Mengapa penguin tidak boleh terbang ketika dia burung?

Penguin atau penguin yang tergolong dalam urutan Sphenisciformes , keluarga  Spheniscidae adalah binatang akuatik, sejenis burung yang tidak dapat terbang.

Mengapa penguin tidak boleh terbang? Walaupun walaupun penguin adalah burung?

Baiklah , bagi mereka yang ingin tahu, sila rujuk penjelasan berikut.

Penguin kehilangan kemampuan mereka terbang beribu-ribu tahun yang lalu.

Kenapa?

Kerana sayap penguin telah mengubah fungsinya, yaitu sebagai alat untuk berenang, bukan untuk terbang.

Kajian terbaru menunjukkan bahawa penguin burung laut berhenti terbang sebagai hasil dari proses evolusi, yang mengharuskan penguin untuk menyesuaikan diri dengan lingkungannya sebagai perenang yang sudah berpengalaman.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam Prosiding Akademi Sains Nasional edisi 20 Mei tahun ini, penguin perlu berenang di persekitaran yang kompetitif untuk memenuhi kebutuhan.

Mungkin, terbang adalah kebaikan bagi penguin yang tinggal di Kutub Selatan, misalnya ketika melarikan diri dari pemangsa atau ketika perarakan koloni penguin maharaja dapat berlangsung berhari-hari.

Namun, Katsufumi Sato, pakar ekologi tingkah laku di Ocean Research Institute University of Tokyo, mengulangi, ini disebabkan oleh faktor evolusi.

Penguin berkembang menjadi ukuran badan yang lebih besar, jadi mereka memerlukan sokongan ketika menyelam di dalam air. Berdasarkan ini, sayap dikurangkan secara progresif, yang menjadikan berenang lebih efisien tetapi tidak untuk terbang.

Ini boleh menjadi jawapan mengapa pada waktu itu kemampuan penguin untuk terbang secara beransur-ansur hilang.

Baca juga: Mengetahui jenis darah anda dapat menyelamatkan nyawa seseorang

Sato, ahli ekologi di National Geographic Society's Emerging Explorer, juga menjelaskan bahawa badan yang lebih besar membolehkan mereka menyelam lebih lama.

Ketika kesempatan itu berada dalam masa peralihan di mana sayap digunakan untuk terbang dan menyelam, apa yang terjadi adalah merugikan penguin kerana mereka membuang tenaga dan tidak dapat bertahan lama.

Julia Clarke, seorang penyelidik yang mengkaji evolusi burung dari University of Texas di Austin, mengatakan terdapat perbezaan yang terdapat pada penguin dari asalnya.

Namun, masih ada sedikit data yang relevan yang dapat digunakan untuk mengembangkannya. Penemuan terbaru ini dapat menjadi bahan utama dalam pendedahan peralihan dari model "sayap" penguin ke "sirip". (Gloria Samantha / Dunia Geografi Nasional).

Berikut ini juga menerangkan beberapa sebab mengapa penguin tidak dapat terbang

Makanan utama penguin adalah ikan dan hidupan laut lain seperti krill (sejenis udang), cumi-cumi dan haiwan akuatik lain yang ditangkap berenang di laut dengan paruhnya. Ikan, yang merupakan makanan utama penguin, berenang cukup dalam di bawah permukaan air.

Jadi, jika penguin terbang seperti burung helang atau burung pemakan ikan lain yang mencari makanan dengan menyerang ikan yang berenang di permukaan, ini akan menyukarkan penguin untuk mendapatkan makanan mereka.

Mengapa penguin mempunyai sayap kecil?

Dengan sayap kecil ini, penguin hanya sedikit terkena air dan membuat penguin lebih tangkas dan tangkas ketika berada di dalam air. Tulang sayap mereka dipegang bersama dalam garis lurus, tidak miring seperti burung terbang, dan ini menjadikan sayap penguin kaku dan lebih kuat seperti sirip.

Baca juga: Apa itu tardigrade? Mengapa anda sampai ke Bulan?

Sayapnya yang kecil dan bentuk badan yang langsing menjadikan penguin sesuai untuk menyelam di bawah air. Sayap yang lebih besar menghasilkan daya tahan ketika berenang di air, sementara sayap penguin yang lebih kecil sangat baik untuk berenang dan menyelam dengan kecepatan tinggi.

Penguin tidak dapat terbang melalui udara kerana sayapnya terlalu kecil sehingga tidak dapat mengangkat berat badannya yang besar.

Daya yang diperlukan untuk terus bertahan terhadap graviti berkadar dengan lebar sayap.

Sayap penguin sangat kecil, selain itu berat badannya juga sangat berat.

Penguin mempunyai tahap myoglobin yang lebih tinggi. Myoglobin adalah cara utama penguin menyimpan simpanan oksigen ketika menyelam untuk jangka masa yang panjang.

Ini berbeza dengan otot burung terbang yang dipenuhi dengan mitokondria dan enzim untuk meningkatkan daya dan tenaga yang digunakan untuk penerbangan.

Burung terbang tidak dapat menghabiskan banyak waktu di bawah air seperti penguin kerana mereka mempunyai lebih sedikit myoglobin.

Selain itu, bulu penguin juga dioptimumkan untuk persekitaran air. Bulu penguin pendek dan ketat untuk membuat permukaan yang halus sehingga daya tahan ketika menyelam di dalam air akan lebih rendah.

Sementara itu, burung terbang memiliki bulu yang sangat halus untuk menjebak udara dan mengangkatnya terbang di langit.