Kitaran Menstruasi: Penjelasan Lengkap Fasa Menstruasi dan Ovulasi

kitaran haid

Kitaran haid adalah perubahan yang berlaku pada tubuh wanita yang telah mengalami akil baligh. Kitaran berlaku untuk mempersiapkan kehamilan, baca lebih lanjut mengenai kitaran haid dalam artikel ini.

Bagi wanita yang telah memasuki akil baligh, mereka pasti akan mengalami kejadian haid. Apa itu haid?

Menstruasi adalah pembuangan darah dari faraj wanita yang telah melewati akil baligh. Menstruasi berlaku secara berkala dalam kitaran bulanan.

Berikut ini adalah tinjauan selanjutnya mengenai proses haid termasuk fasa haid dan ovulasi.

Memahami Kitaran Menstruasi

kitaran haid

Kitaran haid adalah perubahan yang berlaku pada tubuh wanita yang telah mengalami akil baligh. Proses kitaran ini berlaku untuk mempersiapkan kehamilan.

Perlu diketahui, bahawa setiap bulan, wanita melepaskan telur dari ovari (ovari). Proses pembebasan sel ini dikenali sebagai ovulasi.

Pada masa yang sama, sebelum proses ovulasi, perubahan hormon berlaku pada tubuh wanita. Ini menyebabkan dinding rahim menebal untuk menyiapkan telur yang disenyawakan.

Sekiranya ovulasi berlaku, tetapi telur tidak disenyawakan, lapisan rahim yang menebal akan menumpahkan dan keluar melalui faraj. Proses ini dikenali sebagai haid.

Kitaran haid

kitaran haid

Menjelang haid, darah merah tidak segera keluar. Penting untuk mempunyai maklumat mengenai kitaran haid dan fasa-fasa untuk mengenal pasti dan mengetahui tubuh seseorang dengan lebih baik.

Dalam gambar di atas, dijelaskan bahawa terdapat beberapa fasa haid. Yaitu fasa haid, folikel, ovulasi, dan luteal yang berlaku dalam jangka masa 28 hari pada umumnya.

Berikut ini adalah tinjauan selanjutnya mengenai fasa kitaran haid yang perlu diketahui.

Baca juga: 7 Ciri-ciri Negara Demokrat [PENERANGAN PENUH]

1. Fasa haid

Pada fasa haid ini, lapisan dinding rahim mengandungi darah, sel-sel dinding rahim, lendir dengan endometrium. Lapisan dinding rahim ditumpahkan dan keluar melalui faraj. Proses ini bermula dari kali pertama kitaran haid bermula dan boleh berlangsung 4 hingga 7 hari atau lebih. Pada kitaran pertama, anda biasanya merasakan sakit di bahagian bawah abdomen dan punggung kerana rahim berkontraksi untuk membantu menghilangkan endometrium.

2. Fasa Folikular

Tahap ini berlaku bermula dari hari pertama haid hingga memasuki fasa ovulasi. Pada peringkat ini, ovari menghasilkan folikel yang mengandungi sel ovum atau sel telur. Pertumbuhan folikel ovari menyebabkan endometrium menjadi lebih tebal. Fasa ini berlaku pada hari ke-7 hari ke-28 kitaran haid. Secara umum, jangka masa yang dihabiskan pada tahap ini akan menentukan berapa lama proses haid wanita berlangsung.

3. Fasa Ovulasi

Pada fasa inilah telur yang dihasilkan di ovari dilepaskan untuk siap dibuahi dengan sel sperma. Telur matang bergerak ke bawah tiub fallopio dan menempel pada dinding rahim. Secara amnya, telur ini hanya bertahan selama 24 jam. Sekiranya persenyawaan tidak berlaku oleh sel sperma, dinding rahim akan menumpahkan. Namun, jika disenyawakan oleh sperma, kehamilan boleh berlaku.

Fasa ovulasi menandakan kesuburan wanita dan biasanya berlaku kira-kira dua minggu sebelum bermulanya haid. Oleh itu, jika anda mempunyai program hamil, anda harus membaja dalam fasa ovulasi ini.

4. Fasa luteal

Selanjutnya, setelah mengalami fasa ovulasi, folikel yang pecah untuk melepaskan telur akan membentuk corpus luteum. Ini mencetuskan peningkatan hormon progesteron untuk menebalkan lapisan rahim. Fasa ini juga dikenali sebagai fasa pra-haid yang dicirikan oleh gejala payudara yang membesar, jerawat muncul, kelemahan dalam badan, dan mudah marah atau mudah marah.

Baca juga: Demokrasi: Definisi, Sejarah dan Jenis [PENUH]

Empat fasa kitaran haid akan berterusan sehingga seorang wanita mengalami menopaus pada usia 50 hingga 60 tahun kemudian.


Ini adalah penjelasan mengenai proses haid bersama dengan penjelasan mengenai fasa haid dan ovulasi. Semoga bermanfaat.