Hibernasi Pada Manusia, Adakah Mungkin?

Hibernasi adalah kemampuan semula jadi yang dimiliki oleh haiwan berdarah panas untuk bertahan dalam keadaan yang melampau pada musim sejuk. Tetapi adakah manusia juga mempunyai kemampuan yang serupa?

Pernahkah anda membayangkan 'tidur' selama puluhan atau bahkan ratusan tahun, dan ketika anda bangun, anda akan segera berada di masa depan, dalam era yang jauh berbeza dengan keadaan sebelum anda tidur?

Ini hanya boleh berlaku apabila anda 'tidur' dalam keadaan hibernasi.

Walaupun idea ini masih kelihatan fiksyen, para saintis telah lama mengimpikan hibernasi agar dapat terjadi pada manusia. Keadaan hibernasi akan sangat berguna, terutama ketika manusia melakukan perjalanan angkasa ke planet lain.

Contohnya, perjalanan ke planet Proxima b yang terletak paling dekat dengan bumi memerlukan masa sehingga 50,000 tahun untuk sampai. Semasa melakukan perjalanan di antara galaksi, mustahil anda meluangkan masa dan menunggu ratusan bahkan ribuan tahun dengan kapal angkasa?

Sekiranya anda memilih untuk tidur semasa perjalanan atau berhibernasi, perjalanan ribuan tahun tidak akan terasa lama. Perjalanan dari Bumi ke Marikh itu sendiri memakan masa 6-9 bulan, dan pada masa itu akan menjadi lebih baik sekiranya angkasawan dapat menjimatkan tenaga semasa perjalanan dalam keadaan 'tidur' atau hibernasi.

Hibernasi adalah tidur yang panjang yang digunakan oleh haiwan berdarah panas (homoiother) seperti burung, beruang dan mamalia kecil lain untuk bertahan dalam keadaan musim sejuk yang melampau.

Ketika musim sejuk tiba, bekalan makanan pada umumnya mulai berkurang, membuat binatang memilih untuk berehat untuk jangka waktu yang panjang (hingga 9 bulan) dalam usaha bertahan.

Baca juga: Mengapa Nyamuk Suka Mengganggu Kita?

Semasa hibernasi, keadaan metabolisme haiwan ini (degupan jantung, suhu badan) akan menurun secara drastik dan simpanan lemak di badan mereka akan digunakan sebagai sumber tenaga semasa tidur.

Namun, mungkinkah perkara yang sama dapat terjadi pada manusia? Jawapannya, mungkin.

Hibernasi pada manusia

Bradford dan rakan-rakan dari SpaceWorks Enterprises dan NASA melaporkan bahawa mereka telah berjaya menimbulkan keadaan hibernasi ringan pada manusia (hipometabolik) selama 14 hari melalui kaedah terapi hipotermik.

Dalam kaedah ini suhu badan manusia diturunkan hingga mendekati suhu titik beku air untuk melambatkan fungsi sel dan otak. Berdasarkan hasil eksperimen ini, tidak ditemukan kerosakan pada tubuh pesakit sehingga kaedah tersebut dianggap selamat untuk manusia.

Sebagai tambahan kepada kaedah terapi hipotermia, penemuan molekul 5'-Adenosine Monophosphate (5'-AMP) oleh Zhang dan rakannya pada tahun 2006, membuka peluang yang lebih besar untuk hibernasi pada manusia. Suntikan molekul 5'-AMP pada tikus dilaporkan mencetuskan fasa hipometabolik yang teruk, di mana keadaan metabolik tikus ini menurun kepada <10%. Molekul 5'-AMP ini mampu mengurangkan pertalian sel darah merah untuk mengikat oksigen dan menekan proses respirasi sel (glikolisis), suatu proses yang membawa kepada keadaan hibernasi.

Bukan hanya itu, gen yang berperanan dalam proses hibernasi juga terdapat dalam tubuh manusia, anda tahu!

Sebagai contoh, gen yang mengekodkan protein UCP ( protokol mitokondria tidak berpasangan ) , yang berfungsi untuk proses hibernasi pada tupai, juga dimiliki oleh manusia. Selain UCP, terdapat 8 gen pengaktifan hibernasi lain yang juga diketahui terdapat pada manusia. Melalui proses kejuruteraan genetik, manusia dapat melakukan hibernasi menjadi kenyataan.

Selain digunakan untuk perjalanan ruang angkasa, hibernasi pada manusia juga akan sangat berguna dalam sektor kesihatan pada masa akan datang. Hibernasi dapat mengurangkan kemungkinan kerosakan organ pada penyakit kronik seperti strok, penyakit jantung, dan hipoksia.

Baca juga: Ternyata air yang benar-benar suci tidak baik untuk tubuh

Aspek lain berkaitan dengan teknologi kriogenik - di mana mayat pesakit dengan penyakit kronik yang tidak dapat disembuhkan hari ini akan dipelihara selama beberapa tahun dan mereka akan terbangun semula apabila teknologi perubatan yang diperlukan tersedia.

Walaupun telah banyak penelitian yang difokuskan saat ini untuk mengkaji kemungkinan hibernasi pada manusia, impian berhibernasi selama bertahun-tahun seperti yang ditunjukkan dalam filem fiksyen ilmiah masih jauh dari jangkaan.

Teknologi yang dimiliki oleh manusia hari ini tidak membiarkan hibernasi lama berlaku.

Bukan hanya itu, kemungkinan kesan sampingan selepas hibernasi juga perlu diselidiki lebih lanjut, memandangkan hibernasi bukanlah kemampuan semula jadi yang dimiliki oleh manusia. Keadaan tidur untuk waktu yang sangat lama, terutama selama bertahun-tahun, pastinya boleh mempengaruhi fungsi dan ingatan otak.

Walaupun begitu, kemungkinan suatu hari hibernasi dapat dilakukan oleh manusia pada masa akan datang!

Rujukan:

  • Pan, M. 2018. Induksi Hibernasi pada Spesies Bukan Hibernasi. Bioscience Horizons: Jurnal Antarabangsa Penyelidikan Pelajar , 11: 1-10.
  • Bradford, J., Schaffer, M., dan Talk, D. 2014. Torpor Inducing Transfer Habitat for Human Stasis ke Mars. Laporan Akhir Tahap I , Pemberian NASA NIAC No. NNX13AP82G
  • Zhang, J., Kaasik, K., Blackburn, MR 2006. Kegelapan Konstan adalah Isyarat Metabolik Circadian pada Mamalia. Alam , 439 (7074).

(Penulisan oleh Endah Rosa, disunting oleh Fajrul Falah)