Fizik Di Sebalik Tendangan Pisang

Goooooaaallll!

Sekurang-kurangnya itulah perkataan yang sering diucapkan oleh orang yang menonton bola sepak dengan teruja. Terutama jika dari pasukan kegemaran mereka, betul atau tidak? Piala Dunia sudah berakhir dan kita telah mencipta banyak kenangan dan kita harus menunggu 4 tahun lagi: h.

Bercakap mengenai Piala Dunia, kita akan membincangkan sesuatu yang paling anda tahu, iaitu tendangan pisang. Tetapi mengapa dia disebut sepakan pisang? Adakah anda menendang pisang lagi?

Tentu tidak, bola juga ditendang, bukan? Tetapi dia disebut sepakan pisang kerana lintasan bola berbentuk seperti pisang.

Sekiranya anda bercakap mengenai tendangan pisang, Roberto Carlos tidak akan melepaskannya. Tembakannya dari jarak 35 m, penjaga gol Fabian Barthez yang luar biasa. Dalam kes ini Roberto Carlos menendang bola di sebelah kanan sehingga bola dapat berputar berlawanan arah jarum jam.

Ia kelihatan seperti sihir kerana musthail. Tidak! Ini lelaki sains. Jadi apa yang menyebabkan bola membengkok dan membentuk lintasan seperti pisang?

Apa yang berlaku pada bola adalah ketika bola menuju ke arah gawang, tentu saja udara bertentangan.

Sekiranya bola tidak berputar dengan cepat, bola hanya akan bergerak lurus. Namun, kerana bola di sini berputar sangat cepat, ia juga menghasilkan pergerakan udara ke arah yang sama dengan putarannya.

Aliran udara ke arah putaran bola akan bergerak relatif lebih cepat daripada aliran udara di sisi lain bola yang berada di arah yang berlawanan dengan arah putaran bola. Dan berdasarkan prinsip Bernoulli, semakin cepat udara mengalir, semakin rendah tekanan dan inilah yang berlaku di sisi di mana udara bergerak lebih cepat. Kes lain dalam kes aliran udara bertentangan dengan arah putaran bola akan mengakibatkan udara tidak mengalir dengan cepat sehingga tekanan menjadi besar. Di sinilah perbezaan tekanan berlaku sehingga bola akan membengkok ke arah tekanan yang kurang.

Baca juga: Analisis penyebab bau di Item Times

Selain perbezaan tekanan, prinsip-prinsip Newton's Third Law juga ada di sini. Aliran udara ke arah putaran bola akan dibelokkan sehingga bola akan mendapat daya yang bertentangan dengan arah udara yang dipesongkan. Untuk perinciannya, lihat gambarnya.

Dan bagaimana Roberto Carlos melakukan sepakan pisang. Oleh itu, sepakan yang diambil oleh Roberto Carlos, dia membuat bola berpusing berlawanan arah jarum jam menggunakan kaki kirinya sehingga bola pertama menunjuk ke kanan, membelok ke kiri dan mengalahkan gawang menyebabkan GOOOAAAAALLLLL !!!

Dan jika graviti tidak diambil alih, maka dia akan terus berputar. Ini dijelaskan oleh Gustav Magnus sehingga kesan ini dinamakan sebagai penghormatannya.

Kemudian hanya dalam bola sepak?

Sudah tentu tidak. Ini juga berlaku untuk sukan lain seperti bola keranjang, tenis dan sukan lain. Sebenarnya, ia juga digunakan di bidang bukan sukan, seperti di kapal yang menggunakan Flettner Rotor yang dapat membantu kapal bergerak untuk memanfaatkan angin yang ada

Dan tentu saja, dari kesan Magnus ini, saintis dan jurutera mengembangkannya untuk aplikasi yang lebih luas. Tetapi mesti diingat, tentu saja, kesan magnus ini ada kerana ada cecair dalam hal ini adalah udara jadi jika anda mencubanya dalam keadaan hampa atau cuba bermain bola di bulan, juga sukar jika anda membuat bola pisang. Sekiranya anda ingin menonton video, anda boleh menontonnya di bawah.


Catatan ini adalah penghujahan pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif


  • //en.m.wikipedia.org/wiki/Magnus_effect
  • //www.real-world-physics-problems.com/physics-of-soccer.html
  • //www.hk-phy.org/articles/banana/banana_e.html
  • [//www.youtube.com/watch?v=m57cimnJ7fc&index=2&list=PLjsixUKw5sMGPptxEG92QyiIflGXPIhqM&t=90s]
  • [//www.youtube.com/watch?v=2OSrvzNW9FE&index=4&list=PLjsixUKw5sMGPptxEG92QyiIflGXPIhqM&t=115s]
  • [//www.youtube.com/watch?v=YIPO3W081Hw&index=4&list=PLjsixUKw5sMGPptxEG92QyiIflGXPIhqM]