Cara menghilangkan lalat adalah berkesan dan senang dibuat

cara menghalau lalat

Cara menghilangkan lalat boleh dilakukan dengan gam pelekat atau bahan semula jadi berikut. Mudah, murah, berkesan, dan tidak beracun. Menghalau lalat buah, lalat rumah dan bilik mandi dan sebagainya dengan berkesan.

Lalat dianggap haiwan yang menyebarkan kuman untuk penyakit, menggunakan kaedah untuk mengusir lalat pada siang hari untuk mengelakkan kuman ini.

Beberapa perkara yang akan kami bincangkan untuk anda menggunakan teknik semula jadi dan perangkap terbang. Cara mendapatkan perangkap ini cukup mudah, terdapat banyak kedai runcit yang menjualnya.

Cara menghilangkan lalat pada siang hari dengan menggunakan perangkap

Perangkap terbang diperbuat daripada kertas persegi. Kertas itu dilipat pada mulanya. Untuk menggunakannya, buka kertas dan letakkan bahagian pelekat di atas.

Perangkap terbang juga dikenali sebagai pelekat terbang, dan harganya sangat menjimatkan. Bermula dari Rp. 1000, anda boleh membelinya.

cara menghalau lalat

Letakkan dua, tiga, atau seperti yang diperlukan perangkap lem terbang di tempat yang strategik. Seperti dapur, gerai, meja makan, dan sebagainya.

Dengan cara itu lalat yang berada di lem tidak akan dapat melepaskan diri. Setelah cukup, lipat perangkap terbang kembali ke kedudukan asalnya. Buang sampah dan anda mempunyai bilik bebas terbang.

Semasa digunakan, kami mengesyorkan agar anda meletakkannya di tempat yang sangat sesuai. Kerana jika haiwan peliharaan memijaknya, kucing misalnya, sukar untuk melepaskannya. Jadi, berhati-hatilah dengan menggunakan perangkap lalat gam kertas ini.

Cara menghilangkan lalat menggunakan kipas

Ia berbeza dengan membunuh lalat yang akan menjadikan lantai anda kotor. Menjauhkan lalat daripada kembali lebih berkesan. Anda hanya perlu menyediakan kipas di tempat tertentu. Sebabnya mudah, lalat akan mengalami kesukaran untuk terbang sekiranya angin bertiup cukup pantas.

Baca juga: 10+ Cara Menghilangkan Bau Badan Secara Semula Jadi

Mereka akan mencari tempat di mana makanan dihidangkan. Sudah tentu, dengan hembusan angin yang stabil. Jangan biarkan lalat menangkap makanan atau benda yang anda sayangi; kita tidak tahu di mana lalat mendarat sebelum ini. Apa yang dibawa oleh bakteria, dan banyak lagi.

Tolak lalat dengan bahan semula jadi

Menghilangkan lalat di kandang lembu pastinya dapat dilakukan secara langsung tanpa keliru dalam membersihkannya. Anda boleh menggunakan semburan racun serangga khas untuk mengusir lalat ini.

Lainlah jika lalat ada di dalam bilik. Cara menghilangkannya boleh menggunakan bahan semula jadi seperti daun pandan, bawang putih, dan juga garam!

1. Menyingkirkan lalat menggunakan daun pandan

Aroma yang dikeluarkan oleh daun pandan terbukti membuat gerombolan lalat merosakkan. Semua lalat akan bergerak ke tempat lain di mana aroma tidak dapat dicapai. Anda boleh menggunakan bahan daun pandan ini untuk melakukan ini.

Anda melakukannya dengan mengisar atau mengiris potongan daun pandan kecil. Kemudian masukkan parut atau kepingan ke dalam bekas terbuka.

Kemudian letakkan di tempat di mana terdapat banyak lalat. Tukar campuran jika anda merasa lalat menyerang ketenangan dan ketenangan kita lagi.

2. Menggunakan Daun Selasih

Sekiranya daun pandan sukar dijumpai di tempat anda, gunakan daun selasih. Sudah tentu, kaedah mencampurkannya berbeza, anda hanya perlu memasukkan daun selasih ke dalam bekas berisi air (bersih).

Letakkannya di tempat yang strategik seperti yang telah disebutkan sebelumnya. Tukar air dan daun selasih selama beberapa hari apabila aroma dan kesegarannya semakin pudar.

Sebenarnya, cara mengusir lalat menggunakan garam dan bawang putih boleh dilakukan. Namun, setelah menggunakan teknik ini, anda mesti membersihkan sisa baki garam atau bangkai yang jatuh ke lantai.

Sekiranya anda menggunakan garam, anda harus menaburkannya di tempat tertentu, semasa menggunakan bawang putih adalah seperti semburan serangga.

Baca juga: Senarai lengkap cenderamata khas Malang 2020, mesti dibawa pulang

3. Menggunakan Bunga Lavender

Selain menghalau nyamuk, mencantikkan ruangan, menyebarkan aroma wangi. Sebenarnya, cara menghilangkan lalat bersih tanpa sisa adalah dengan menggunakan bunga lavender.

Anda boleh menemui jenis bunga ini di kedai-kedai bunga di sekitar rumah. Sekiranya tidak, jangan risau, kerana lavender dijual secara bebas di pasaran dalam talian.

Tidak ada salahnya menjaga bunga lavender di halaman. Terutama jika anda gemar berkebun dan merupakan peminat bunga. Apabila mekar, pindahkan ke dalam rumah untuk menjauhkan nyamuk dan terbang. Selain itu, aroma harum di seluruh bilik anda.

Itulah beberapa kaedah berkesan untuk mengusir lalat yang digunakan hingga sekarang.