Seni Halus Dua Dimensi: Penjelasan dan Contoh (PENUH)

seni dua dimensi

Seni dua dimensi adalah karya seni yang mempunyai dua ukuran (panjang dan lebar). Contohnya ialah lukisan, gambar, batik, poster, lukisan dinding, dan sebagainya.

Kita sering menemui pelbagai seni rupa di sekitar kita, baik dalam bentuk tulisan dan lisan. Contohnya, ketika kita menghadiri pameran seni, terdapat pelbagai karya seni dalam bentuk gambar, lukisan, relief dan karya seni yang lain.

Fine Art adalah cabang seni yang membentuk karya seni menggunakan media yang dapat dilihat oleh deria penglihatan dan dapat dirasakan oleh deria sentuhan.

Berdasarkan dimensinya, seni rupa terbahagi kepada dua, iaitu seni dua dimensi dan seni tiga dimensi.

Seni dua dimensi adalah karya seni yang mempunyai dua ukuran (panjang dan lebar). sementara karya seni tiga dimensi mempunyai tiga ukuran (panjang, lebar dan ketebalan) atau mempunyai ruang.

Elemen

Titik

Titik adalah unsur paling asas dalam seni dua dimensi. Kumpulan titik akan membentuk garis. Titik yang dikumpulkan dengan warna yang berbeza akan menimbulkan rasa yang berbeza dalam karya seni dua dimensi.

Garisan

Garisan adalah kumpulan titik yang dibentuk dengan menggaru atau bergerak dari satu titik ke titik yang lain. Contoh garis: Panjang, hujung, pendek, tebal, melengkung, lurus, bergelombang atau patah.

Padang

Satah adalah kumpulan garis yang membentuk bentuk rata. Kumpulan satah akan membentuk ruang, ruang di sini yang kita ketahui sebagai dimensi seperti dimensi panjang dan lebar.

Bentuk

Gabungan elemen medan akan membuat bentuk. Bentuk secara harfiah bermaksud bentuk atau bentuk plastik. Bangunan adalah objek yang dapat dilihat oleh mata seperti bulat, persegi, tidak teratur dan lain-lain.

Baca juga: Ketumpatan: Definisi, Rumus, dan Unit + Masalah Contoh (LENGKAP)

Warna

Warna adalah elemen penting dalam karya seni. Warna memberi perasaan dan mesej dalam karya seni yang ingin disampaikan pelukis sehingga sesuai dengan gambaran realiti yang ada.

Warna terbahagi kepada lima, iaitu Primer (merah, kuning, biru), Sekunder (Warna Campuran), Tersier, Analog dan Pelengkap.

Cahaya gelap

Kegelapan cahaya timbul kerana perbezaan intensiti cahaya yang jatuh di permukaan objek. Unsur gelap dan terang memberi kesan dan ruang atau kedalaman

Ruang dan kedalaman

Elemen ini berkaitan dengan elemen cahaya gelap. Kerana dengan memberikan kesan gelap dan terang pada lukisan seperti cembung, menonjol atau jauh, ia akan menciptakan kedalaman semu yang dihasilkan dari ilusi mata.

Teknik Seni

Sebilangan teknik yang boleh digunakan dalam seni dua dimensi ditunjukkan di bawah.

Teknik Plak

Teknik Plak adalah teknik melukis yang menggunakan cat air, cat akrilik atau cat minyak dengan pukulan tebal dan komposisi cat yang tebal dan tebal.

Teknik Telus

Teknik lutsinar menggunakan cecair utama dalam bentuk cat air. Teknik ini menghasilkan karya dengan sebatan nipis dan cenderung telus.

Teknik Kolaj

Teknik kolaj adalah teknik dengan menampal pelbagai bentuk dan bahan kertas di atas corak atau gambar. Teknik kolaj cenderung realistik dan abstrak.

Kejuruteraan 3M

Teknik 3M mempunyai singkatan melipat, memotong dan melekat. Teknik ini dapat memanipulasi kepingan kertas menjadi karya tiga dimensi.

Teknik Blok

Teknik blok adalah teknik melukis dengan menutup objek gambar menggunakan satu warna sehingga hanya gambar global atau bayangan yang muncul.

Teknik Linear

Teknik linier adalah teknik yang menggunakan beberapa baris tersusun untuk menyampaikan mesej dari pelukis supaya dapat dinikmati oleh banyak orang

Baca juga: Penilaian: Definisi, Tujuan, Fungsi, dan Tahap [LENGKAP]

Teknik Pembayang

Teknik bayang-bayang adalah teknik asas yang digunakan untuk melukis atau melukis menggunakan pen atau pensel. Teknik ini berguna untuk menutup objek dengan garis halus, membuat garis selari atau kelihatan bersilang.

Teknik Aquarel

Teknik Aquarel tidak jauh berbeza dengan Teknik Transparan. Teknik ini menggunakan cat air dengan sapuan cahaya untuk menutup objek gambar.

Teknik Pointilis

Teknik melukis yang terkenal dengan menggunakan kombinasi warna dan ukuran titik

Teknik Mozek

Teknik mozek adalah teknik melekatkan kepingan kertas atau kain untuk membentuk objek yang akan dilukis.

contoh seni dua dimensi

Prinsip Seni Dua Dimensi

Kesatuan (kesatuan) : menghubungkan bahagian-bahagian karya seni.

Harmoni (harmoni): kedekatan unsur unsur yang berbeza untuk mewujudkan harmoni (padanan).

Kontras (penekanan ): kesan yang diperoleh kerana 2 elemen yang berlawanan.

Irama (irama): pengulangan biasa lebih daripada satu elemen.

Gradasi: susunan warna secara beransur-ansur berdasarkan tahap campuran.

Perkadaran: persamaan atau membandingkan bahagian antara satu sama lain.

Imbangan (keseimbangan): kesan yang diperoleh dari susunan yang teratur atau disusun sedemikian rupa sehingga terdapat daya tarikan yang sama dalam setiap susunan.

Contoh Seni Halus Dua Dimensi

Beberapa contoh seni dua dimensi termasuk,

  • Cat
  • Fotografi
  • Batik
  • Kaligrafi
  • Seni mozek
  • Gambar
  • Poster
  • Lukisan dinding

Oleh itu, penjelasan mengenai seni dan contoh 2 dimensi. Semoga bermanfaat!