ayam. Kajian mengenai burung disebut ornithology.

12. Primatologi

Di samping itu, terdapat mamalia yang mempunyai kecerdasan tinggi seperti manusia. Mamalia ini dikelaskan sebagai primata. Contoh primata adalah monyet, kera, gorila dan juga manusia. Kajian primata dipanggil primatologi.

Baca juga: Cara mengira berat badan ideal (Rumus dan penjelasan yang mudah)

13. Botani

Selain haiwan, ada makhluk hidup lain yang sering kita temui, iaitu tumbuh-tumbuhan. Tumbuhan adalah makhluk hidup yang dapat menghasilkan makanan mereka sendiri melalui bantuan cahaya matahari. Kajian mengenai tumbuhan disebut botani.

14. Bryology

Seperti haiwan, tumbuhan juga dikelaskan mengikut jenisnya. Salah satu klasifikasi tanaman adalah lumut.

Lumut adalah sekumpulan tumbuhan kecil yang melekat pada objek lain. Lumut mempunyai perbezaan yang signifikan dengan tanaman lain. Kajian lumut adalah bryology.

15. Agronomi

Cabang biologi

Pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan merebak di bahagian dunia. Namun, tidak semua spesies dapat diberdayakan untuk mendapat manfaat. Hanya sebahagian tanaman yang dapat ditanam untuk digunakan sebagai keperluan harian atau untuk faedahnya. Agronomi adalah kajian terhadap tanaman yang diusahakan ini.

16. Mikologi

mikologi

Makhluk hidup lain yang sering kita temui adalah cendawan. Cendawan adalah makhluk hidup yang mencerna dan kemudian menyerap nutrien dari luar badan.

Oleh itu, kita sering menjumpai cendawan tumbuh di kayu tumbang atau tempat yang mempunyai nutrien untuk kulat. Kajian kulat adalah mikologi.

17. Virologi

virologi

Makhluk hidup lain yang sering kita dengar tetapi tidak pernah kita lihat secara langsung adalah virus. Virus adalah parasit yang memerlukan inang untuk bertahan dan meniru sendiri. Kajian mengenai virus disebut virologi.

18. Evolusi

evolusi

Makhluk hidup mesti dapat menyesuaikan diri dengan persekitarannya agar dapat terus hidup. Kadang kala, penyesuaian ini diikuti oleh perubahan struktur badan dan fungsi perlahan dalam jangka masa yang panjang.

Oleh itu, untuk mengetahui perubahan struktur badan makhluk hidup, ilmu khas disebut evolusi.

Biologi mempunyai kajian yang sangat luas dan masih banyak cabang biologi yang belum dipelajari. Namun, semoga artikel ini dapat menambahkan pandangan dan memberi faedah.